Rose macroones med vitchoklad smörkräm

29.08.2015 18:29

Macaroner igen. Var bara tvungen att baka dessa igen för att bli lite mer självsäker på att jag kan. De är lite känsliga de här små rackarna, men de blir faktiskt bättre och bättre för varje gång. Det som är nytt för den här gången är att jag lät äggvitorna stå i rumstemperatur i 24 timmar innan jag använde de. Äggvitans egenskaper påverkas av temperatur och luftfuktighet. Att baka macaroner en varm sommarkväll är betydligt svårare än när det är svalare och torrare luft. Bäst maräng får man (av något skäl) med en äggvita som har stått framme i rumstemperatur några timmar, helst över natten. Glöm bara inte att täcka över den med plast, annars torkar ytan (och det vill vi ju inte ska hända förrän macaronerna ligger utspritsade på plåtarna). Också nytt för den här gången är den fantastiska smörkrämen med Lindt Excellence vit choklad. Smaskens!

Recept för ca 50st.
150 gram mald mandel (mandelmjöl)
150 gram florsocker
150 gram socker och 50 gram vatten till sockerlag
60 gram äggvita i skål 1 (ca 2 äggvitor)
60 gram äggvita i skål 2 (ca 2 äggvitor)
40 gram socker i en skål
Valfri livsmedelsfär (jag använde en färg som heter "Rose")
Gör så här:
Dag 1: Häll upp äggvitan (i gram) i skålar och täck med plastfolie. Låt dem stå framme i rumstemperatur i 24 timmar.
Dag 2: Sikta mandelmjöl och florsocker i en större bunke. Blanda noga tills det är väl blandat och du fått ett fint "mjöl". Mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten i en liten tjockbottnad kastrull. Sätt på plattan till sockerlagen och värm upp på högsta temperatur tills den når 118 grader C (viktigt). Samtidigt, börja vispa 60 gram äggvita från skål 1. När äggvitan blivit fast, tillsätt 40 gram socker (lite i taget) och vispa tills du fått en glansig och fast marängsmet. Häll snabbt ner sockerlagen i äggvitan och vispa (på medelhög hastighet) ca 10 minuter eller tills det svalnat. Blanda därefter 60 gram äggvita från skål 2 med mandel- & florsockerblandningen. Vill du färgsätta dina macarons, tillsätt färg i detta moment.  Vänd försiktigt ner mandel- & florsockerblandningen i din maräng. Blanda försiktigt, men blanda noga. Förbered en spritspåse, använd en liten tyll. Häll ned macaronssmeten i spritspåsen & börja spritsa 5-kronorsstora macarons på ett bakplåtspapper/ugnsduk (jag använder mig av silikonmattor).. Låt vila ca 30 minuter, eller tills de fått ett skinn på ytan. Efter någon minut ska macaronsen ha sjunkit ut och blivit släta. Har du gjort rätt och allt gått bra ska macaronsen efter ca 30 minuter bildat ett skinn. Du kan testa FÖRSIKTIGT genom att peta på valfri macaron. Blir det inget klet på fingret och du märker att det bildats en hinna är de "good to go", annars väntar du lite till.Grädda i 10-12 minuter på 150 grader C i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila lite innan du börjar pilla loss dem från bakplåtspappret/ugnsduken.

Vitchoklad smörkräm:
200 gram rumstempererad smör (fuska inte här med margarin i stället....)
100 gram florsocker
1 äggula
100 gram smält vitchoklad
Gör så här: Vispa ihop smör och florsocker i några minuter. Tillsätt äggulan och till slut den smälta chokladen. Spritsa en liten klick med kräm på macronerna och sätt ihop. Skedda inte krämen, utan använd spritspåse för bästa resultat.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden