Rimbo bullar

16.01.2016 22:16

Rimbo bullar har jag inte gjort på över 20 år tror jag. Det är faktiskt det första jag lärde mig att baka när jag flyttade till Sverige och blev introducerad  till bullvärlden. Rimbobullarna som egentligen skulle fått namnet Ingridbullar kom till när en dam vid namn Ingrid Bohman i Rimbo år 1956 skulle få sitt kök ombyggt av Ica-kuriren.. De ville göra ett reportage om hur man gör om ett bondkök så att det blir hypermodernt och av en slump, valdes Ingrids kök ut. Ingrid ville bjuda på färska bullar när de kom på morgonen. Förutom sin familj hade Ingrid ladugård med kor som skulle mjölkas och eftersom bullar tar lång tid att göra med två olika jäsningsperioder löste Ingrid det med ett recept där bullarna skulle bakas på kall degvätska, degen behövde inte jäsas före utbakningen. I stället räckte det att göra degen, baka ut bullarna med fyllning och allt, lägga dem på en plåt och låta dem jäsa under de två timmar hon var ute hos korna i ladugården. Succé direkt.

Recept för ca 18 st:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250 °
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter (tiden varierar från ugn till ugn, men ha inte in de för kort tid, för då blir de lite degiga i stället). Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden