Valnötts kaka i långpanna

07.11.2022 10:44

Blickar tillbaks på rumäska recept och hittade denna valnötts kaka som en kompis tipsade om. Älskar valnötter och det i kombination med att man kan baka den i långpanna, fick mig att ge den ett försök. Super gott, och inte alls så krångligt Testa gärna!

Ca 300 gram valnötter – Rosta de 300 g valnötterna en liten stund i panna eller i ugn. Häll över de i en ugnsform på ca 25x40cm, kläd i bakplåtspapper. Vill du dela de lite innan rostning, går det bra det med.

Botten:
7 äggvitor
140 gram socker
100 gram malda valnötter
100 gram mjöl
½ tsk bakpulver
Gör så här: vispa äggulor och socker till en fast skum. Blanda i de malda valnötterna, mjölet och bakpulvret med en slickepott. Blanda försiktigt in det (inte för hårt eller för länge – man vill behålla så mycket luft som möjligt i smeten). Bre ut det över de rostade valnötterna. Grädda i ca 25 min på 180 grader. Ta ut från ugnen och vänd kakan så de brända valnötterna hamnar uppåt. Låt kallna.
Ganache:
300 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
Gör så här: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden och smöret i det. Häll det över chokladen och blanda med slickepott till en len ganache. Bre ganaschen över bottnen och ställ kallt.
5 gram smör
Kräm:
150 gram socker
7 äggulor
2 msk vatten
5 dl vispgrädde
2 gelatinark
Gör så här: Blanda socker, äggulor och vatten i en skål och sätt över vattenbad. Ca 10 minuter under ständig omrörning, tills det att sockret har smält. Låt svalna lite. Vispa grädden till hårt skum och häll över äggkrämen. Blanda allt försiktigt. Lägg gelatinbladen i kallvatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och värm några sekunder i mikron, med ett par droppar vatten, bara så att det hinner smälta innan du blandar i den i krämen. Blanda allt samman och bre ut det över ganaschen. Låt kakan stå till dagen efter. Garnera med riven choklad och du är klar för servering.

 

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden