Hemlagad Kvikk Lunsj

25.01.2014 13:39

Kvikk Lunsj är en populär norsk kex choklad som har funnits i över 70 år. Här kommer recept på en hemlagad variant. Du behöver ha ett våffeljärn för att kunna göra det. Satsen ger ca 45 kex.

Read about it in English here!

100 gram smör (rumstempererad),
2 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
2 ägg, 5 dl mjöl,
1 tsk bakpulver,
400 gram mjölkchoklad.

Gör så här: Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker tills du får en ljus och krämig konsistens. Tillsätt ett ägg åt gången och rör i på högre hastighet mellan varje ägg. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör det in i smeten. Dela degen till ca 8 lika stora delar. Ta en del i taget och platta till den till en rektangel på våffeljärnet. Grädda som en våffla på hög värme (jag hade 5 av en styrka upp till 6) i ca 1-2 minuter. Dela kexet i stavar DIREKT efter att du tagit ut det från våffeljärnet. Viktigt att du gör det direkt efter, annars blir den för hård för att kunna skärra i utan att det går sönder. Låt stavarna svalna på en galler. Doppa dessa i smält choklad efteråt och låt kallna igen på galler. Går utmärkt att frysa in.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden