Skaldjursrulle

24.06.2014 20:11

Skaldjur är något som jag fått smak för som vuxen.......Fanns inte så mycket av den varan där jag vuxit upp som barn, men så fort tillfällen gavs, var jag inte rädd att prova...och jag älskade det. Ostron och ercargot är jag fortfarande lite skeptiskt mot, men annars byter jag gärna ut en biff mot skaldjur. Borde bo någonstans på västkusten i Sverige, eller varför inte i Frankrike...där nästan alla restauranger serverar vitlöks marinerade musslor i vitvinsås.....sååååå gott.

Rulladen nedan är många som är lite ifrågasättande när de hör att jag tänker blanda skaldjur med grädde, men tro mig, smaken är det ingen som har klagat på. Det är en given rätt när jag bjuder på buffé.

Rullen:

1 1/2 dl vatten
1 dl kaffegrädde
50 gram margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning

200 gram skalade räkor
200 gram kräftstjärtar
musslor eller surimi
3 dl vispgrädde
2 msk riven pepparrot
salt
dill

Gör så här: Koka upp vattnet, grädden och matfettet. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens botten. Låt det svalna något. Rör i äggen, ett i taget och rör en stun mellan varje ägg. Bred ut smeten i en smord långpanna ( 30x40cm ). Grädda i 200 grader C i ca 20 minuter. Den ska vara lätt och luftig. Stjälp upp den på smord bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden till fyllningen, till fast skum. Smaksätt med pepparot och lite salt. Bred ut den på rullen. Strö på skaldjuren och lite hackad dill. Rulla ihop och garnera enligt smak.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden