Roy Fares biskvier

31.05.2015 22:28

Choklad biskvier har jag gjort i alla år, men när Roy Fares hade sitt första avsnitt av United State of Cakes, bakade han dessa på ett helt annat sätt som jag blev lite nyfiken på. Och eftersom idag är det Mors dag, passade det väldigt bra att prova. De blev faktiskt bättre än mina, det måste jag erkänna.....och det är givet att det är just denna recept som jag kommer att ta efter från och med nu. Grattis till alla Er underbara mammor!

.......Det blev även en biskvi tårta av samma sats...bara en annan finish på den. Lika gott!

Recept på ca 40 biskvier och en liten tårta.

Biskvibottnar
1 kg mandelmassa
500 g strösocker
8 äggvitor
Mjölkchoklad smörkräm (jag valde att göra 1 1/2 sats av receptet nedan)
300g mjölkchoklad choklad
450g rumstempererat osaltat smör
10g vaniljsocker (1 msk)
5 äggvitor
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
Till doppning:
ca 800 g Mörk choklad
Gör så här: Blanda mandelmassa och socker, och lös upp massan med lite i taget av äggvitan. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar på plåt med bakplåtspapper. Det går fint att klicka ut med sked också. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Ställ i kylskåpet en stund.
Gör i ordning smörkrämen genom att hacka chokladen och smälta den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.
Stryk toppar med smörkräm på biskvibottnarna med hjälp av en sked. Ställ i kylskåp eller frysen i minst 30 minuter. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i biskvin och doppa försiktigt i den smälta chokladen. Låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
Förvara i frysen eller i kylskåpet (dock endast upp till en vecka).

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden