Hemlagad Twix

19.01.2014 15:28

Även om denna mini-twix tar lite tid att baka, är det definitivt värt.....Kan göras över flera dagar om man inte hinner med allt på en gång och går fint att frysa.

Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt

Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt  och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.

Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna  från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)

Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.

Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.

Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet

Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden