Skogsbärstårta

03.09.2015 19:55

Härliga färger i en skogsbärstårta ....och äntligen ett recept där du inte behöver använda hela påsen med socker. Dessutom är bottnen fritt från gluten, bakat på mandelmjöl i stället för vete. Bra mycket bättre, då mandelmjöl innehåller mindre än 10% kolhydrater än vetemjöl och dubbelt så mycket fibrer och protein. Tänk vad hälsosam jag börjar bli....ha ha... Det kanske finns hopp om mig trots allt! Baka och njut, hör ni!

Botten:
100 gram mandelmjöl,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)
Fyllning:
300 gram skogsbär (jag använde frysta bär, hälften hallon, hälften blåbär)
7 gelatinplattor
600 gram vanilj kvarg
200 gram yoghurt naturell
125 gram socker
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rund form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl och florsocker i en bunke. Vispa äggvitorna och sockret till hård skum.  Rör ner marängen i mjölblandningen med en slickepott och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Fyllning: Låt bären tina. Lägg gelatinplattorna i kall vatten i ca 10 minuter. Blanda kvarg med socker och yoghurt. Värm upp bären i en kastrull och mosa de med en stavmixer. Ta upp gelatinplattorna, kläm ur vattnet och lös upp de i de varma bären under omrörning. Låt svalna lite. Häll bär moset i en tunn stråle över kvarg smeten, under ständig omrörning. Häll allt över den kalla bottnet och ställ i kylen för att stelna i några timmar, helst över natten. Färska bär är alltid gott och fint att dekorera med.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden