Rockabilly tårta

03.04.2015 10:21

Påskledig nu, och det verkar som jag gör allt annat förutom "påskiga" saker. Jag har inte ens börjat tänka på vad som skall serveras som efterrätt till Påsk middagen. Maten har jag klar, men resten får jag nog börja sätta fart och planera lite. Det jag däremot har pysslat med istället, är en Rockabilly tårta som levererades nu på morgonen till en kollega till mig. Hon skulle överraska sin dotter på 30-års dagen...och Rockabilly entusiast som dottern är, var inte temat svår att välja. Bilen på toppen har tydligen varit en bil hon älskat väldigt mycket och är printat på ätbart papper, precis som bilderna på Rockabilly tjejerna runt tårtan. Resten av dekorationerna är gjorda i sockerpasta. Själv kan jag inte så mycket om Rockabilly världen, men hoppas verkligen ha fångat en liten del av dess charm i tårtan. Grattis Martina!

Tårtan är gräddad i två formar på bara 18 cm i diameter, men eftersom den är såpass hög, räcker den till minst 15 personer.

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
12 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
4 tsk bakpulver  
röd pastafärg

Frosting:
300 gram rumsvarmt smör
5 dl florsocker
600 gram Philadelphiaost
75gram gräddfil
2 tsk vaniljessens
3 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 18 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 12 äggen i ett större kanna. Ta ett lika stor kanna och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan kanna till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden