Snickers cheesecake

04.05.2015 08:32

Hade kalas för närmast sörjande i helgen och bjöd på en fantastiskt god Snickers cheesecake. Den kan jag varmt rekommendera....lätt att göra, förbereds dagen innan servering....vilket ger dig mer tid att ägna åt annat roligare inför gästernas ankomst (gör dock inte som mig och börja rensa ogräs i trädgården ett par timmar innan, bara för att jag hade lite tid över......smutsen gick inte bort helt och jag fick gömma mina fingrar under hela middagen sen.....) Hur som, en god efterrätt som kan göras även utan nötter för de som är allergiska. Det gjorde jag i alla fall: den fyrkantiga är så som receptet nedan beskriver, den runda däremot är utan Snickers choklad och nötter. Minst lika god.

Och tack snälla alla vänner och familj som gratulerat och uppvaktad mig i helgen. Många kramar.

Botten:
200 gram digestivkex
100 gram smör
1/2 dl socker
1 1/2 msk kakao
1/2 tsk salt
Gör så här: Kör kexet i en matberedare till smolor. Smält smöret och blanda allt samman. Tryck ner massan i bottnen av en form på 23 cm (rund eller fyrkantig). Jag brukar inte fodra formen med höga kanter eftersom jag vill gärna se alla lager i tårtan när den är färdig. Grädda bottnen på 180 grader C i 7 minuter och låt svalna efteråt.
Cheesecake fyllning:
600 gram färskost
2 dl socker
2 msk mjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 dl grädde
2 äggulor
2 ägg
ca 120 gram Snickers
1/2 dl jordnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa färskost, socker, vaniljsocker och mjöl tills den känns lätt fluffig. Vispa i grädden. Blanda försiktigt i äggulorna och sedan ett ägg i taget. Använd gärna slickepott till detta. Lägg snickersbitar i botten av kakan, strö över jordnötter och häll på fyllningen. Grädda i 10 minuter på 200 grader och sänk sedan värmen till 105 grader utan att öppna ugnsluckan. Fortsätt grädda i 35 minuter till. Stäng av ugnen och låt chessecaken svalna i ugnen i 30 minuter innan du öppnar luckan, då minskar det risken för att den spricker. Ta ut, låt svalna och förvara i kylen till dagen efter. Frostingen lägger man på serverings dagen.
Frosting:
300 gram färskost
2 msk kakao
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde
Gör så här: Vispa alla ingredienser förutom grädden, tills det känns lätt och flofigt. Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting. Spritsa ut frostingen på chessecaken och dekorera enligt smak och tycke.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden