Vaniljkräm

21.04.2015 22:13

Recept på en riktig god och tjock vaniljkräm har jag strävat efter ganska länge. Har provat många satser med varierande resultat och alltid undrat, vad gör jag för fel? Idag hör ni, har jag hittat boven i mitt misslyckandet, och Ni kommer att skratta gott och högt av att höra varför. Jag har slösat bort ett x-antal ägg och ingredienser och slitit av mig håret bara för att inse att jag har använt Maizena redning (den till såser) istället för Maizenastärkelse......Förstår Ni vad jag kände mig bakom flötet då? Det går att koka krämen på redning också, men jag fick den aldrig så tjock och len som jag ville ha den.  Kan säga att jag ville bara stoppa ner huvudet i sanden och gömma sig när jag insåg mitt misstag av att anväda fel sort. Men, men...gjort är gjort...läxan lärd....så, det är bara att skaka av sig skammen och baka vidare. Undrar vad mer jag har fått om bakfoten!...

Read about it in English here!

2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över det varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och vispning. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden