Syrliga mjuka godis remmar

05.04.2015 20:27

Nu hör ni, har jag testat göra syrliga mjuka godis remmar för första gången. Det är faktiskt inte alls svårt att göra även om det tar lite tid att torka mellan olika moment. Det förutsätter dock att du gillar syrliga godis....och att du har en plan yta att torka dessa på. Jag fick lära mig det hårda vägen att golvet i mitt kök lutar vääääääldigt mycket. Jag hällde ut smeten (som är ganska flyttande) på bakplåtspapper när den var färdigt....och allt började bara dra söderut. Fick lite panik där och fick ställa böker under bordsbenen för att få det rakt...............så nu måste jag skriva flytspackla köksgolvet på min "att göra listan" i sommar. Men, men.......det blev remmar till slut, och första satsen fick ha citronsmak. Recept är hämtad från "baka med FRIDA" ..super duktig tjej som dessutom också är från Örebro om jag inte har helt fel. Den fina etiketten på glasburken har min kollega Monica Sundell skräddargjort åt mig. Toppenfin!

Första sats med citronsmak:

10 st Gelatinblad
1 dl Lemon curd
2.5 Citroner, rivet skal
2.5 msk Citronsaft
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
0.5 tsk Citronsyra
ett par droppar Gul Karamellfärg
Garnering:
Strösocker
Citronsyra
Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med matolja. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Låt stormkoka i 5-6 minuter, till smeten har blivit lite tjockare. Tag bort från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om ordentligt tills gelatinet smält. Häll ut smeten på bakplåtspappret, se till så att plåten står på ett plant underlag. Bred ut smeten så att den täcker hela bakplåtspappret.
Låt stå och torka i rumstemperatur över natten.
Pensla en vass kniv med olja och skär upp 2 cm breda remmar. Doppa dem i strösocker som du blandat med citronsyra. Lägg remmarna på ett bakplåtspapper, rulla ej ihop dem. Låt vila minst över natten igen innan du rullar ihop dem! Förvara i kylskåpet efter det.

Andra sats med limesmak:

10 st Gelatinblad
1 1/4 dl Lime curd
rivet skal av 4 lime
1 dl Limesaft, färskpressad
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
1 tsk Citronsyra
ett par droppar Grön Karamellfärg
Garnering:
Strösocker
Citronsyra
Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med matolja. Koka upp de övriga ingredienserna i en kastrull. Låt stormkoka i 5-6 minuter, till smeten har blivit lite tjockare. Tag bort från värmen och tillsätt gelatinet. Rör om ordentligt tills gelatinet smält. Häll ut smeten på bakplåtspappret, se till så att plåten står på ett plant underlag. Bred ut smeten så att den täcker hela bakplåtspappret.
Låt stå och torka i rumstemperatur över natten.
Pensla en vass kniv med olja och skär upp 2 cm breda remmar. Doppa dem i strösocker som du blandat med citronsyra. Lägg remmarna på ett bakplåtspapper, rulla ej ihop dem. Låt vila minst över natten igen innan du rullar ihop dem!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden