Solskinnsboller

16.06.2014 22:46

De kallas för solskinnsboller i Norge och är älskade av både stora som små. Brukar egentligen bara baka bullar under vinter perioden, men idag kändes ändå rätt att prova några sådana, fyllda med vanilj kräm. Fuskade lite dock och använde färdigköpt vaniljkräm från Norge, men det är nog tillåtet en så sen måndag kväll....hahaha...... Ha en fin början på veckan, alla!

Read about it in Enlish here!

Degen:

9 dl vetemjöl
1,2 dl socker
0,5 tsk kardemumma
100 gram smör
3,5 dl mjölk
50 gram jäst
1 ägg

Fyllning:

70 gram smör
1,5 dl brunt socker
kanel
vaniljkräm

Gör så här: Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Värm mjölken till fingervarm och rör i smulad jäst tills det har löst upp sig. Häll över det i skålen med de torra ingredienserna och tillsätt smält smör och ägg. Mixa allt i en köksmaskin i ca 10 minuter. Låt degen vila efteråt i en halv timme. Jag brukar lägga hela skålen i en plastpåse som jag knytter. När degen har jäst till dubbel storlek, kavla ut till en rektangel på en mjölad bakbord. Blanda ihop smör och brunt socker till fyllningen och bre över degen i ett jämnt lager. Strö över lite kanel och rulla ihop degen på lång kant ( så som man gör när man bakar vanliga bullar). Skär ca 2cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper. Det blir ca 20st sammanlagt. Gör ett hål i mitten på varje bulle med fingrarna och fyll med vaniljkräm. Låt jäsa i en halv timme till, pensla med lite ägg på kanterna av varie bulle och sen grädda i 5-7 minuter på 220 grader C. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden