Vaniljtårta med rörsockersirap frostning

24.03.2015 19:00

Idag fyllde min kollega Annika år och vi överraskade henne med en liten tårta gjord på vaniljbottnar och fylld med en frosting på Philadelphia ost och rörsocker sirap. Inspiration och recept på frostingen, hittade jag hos en tjej som är bara grym på tårtor....Sockerrus. Bilderna blev lite av en katastrof, men så här fick det bli den här gången. Hoppas den smakade bra i alla fall, även om jag själv inte är så förtjust i tårtor. Grattis Annika!...och många kramar.

Tårtan är gräddad i två formar på bara 15 cm i diameter, men eftersom den är såpass hög, räcker den till minst 10 personer.

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
6 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2 tsk bakpulver  
röd pastafärg

Frosting:
200 gram rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 gram Philadelphiaost
50 gram gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 15 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Äpplet på toppen av tårtan är doppad i knäck gjord av 1dl socker, 0,7 dl sirap, 3 msk varmt vatten och lite röd pastafärg som tillsammans kokas ihop till 155 grader C.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden