Sofia och Joels bröllops tårta

05.07.2015 21:07

Mina grannar Sofia och Joel gifte sig igår och jag fick den stora äran att få baka deras tårta. Min första bröllops tårta, så......lite nervös var jag nog. Det var inte direkt läge för någon misslyckande, så jag höll mig till sånt jag kände till. Önskemålet från brudparet var choklad bottnar fyllda med smaker av vanilj och jordgubbar. Resten fick jag fria händer till, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Det gör det hela roligare, att få vara lite kreativ och kanske även ändra utformandet under resans gång. Och det är exakt vad som hände, eftersom jag fick baka tårtan på årets varmaste dag, över 30 grader...både inne och ute.....och att då jobba med smörkräm och sockerpasta visade sig vara en ganska fin utmaning. Låt oss säga att jag fick göra ganska mycket direkt på plats i kylskåpet. Det skulle egentligen ha varit ytterligare en våning på tårtan, men den fick jag helt enkelt skippa.......den bara smälte och tippade åt sidan.

...men, men.....tårta blev det till slut. Choklad bottnar, fylld med vaniljkräm blandad med lite vispad grädde och hackade jordgubbar, och karamell. Spaklad med smörkräm, kläd med sockerpasta, dekorerad med ätbar spets och vita rosor och pioner. 

Stort grattis till Er Sofia och Joel och tusen tack för det stora förtroendet till eran stora dag! Önskar er all lycka i framtiden!

Bottnar: Lika delar receptet. Botten våning gjord på 12 ägg (2 formar á 23cm), andra våning gjord på 9 ägg (2 formr á 18cm).

ägg
mjöl
potatismjöl
socker
3 tsk bakpulver  
kakao

Gör så här: Börja med att göra klä formarna med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett större kanna. Ta ett lika stor kanna och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan kanna till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl och kakao. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Dela varje botten på mitten och gör i orning fyllningen.

Vaniljkräm: Recept för vaniljkräm hittar du här. Gör två satser av bifogad recept och när den har svalnat, blanda i lite vispad grädde. Bred den på choklad bottnarna och hacka lite jordgubbar övanpå, innan du fortsätter och lägger på nästa botten.

Karamell: Lättast här är att använda karamelliserad mjölk, men om du vill göra egen karamell, se recept nedan:

2,4 dl socker (200gr),
4 dl vispgrädde,
200 gram vit choklad,
80 gram smör,

Smält sockret i en järnkastrull (låg värme, bränn den inte). Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du använder den.jordnötter.

Smörkräm: Tårtan måste alltid täckas med smörkräm innan man klär den med sockerpasta och här kommer en bra recept till detta.

900 g mjukt smör
18 dl florsocker
3 dl kokhett vatten
6 msk vaniljsocker

Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

...och i fall tårtan inte skulle räcka till alla gäster, gjorde jag ett fat med cupcakes också.

Recept för cupcakes: Recept för 24 st cupcakes fyllda med vaniljkräm och spritsade med vitchokladfrostning. Sockerblommorna är gjorda på sockerpasta.

5 dl vaniljsås
200 gram (viktigt att vara rumstempererat)
3 dl socker
4 ägg (viktigt att vara rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader C. Häll vaniljsåsen i en kastrull och koka upp under ordentligt omrörning. Tag kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter. Vispa mjuk smör och socker till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en fluffig konsistens. Jag brukar vispa ganska länge här. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, majzena (som siktats minst 3 gånger innan), vaniljsås och vaniljextrakt. Blanda allt väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till 3/4 delar med smeten och grädda i ca 20 minuter.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden