Ros äppel pajer

01.03.2015 18:33

Jag har sett dessa ros äppel pajer ganska länge runt om på olika sajter .... och ville så gärna testa baka de. Tycker de ser jätte söta ut och idén om att skiva äpplerna och snurra ihop de som rosor är helt fantastiskt. Det finns en ganska stor mängd recept att välja på och jag fastnade för en med mascarpone kräm. Blev inte en fullträff måste jag erkänna, och nästa gång väljer jag säkert nåt annat med vaniljkräm förmodligen, men såhär blev de den här gången i alla fall. Ha en fin söndag kväll alla! Nu skall barnen baka sina egna pizzor till kvällsmaten. Kram!

Recept for 24 st.

Pajskal:
250 gram mjöl
75 gram socker
5 msk citronsaft
125 gram smör
1 ägg

Äppelrosorna:
10 röda äpple
saft från en halv citron
500 gram äppeljuice
250 gram socker

Fyllning:
75 gram socker
1 ägg
2 äggulor
1/2 citron
125 gram mascarpone ost
2 msk maizena

Gör sä här: Börja med pajskalen. Blanda mjöl, socker och citronsaft i en skål. Tillsätt smöret i mindre bitar och smula allt tillsammans med fingertopparna. Vispa ägget och häll över det i mjölblandningen. Knåda  ihop till en deg, antingen för hand eller med hjälp av degblandare. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter, inlindad i plasfolie. Under tiden, gör iordning äppelrosorna enligt följande: Dela äpplerna till halvor och skär ut stjälken på de. Dela varje äppelhalva i tunna skivor på ca 3mm. Lägg skivorna direkt i en skål med vatten och citronsaft (då blir de inte bruna). Ha äppeljuice och socker i en kastrull och koka upp. Dra ner värmen lite, ta några äppel skivor i taget och ha de i det varma juicen. Låt sjuda för några minuter så att de blir tillräckligt mjuka för att rulla ihop sen. Koka de bara inte för länge så de smulas sönder. Ta upp skivorna och lägg de omlott på bakplåtpapper (se bild). Det går åt ca 8 st skivor till en ros. Rulla ihop till rosor och börja sen med att göra fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det (utan att vispa för länge).

Ta fram degen från kylskåpet, dela den i 24 lika delar. Kavlar varje del och klä muffinsformar med det. Fyll i lite marcarponekräm i varje form och tryck ner en äppelros i varje. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader C, i ca 25 minuter. Pudra med florsocker innan servering.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden