Marias Tårta

09.03.2014 13:57

Idag firade vi min söta svägerskans födelsedag och det gjorde vi såklart med tårta. Som en känd amerikansk kock och kokbokförfattare sa en gång i tiden: "A party without a cake is just a meeting". Jag bakade en choklad tårta med fyllning av citronkräm, lime curd, makroner och kläd i Dumle frostning. Garneringen gick i hennes favorit färg, limegrönt som matchade väldigt fint hennes Marimekko tapet i köket... :)....Jag använde mig av limegrön sockerpasta kläd i ätbart spets som jag också gjorde av en speciell sockerpasta, gjuten i silikon mattor som jag beställt från England. Riktigt fina.

Chokladbotten:

3 dl kakao,
3 dl ljus muscovadosocker,
7,5 dl kokande vatten,
15 dl vetemjöl,
1,5 tsk bakpulver,
4,5 tsk bikarbonat,
6 tsk vaniljsocker,
3 tsk salt,
600 gram rumstempererat smör,
6dl strösocker,
9 ägg.

Gör så här: Det blir ganska mycket smet, men om du inte har stora skålar, kan du alltid ta och göra bottnarna i två omgångar. Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Häl ner i två insmorda och mjölad form på 20-23 cm och en på 15 cm. Grädda i minst 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan. Nedre bottnet är av 3 lager och likaså den övre. Jag tog en av de stora bottnarna och skar ut till mindre för att få 3 av varje.

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här:  Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen.

Dumle frostning:

2 dl grädde,
200 g Dumle godisar,
150 gram mjölkchoklad,
120 gram smör,
5 dl florsocker,
6 msk kakao,
2 tsk kokande vatten.

Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och godis och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererat smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund.

Sätt ihop bottnarna med citronkräm, limecurd, och eftersom jag hade några rosa makroner kvar, använde jag även ett lager av dessa. Klädde tårtan med Dumle frostning och garnerade med sockerpasta och ätbar spets som jag gjutit i silikon formar.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden