Tiramisu tårta

19.09.2014 21:36

Fredag kväll....och efter en tuff vecka, kan jag alltid förlita mig på att bakning piggar upp. Dagens tårta är i för sig redan slut, men bilderna är kvar och det vill jag gärna dela med mig. En egenkomponerad Tiramisu inspirerad tårta...krämig...och gräddig.....Trevlig helg på er!

3 st bottnar ca 1 cm höga. Jag valde att använda färdigtköpta denna gång, men vilken sockerkaka som helst blir bra.

Kaffe sirap:
1 dl socker
1 dl kaffe
0,5 dl valfritt likör (jag använde Tequilla Rose)
Gör så här: Blanda socker och caffe i en kastrull och värm upp på spisen tills den börjar koka. Ta av från spisen och när den har svalnat lite, tillsätt likören.

Mascarpone kräm:
250 gram mascarpone ost
1 dl florsocker
1 dl valfritt likör
1 tsp vanilj extrakt
1,5 dl vispgrädde
Gör så här: Vispa tillsammans mascarpone ost, florsocker, likör och vanilj extrakten. I en separat skål, vispa grädden till fluffig och blanda sen tillsammans med mascarpone krämen. Låt stå åt sidan så länge.

Hasselnötskräm:
1 dl socker
100 gram hasselnötter
2 dl vispgrädde
Gör så här: Ha sockret i en kastrull med tjock botten. Värm upp sockret på mellanvärme tills den har smällt och fått en fin guldig färg. Var försiktig att inte bränna den, då både luktar och smakar väldigt illa. När sockret har smällt, ha i hakade hasselnötterna. Häll över det på ett bakplåtspapper och låt svalna och stelna. När den har svalnat, tar du 1 tredje del och hackar den lite grovt och sparar det till garneringen av tårtan. Resterande 2 tredjedelar, bryter du i mindre bitar och mall det till mjöl. Blanda den ner försiktigt i det vispade grädden. Använd gärna bara en slickepott till det. Sätt åt sidan.

Nu när du har alla bitar klara, är det bara att sätta ihop tårtan. Botten, mascarpone kräm, botten, hasselnötskräm, botten, mascarpone kräm. Jag garnerade min tårta med Savoiardi kex runt och toppade med hallon och hasselnötskrokant.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden