Trollstugans Four layers of heaven

31.01.2015 19:43

Att jag älskar sötsaker är nog ingen hemlighet....och jag testar gärna nya saker hela tiden. Fantaktiskt vad mycket man lär sig under tiden, även om en del saker misslyckas jag med totalt (men de får Ni inte se här..hahahaha).....En del blir dock helt ok...och en del blir en riktigt, riktigt fullträff (i min smak i alla fall). Dessa choklad rutor i 4 olika lager har klättrat direkt upp till en av mina favoriter. Väldigt amerikanskt inspirerad sötsak, som finns säkert i många olika varianter....men här kommer i alla fall min egen tolkning av det. Njut!!!!

Recept för ca 20-25 bitar.

Lager 1 - brownie
100 gram mörk choklad
50 gram smör
1 dl strösocker
2 stora ägg
1 tsk vanilj extrakt
0,6 dl mjöl
en fjärde del tsk bakpulver
Gör så här: Smält choklad och smör i mikron, 30 sekunder i taget tills allt är väl blandat. Ta ut och tillsätt socker. Vispa i ett par minuter och sen tillsätt även ägg, ett i taget, och vanilj extrakten. Fortsätt vispa och blanda till slut i även mjölet och bakpulvret. Häll smeten i en bakform på 20x20 cm som du har klätt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader C i 20 minuter. Låt kalna helt efteråt.

Lager 2 - Caramel crisp
35 st Werther's Original karameller
1 msk kondenserad mjölk
1 msk vatten
0,7 dl Rice Crisp flingor
Gör så här: Blanda karameller, kondenserad mjölk och vatten på en tallrik och värm i mikron i ca 1,5 minut. Blanda efter varje 30 sekunder så att det inte bränns vid. När allt har smällt och är välblandat, ta fram tallriken och blanda i flingorna. Bred karamellen över brownie lagret och ställ i frysen till vidare.
Lager 3 - Nougat
40 gram smör
1,3 dl strösocker
0,5 dl kondenserad mjölk
1 burk (196 gram) marshmallow fluff
2 msk krämig jordnöttssmör
Gör så här: Blanda smör, socker och kondenserad mjölk i en kastrull. Koka upp under konstant vispning. Dra ner värmen på spisen och låt nougaten puttra i 10 minuter utan att röra i den längre. Under tiden, blanda marshmallow fluff med jordnöttssmör. Häll det varma nougaten över marshmallow blandningen och vispa ihop allt. Bred nougaten över lager 2 med karamell och ställ tillbaks i frysen.

Lager 4 - Chokladlock
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 msk smör
3 msk grädde
Gör så här: Smällt choklad och grädde i mikron. Rör i med 30 sekunders mellanrum. När chokladen har smällt, lägg i smöret och rör i tills allt är välblandat. Bred chokladen över lager 3 med nougat och ställ i kylskåpet i minst 3 timmar. Jag tyckte den var som bäst ett par dagar efter.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden