Ostknäcke och majsknäcke

19.12.2015 17:31

Det bakas inte bara sötsaker till Jul, utan även några nyttiga sorter knäckebröd. Ostknäcke och majsknäcke ..... med massor av olika frön och flingsalt på. Väldigt gott som snacks eller varför inte göra några "ge bort klappar" av de. Alltid väldigt uppskattad med hembakade julklappar.

Ostknäcke:

25 gram jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 dl riven smakrik ost
2 msk brödsirap
5 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
Garnering: flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirapen och osten. Arbeta sedan i de övriga ingredienserna. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till tunna kakor som läggs över på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Skär eller sporra ut rutor eller längder. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader C i 20-25 minuter. Låt svalna på galler och förvara torrt.

Majsknäcke:

2 dl majsmjöl (polentagryn)
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 dl pumpafrön
2/3 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
salt
flingsalt (till garnering).
Gör så här: Rör ihop allt utom vattnet först. Blanda väl och häll till sist i det kokande vattnet. Rör om ordentligt och låt det svälla i ca 10 minuter. Lägg smeten på ett ark bakplåtspapper, täck med ett ark till och kavla det tunt. Lägg det på ugnsplåt, ta försiktigt bort det översta pappret och skåra degen till önskad storlek och form. Använd tex pizzaskärare till det. Jag brukar dela degen innan den kommer in i ugnen eftersom efteråt går knäckebrödet bara att bryta till mindre bitar, vilket kan vara ok också. Strö på flingsalt och grädda i 30 minuter på 175 grader C.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden