Student tårta 2016

11.06.2016 12:39

Bilden gör verkligen inte denna tårta rättvisa. Jag hade så fruktansvärt bråttom när jag skulle ta bilderna, och blev som det blev. Färgen var en fantastiskt fin azurblått med inslag av metallic grön skymmer. Innehållet kan vi inte heller se, men jag lovar att baka den igen inom närmaste veckorna för att kunna visa. Den är gjord på en sockerkaksbotten, en jordgubb- och rabarber pannacotta, och mjölkchokladmousse. Flyttade över tårtan i en större form och hällde på en vitchokladmousse som täckte både ovanpå och runtom. Avslutade med den fina blåa glaze och dekorerade med äkta blommor. Dessa satte jag i 2 blom rör för att bygga höjden lite, samtidigt som de inte rörde tårtan. Som nackdel är dock de smurfblåa tänder och tunga man får när man äter den, men det kan man väl stå ut med. Grattis till studenten fina Roffe!

Botten
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk hett vatten
Gör så här: Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, och rör ner vattnet. Häll smeten i en springform som är 15 cm i diameter. Grädda på 175 grader i 20 minuter (prova med en sticka för att se om en är genomstekt). När den har kallnat, ta ut bottnen, diska formen och klä den med en tjock plastfilm som är lite högre än själva formen. Detta gör jag för att få en slät och fin kant på tårtan.
Jordgubb- och Rabarber pannacotta 
2 gelatinblad
2 1/2 dl grädde
100 g rabarber
100 g jordgubbar
1 vaniljstång (kan bytas ut mot vaniljsocker)
1 dl strösocker
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kall vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp allt utom gelatinet. Ta ur vaniljstången och mixa blandningen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt. Sila pannacottan. Låt den stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.
Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
1 st gelatinblad
2 äggulor
2 msk florsocker
2,5 dl grädde
Gör så här: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet. Vispa grädden ganska lös. Blanda äggblandningen och chokladen (skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden). Krama vattnet ur gelatinet och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen.
Vit chokladmousse
4 gelatinblad
1 1/4 + 7 dl grädde
300 g hackad vit choklad
2/3 dl socker
1 msk vatten
4 äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
Flytta nu över tårtan från 15 cm formen till en form som är 18 cm. Häll den vita chokladmoussen över och runt om, knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns några luftfickor kvar. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten.
Glaze
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glykos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Azurblå färg
Metallic grön färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader.
Lägg allt utom den färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i ett fint nät sil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Färga till önskad blå nyans och blanda sedan i några droppar med grönt utan att blanda. Häller den över den frysta tårtan.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden