Tiramisu med rom

13.09.2020 17:36

Alttså, nu tror jag verkligen jag är nåt på spåret här. En Tiramisu utan mascarpone, men desto mer rom och choklad istället. Behöver inte ens gräddas något. En tårta att imponera med. 

Ingredienser:
2  paket ladyfingers kex 400 g
Krämen:
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
250g smör
en nypa salt
2dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk snabbkaffe pulver
50g rom
romessens
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladenär nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska rinning, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.
Sirapen:
150g socker
350g vatten
50g rom
1 msk snabbkaffepulver
romessens
Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en katrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamell färg, men var förskitigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapet tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret. 
Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i ett fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en topping med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. 
Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppingen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish. 
Topping:
200g mörk choklad
20g olja
Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i micron(tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och gar

2 paket ladyfingers kex 400 g
Krämen:
200g mjölkchoklad
300g mörk choklad
250g smör
en nypa salt
2dl vispgrädde
2 äggulor
1 msk snabbkaffepulver
50g rom
romessens
Gör så här: Smällt smöret i en kastrull över vattenbad. Tillsätt saltet och när smöret är nästan smält, tillsätt även de två choklad sorterna. Blanda tills chokladen är nästan helt smällt och sen tillsätt äggulorna. Viktigt med äggulor, annars kommer krämen att skära sig. Rör i tills det att du har en len kräm. Flytta över krämen till en annan kastrull och tillsätt resten av ingredienserna: vispgrädden, 50g rom, romessens och snabbkaffet. Krämen är nu ganska lös, vilket är helt ok. Den skall in i frysen under tiden du gör sirapen som kexen skall doppas i. Viktigt att du rör i krämen i frysen med några minuters mellanrum. Du kommer att märka när den är tillräcklig fast för att kunna bre den på kexbottnen. Tar ca 20min.
Sirapen:
150g socker
350g vatten
50g rom
1 msk snabbkaffepulver
romessens
Gör så här: Ha sockret och ca 30g av vattnet i en kastrull och värm upp det på hög värme i en kastrull. Låt bubbla upp tills det att det får lite karamellfärg, men var försiktigt att inte ha den för mörkt, för då kommer det bara att smaka bränt. Häll i resterande vattnet och rör i sirapen tills allt har smällt. Ta av från spisen och tillsätt rom, romessens och kaffepulvret.
Sätt ihop tårtan genom att doppa kex lite snabbt i sirapen. Lina upp ett lager med doppat kex i en fyrkantig form, bre övre ett lager med kräm och fortsätt så tills du har 3 lager med kex o 3 lager med kräm. Det tredje lagret med kräm som avslutar tårtan, behöver inte vara så tjock som de andra eftersom det kommer även en toppning med choklad på den och det kan annars bli för mycket av det goda. Ställ i kylskåpet ca 2-3 timmar innan du häller på toppningen och skär eventuellt kanterna för ett finare finish.
Toppning:
200g mörk choklad
20g olja
Gör så här. Smällt chokladen tillsammans med oljan i mikron (tar ca 1 min, men prova dig fram med 30sek i taget så att den inte blir grynig) Häll över tårtan som varit i kylskåpet i några timmar och stelnat och garnera efter smak och tycke.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden