Tortano bröd med pizza fyllning

12.04.2015 21:52

Vad vore helg utan pizza?....ingen riktig helg. Fick göra en inbakad bröd denna gång...en Tortano, italienskt bröd, fylld med mozzarellaost, italienskt salami och tapenade. Riktigt gott och som vanligt uppskattad. Alla sorters pizza är uppskattade hemma hos oss, speciellt nu, när vi för andra helgen på rad firat Påsk. Den rumänska Påsken inträffade nu (bara en vecka efter den svenska) och är ganska mätt på lamm och ägg och återigen citronpaj... Blev dock lite nyfiken till varför vi i olika länder har olika datum på när man firar Påsk och fick veta att det är skillnad mellan länder i västvärlden och östvärlden. Påsk firas alltid första söndagen, efter första fullmånen, efter vårjämningsdagen.....som tydligen inträffar tidigare i västvärlden. Ibland hela 5 veckor tidigare..... och jag som alltid trott att man firade Jesus återuppståndelse, som borde ha samma datum överallt, men icke det, inte.

Deg:
25 gram jäst
3 dl ljummen vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
6 dl mjöl
Fyllning:
mozzarella ost
salami
tapenade
tomatsås (ketchup+chillisås+basilika+vitlökspulver) - detta är valfritt, Tortano bröd brukar man göra utan tomatsås, men jag vill gärna ha det i alla fall.

Gör så här: Smula jäst i en skål och blanda ner det ljumma vattnet, olivolja, salt och honung. Vispa ner mjölet lite i taget och knåda det till en smidig deg. Täck det med en kökshandduk och låt vila i en halv timme. Tryck ut degen till en ca 1cm tjock rektangel. Använd inte kaveln, annars trycker du ut all luft ur degen. Lägg på tomatsås och strö på fyllningen. Pensla kanterna med lite vatten och rulla ihop och forma brödet till en cirkel. Lägg drt på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt vila under handduk i ytterligare halv timme. Förvärm ugnen till 250 grader C. Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader C. Stek i ca 25 minuter.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden