Svärmors Karamellpudding

10.01.2018 19:35

Svärmors karamellpudding är min absoluta favorit. Äter den direkt från fatet ... och delar ogärna med mig till någon annan. Receptet däremot kan jag dela här. Såååå gott.

Det är inte svårt att få till en perfekt crème caramel, man måste bara lära sig dom viktigaste stegen. Det låter komplicerat men det är inte alls så svårt. När du gör caramelsåsen är det viktigt att du jobbar med en tjockbottnad kastrull, annars kan sockret lätt brännas vid. När du sedan kokar upp såsen är det superviktigt att du aldrig rör runt, ha tålamod och låt sockret smälta och få en fin gyllenefärg. Så tricket är alltså att snällt titta på när sockret förvandlas till en magisk karamellsås. När du sedan ska göra puddingen är det viktigt att du aldrig vispar smeten, du ska blanda ihop den för att undvika små luftbubblor. Du vill ha en sammetslen och krämig pudding. Du kan förbereda din crème caramel upp till 3 dagar innan servering.

Börja med att smälta lite socker ( på ganska låg värme) till formen som du tänker använda till puddingen. Låt stelna lite innan du häller på puddingsmeten.
7 dl mjölk
2 msk socker
7 ägg
vaniljsocker
Gör så här: Koka ihop mjölk och socker. Låt det svalna. Vispa försiktigt ihop äggen i en skål. Vispa inte för mycket - då kan det bli luftbubblor i puddingen. Blanda sedan med mjölk/socker blandningen. Sila och tillsätt även lite vaniljsocker.
Häll puddingsmeten i formen och grädda i ca 1-1 1/2 timme på 150 grader C, i ett vattenbad. Låt svalna helt innan du vänder formarna upp och ner på ett fat och servera. Var försiktig när du vänder på dessa, då såsen kan skvätta.

Extra sås är alltid bra att ha: Smällt 2dl socker i en panna (inte på för hög värme), tillsätt 3dl kokande vatten och låt koka ihop under omrörning i några minuter. Den skall inte tjockna till sig, skall vara ganska lös.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden