Rustik tårta med marängsmörkräm och lemoncurd

22.08.2015 17:20

Det är inte alltid man behöver ha en massa krusiduller på en tårta för att få den vacker tycker jag. En naken tårta med bara vackra blommor och färska frukt är lika mycket fröjd för både ögat, gom och själ. Denna tårta är bakat på hittills enklaste recept för tårtbottnar. Man blandar allt för hand, så som man gjorde förr i tiden när inga köksmaskiner fanns ... mycket kärlek dock.

Du behöver 4 springformar på 15 cm i diameter
Tårtbottnar:
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
nypa salt
110 gram smör, rumstempererat
2,25 dl mjölk
2 tsk vanilj
2 ägg
Smör och mjöl till formarna.
Marängsmörkräm med lemoncurd:
3 äggvitor
70 gram strösocker
170 gram osaltat smör
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl lemoncurd
Gör så här:Tårtbottnar: Sätt ugnen på 180 grader C och smörj samt mjöla springformarna. Sikta ner alla torra ingredienser i en stor skål, addera smör, mjölk och vanilj. Blanda för hand till en smidig smet. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 2 minuter. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna på galler under en baduk/kökshandduk.
Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke och sätt över sjudande vattenbad. Rör kontinuerligt för hand med en visp så att äggvitorna inte börjar koagulera. Värm, och rör, tills dess att alla sockerkristaller försvunnit, ca 10 minuter. Känn mellan fingertopparna att sockret löst sig helt.
Marängsmörkräm: Ta bort skålen från vattenbadet och  vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet.  Öka hastigheten till medelhög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 5-6 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du adderar mer smör. I de sista visptagen, addera vaniljsockret till marängsmörkrämen.
Byt till flatblandaren och klicka ner några skedar lemoncurd, blanda sedan på låg hastighet tills krämen är slet och mjuk, ca 2 minuter.
Montering: Fördela marängsmörkrämen mellan tårtbottarna (spara ca 1 dl marängsmörkräm till finjustering efter att tårtan vilat i kylskåpet) och ställ sedan in i kylskåp i ca 20-30 minuter. Dekorera med blommor och bär.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden