Rumänska "colaci" snurror

05.11.2014 20:57

Den här gången har jag bakat något som jag velat gjort länge. Vet inte vad jag ska kalla de, men vi kallar de "colaci" på rumänska, där de är ganska vanliga i visa delar av landet. De förekommer även i andra östeuropeiska länder och smaken påminner väldigt mycket om bullar. Det är gräddningstekniken som är lite annorlunda bara. Jag klär några glas i bakplåtspapper och lindar degen runt det. Gräddar på glas i ugnen som man sen tar bort....och kvar blir dessa underbara snurror. Använd bara inte dina finaste kristall glas till det.......När jag var liten såg jag dessa lindade på burkar och gräddade i lerugn, på glödande kol. Smaskens!!! Ha det gott alla!

Recept för 6st snurror.

500 gram mjöl
25 gram jäst
100 gram socker
250 ml ljummen mjölk
3 äggulor
80 ml olja
1/2 tsk salt
lite smält smör till penslingen
socker till att doppa snurrorna i

Gör så här: Smula jästen i en bunke och lös upp med det ljumma mjölken. Tillsätt sockret och sen de övriga ingredienserna (mjölen sist). Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca en timme. Klä 6 glas med bakplåtspapper under tiden. När degen har jäst färdigt, dela den i 6 delar. Rulla ut varje del (ungefär fingertjock) och linda runt ett glas i taget. Vik in ändarna. Pensla med lite smällt smör och doppa runt i socker. Grädda i ugnen på 190 grader C tills det att snurrorna fått fin färg.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden