Triss i biskvier

12.12.2015 14:45

Satt och räknade hur många sorter julgodis och bakverk som jag gjort förra året till Jul och kom fram till hela 18 olika sorter. Undrar hur jag tänkte då?....och när gjorde jag allt det där?.....Måste ha haft en sån där fin bokstavskombination som kanske håller på att växa bort nu......18 sorter blir det nog inte här i huset i år, men Biskvier är i alla fall ett måste till Jul. Det har jag bakat i väldigt många år, men denna gång valde jag att göra de till mindre mums bitar så man orkar ta av alla 3 olika varianter: saffrans biskvier, citron biskvier och vanliga choklad biskvier.

En sats med biskvibotten till alla tre recept nedan. Använder för första gången socker i det som gör att de blir lite mindre sega. En smaksak om man vill ha det eller inte, annars är det bara att utesluta sockret. Totalt ca 120 små biskvier, men antalet kan variera beroende på hur stora du göra dessa.
1 kg mandelmassa
5 dl socker
5 äggvitor
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv mandelmassan. Blanda med socker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa. Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med en diameter på ca 3-4 cm. Gör de inte för stora, eftersom de kommer att flytta ut något i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter. När kakorna är färdiggräddade, lossna de genast från plåten. Låt svalna helt innan du fyller dessa.

Saffranssmörkräm:
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1 paket saffran (1/2 gram)
1 äggula
Garnering:
250 gram vit blockchoklad
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet. Bred saffranskrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.

Citronsmörkräm:
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggulor
150 gram mjukt smör
rivet skal och saft ev. en citron
Garnering:
200 gram vit choklad (och lite mörk om du vill ha det på toppen)
Gör så här: Vispa smöret mjukt. Koka samman socker och vatten till en simmig lag. Vispa i äggulorna och låt blandningen svalna. Tillsätt den sedan i det vispade smöret, lite i taget så att det inte skär sig. Smaksätt med citronskalet och saften. Spritsa eller bred citronkrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.

Chokladsmörkräm:
150 gram smör
2 dl florsocker
2 äggula
3 tsk vaniljsocker
4,5 tsk kakao
Garnering:
200 gram mörkchoklad
Gör så här: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna. Låt dem stå i frysen minst en timme. Bred smörkrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den mörka chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden