Specialbakelser

01.05.2016 20:23

En bakelse jag inte gjort på flera år. Förr i tiden hade jag ofta några sådana i frysen, tillsammans med några Fragilités bakelser. Båda recept är från "Sju sorters kakor" och mycket enklare att göra än vad man tror. Måste nog ta upp traditionen igen. Problemet är bara att det har visat sig att de tar slut fortare än vad jag minns.

Botten:
3/4 dl mandelmjöl
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt. Vispa samman äggvitor och socker till hård skum. Sikta ner kakao och vänd ner mandelmjölet. Bred ut smeten på det mjölade bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen på 175 grader C, i ca 10 minuter, eller tills kakan ser torr ut. Låt den svalna och lossa den sedan ifrån pappret. Dela den i fyra delar på tvären. Gör nu iordning fyllningen.
Fyllning:
1 dl mjölk
1 dl socker
3 äggulor
1 tsk potatismjöl
1/2 kryddmått salt
200 gram smör (fuska inte med margarin)
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser utan smöret.  Sjud detta tills krämen blir tjock. Låt kallna helt. Rör smöret med elvisp och blanda i den kalla krämen. Smaksätt med vaniljsocker och fördela mellan bottnarna. Skär kakan i lagom stora bitar. Sikta florsocker över.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden