Vridna kanelstänger

28.03.2015 13:32

Igår blev det ingenting bakad här i huset, då jag och Sarah var på disco kalas och ingen bröd på lördagar blir det heller från och med nu, då Marcus börjar träna innebandy, men nu fick jag en liten stund i köket och provade en egen variant av våra klassiska kanel bullar. Jag fick se en bild på nätet på en engelskt sida där de hade gjort nåt liknande och tyckte de såg lite roliga ut. Säkert inget unikt, men kul med variation i alla fall. Du kan använda din favorit bullrecept till detta, eller prova min här nedan. Trevlig helg på Er!

Read about it in English here!

Recept for 20st stänger
Deg:
1 dl mjölk
50 gram jäst
50 gram smör
ca 6 dl mjöl
6 msk socker
1/2 tsk salt
2 ägg
Fyllning:
1 dl farinsocker
2 msk kanel
100 gram rumsvarmt smör
Topping:
2 dl florsocker
1/2 tsk vanilj extrakt
6 msk vispgrädde

Gör så här: Börja med degen. Smula jäst i en skål. Smällt smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm upp till 37grader C och häll över jästen. Blanda väl. Tillsätt de övriga ingredienserna till degen och knåda ihop till en smidig deg. Jag började med endast 4 dl mjöl och sen kände mig fram till rätt konsistens på degen genom att tillsätta lite mer mjöl allt eftersom (totalt blev det 6 dl). Degen skall precis släppa ifrån bunkens kanter. Täck med en bakduk och låt vila i nån kvart mean du gör fyllningen. Rör ihop farinsocker, kanel och smör till fyllningen, precis som man gör till vanliga bullar, och ställ åt sidan. När degen har jäst färdigt, dela den i två lika delar. Kavla varje del till en rektangel på ca 20x30cm. Smörj på ett lager med fyllning. Skär långa remsor med en vass kniv (jag tog pizzaskäraren) och vrid som jag gjort på bilden ovan. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader C i ca 10-15minuter. Du får ut 2 plåtar med 10st på varje. Låt svalna lite och gör under tiden toppingen genom att blanda ihop de tre ingredienserna. Lägg i en ren liten påse och klipp bort ena hörnen så du kan ringla lite topping på varje kanelstång. Dessa är som bäst nygräddade, en går såklart att frysa in också. Lycka till!

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden