Blogg
Provade en ny fyllning till dessa makroner, en passionsfrukt kräm som blev väldigt god i smaken. Konsistensen på krämen däremot blev lite för elastiskt för mig och fröna ifrån passionsfrukten störde mig lite.... Gott och kul att prova något nytt, men kommer nog att hålla mig till smörkräm tror jag i framtiden. Satsen ger ca 50 stycken makroner.

Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar grön hushållsfärg
Passionsfrukt kräm:
6 stycken passionfrukter,
70 gram glukos,
1 dl socker (75 gram),
2 gelatin blad.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning krämen enligt följande: Börja med att skrapa ur fruktköttet av 3 st passions frukter. Lägg det i en kastrull på spisen tillsammans med sockret och hälften av glukosen (35 gram). Värm detta till ca 150 grader. Jag stannade på 120 och kanske därför inte fick så bra resutat på min kräm. Lägg gelatin bladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta och skrapa ut fruktköttet ut de resterande 3 passion frukterna och blanda det med resten av glukosen i en skål. När fruktlaget från spisen har nått 150 grader, tillsätt gelatinen som du kramat all vatten ur. Rör ihop detta väldigt väl. Tillsätt nu den andra blandningen av frukt och glukos och börja vispa. Det kan ta en liten stund, men det kommer att bli en kräm av den så småningom. Använd den för att sätta ihop makronerna.
Det roliga med makroner är alla dessa härliga färger tycker jag. Sen är ju just dessa med citronsmak lite extra goda. Det söta och det syrliga passar väldigt bra ihop. En sats ger ca 50 stycken och precis lagom för att fylla 2st silikon mattor för makroner, eller 2 plåtar.

Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar röd hushållsfärg
Citron kräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.
Fick en fråga nu i veckan om makroner och blev samtidigt påmind om att det var länge sedan jag bakat några sådana. Trenden för dessa små franska sötsaker har slagit som en bomb i Sverige för några år sedan och kan varieras i både smak och färg till oändlighet. Jag har testat några olika recept under åren men för ett år sedan, gjorde jag en liten test på mina vänner; jag tog och bakade några makroner från färdig mix som finns att köpa i de flesta butiker nu och även några som jag bakade från grunden. La alla blandade på ett fat och bara väntade på att se om någon skulle känna någon skillnad. Det gjorde de inte, vilket jag tyckte var jätte kul..... Vet dock fortfarande inte om jag skall ta det som ett dåligt betyg för det jag bakade själv eller som ett väldigt bra betyg till det makron mix jag köpte .... :) ......Här kommer i alla fall förslag på recept om du vill baka från grunden. ca 50st.

Makroner:
0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,5 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
3 msk kakao,
2 dl florsocker (135 gram)
Kolakräm:
2,8 dl socker (225 gram),
0.65 dl vatten,
0,8 dl vispgrädde (85 gram),
1 tsk vaniljextrakt,
70 gram smör.
Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,5 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, kakao och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i ett par timma innan du gräddar i nedre delen av ugnen i 15 minuter på 150 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att dessa svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.
Gör i ordning kolakrämen enligt följande: Häll vatten och socker i en kastrull på spisen på medelvärme tills sockret har blivit upplöst. Höj sedan till högsta värmen och koka utan att röra i den tills dess att blandningen har fått en fin karamellfärg, ca 185 grader C. Ta av kastrullen ifrån värmen och tillsätt vispgrädden. Vispa fort så det inte bildas klumpar. Tillsätt även vaniljextrakt och till slut smöret. Ställ tillbaks kastrullen på spisen på lägsta värmen och rör tills smöret har smällt helt. Låt krämen kallna och använd sen för att sätta ihop makronerna.
Jag är egentligen inte så jätte förtjust i små kakor, men eftersom jag fick en väldigt kul stämpel i present för ett litet tag sedan, bestämde jag mig för att testa några. Det gällde att hitta på en deg som inte reste sig så mycket under gräddningen så att bokstäverna inte skulle gå ihop..........och hittade en som blev lite halvt ok tycker jag. Servera gärna kakorna med ett glas mjölk till eller varför inte varm choklad... :)

5 dl vetemjöl,
1 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
200 g smör,
lite riven citron skal.
Gör så här: Hacka samman alla ingredienser till degen. Knåda lite för hand. Gör små bollar av degen i önskad storlek och platta till dessa med fingrarna eller med en kakstämpel som jag har gjort här. Lägg på en bakplåt kläd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Är det helg och vi är hemma, vill jag gärna känna lukten av nybakat bröd i huset. Idag blev det några bullar bakade på franskbröd deg.

125 gram smör,
3 dl mjölk,
3 dl vatten,
50 gram jäst,
3 msk socker,
1/2 tsk salt,
1 1/2 tsk bakpulver,
14 dl mjöl,
ägg till pensling
Gör så här: Smält smöret och rör ner mjölk och vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ner vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt bakpulver och mjölet. Degen skall bli lagom fast. Baka ut till ca 30 bullar. Låt jäsa under bakduk, på plåt i 40 minuter. Vispa upp ägg och pensla bullarna med det. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter.
Buffé är något jag gärna bjuder på och dessa mini pajer är alltid ett måste där. Så har det varit i många, många år nu. Jag tror att många i min familj och bland mina vänner, skulle se väldigt förvånade ut om dessa saknades någon gång. Väldigt uppskattade, väldigt goda och fyllningen kan varieras efter smak och humör.......

Skal:
2 1/2 dl vetemjöl,
75 gram smör,
3/4 dl Kesella Mager kvarg
Fyllning:
100 gram kassler,
200 gram champinjoner,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 krm svartpapper,
2 dl riven ost
Gör så här: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små pajformar ( eller muffinsformar, ca 16 stycken). Ställ in formarna i kylskåpet och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka kassler och fräs champinjonerna. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, papper och ost. Fördela kassler och champinjoner i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera pajerna ljumma.
En regning, risig dag är det väldigt gott att bjuda på en ryckande varm soppa. Det gör vi allt för sällan tyvärr, men när det väl görs, är det väldigt gott med något nybakat till. Jag provade att baka in sparris denna gång och resultatet blev smaskens gott...... Smaken är dock väldigt beroende av vilken typ av ost du väljer..

2 paket plattor smördeg,
1 knippe sparris (ca 10 stycken),
1 dl riven ost,
olivolja,
salt, peppar
Gör så här: Skär bort den träiga nedre delen av sparrisen och skal vid behov. Knyt ihop den och koka i sjudande, lättsaltad vatten i ca 3-4 minuter. Sparrisen skall inte vara helt genomkokt eftersom den även skall in i ugnen. Kyl ner och låt svalna en stund. Lägg fram smördegsplattorna. Finriv osten och strö över smördegen. Fördela sparrisen ovanpå osten, salta och peppra. Rulla in varje sparris i ca 5 cm smördeg. Fäst ihop rullarna med lite olivolja och lägg de en kläd bakplåt. Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader, eller tills de får en fin gyllenbrun färg.
Barnen önskade sig inbakad korv igen till dagens lunch, så vi provade ett nytt sätt att göra dessa på. Såg några bilder på nätet för ett tag sedan och blev lite nyfiken. Korv och bröd behöver inte alltid vara så tråkigt som det brukar göra annars.

12 korvar,
60 gram smör,
1,5 dl mjölk,
1,5 dl vatten,
25 gram jäst,
1 msk socker,
lite salt,
1 tsk bakpulver,
6-7 dl mjöl,
ägg till pensling
Gör så här: Smält smöret och rör ner mjölk och vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ner vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, bakpulver och så mycket mjöl att degen blir lagom fast. Kavla ut till 3 runda bitar (som en rund pizza). Dela varje rund del i 4 slice. Rulla en korv i taget i varje slice deg och låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda i ca 8 minuter på 250 grader värme.
Om man är i gång och skall baka inbakade prinskorvar som jag visat i föregående inlägg, kan man passa på och dubbla degsatsen för att även baka ett par baguetter. Det blev riktigt gott med både ost och frön på dessa. Testa gärna! Receptet nedan räcker till 2-3 baguetter.

25 gram jäst,
3 dl vatten,
1 ägg,
2 msk olivolja,
500 gram mjöl,
1 tsk salt,
ägg till pensling,
riven ost eller frön till garnering.
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader uppvärmt vatten. Rör i ägg och olja. Tillsätt mjöl och salt, blanda väl och låt jäsa under duk i en halv timme. Dela degen till 2-3 delar och forma till baguetter. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa igen en halv timme. Pensla med ägg och toppa med frön eller ost, eller varför inte både och. Gräddas i ca 20 minuter på 225 grader.
Inte så sött, men väldigt gott.....
Förra veckan hade barnen sportlov och på söndag packade vi bilen för att ta oss till Branäs för en vecka skidåkning. En liten bit att åka från där vi bor och vad kan man ha med sig bäst som matsäck i bilen om inte inbakade prinskorvar. Dessa bakade jag på morgonen och det doftade ljuvligt i bilen. Dom få som var kvar när vi anlände till Branäs, tog vi med oss och värmde på grillen i backen dagen efter. Jättegott!

25 gram jäst,
3 dl vatten,
1 ägg,
2 msk oliveolja,
500 gram mjöl,
1 tsk salt,
2 pkt prinskorvar,
ägg till pensling,
riven ost eller frön till garnering
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader uppvärmt vatten. Rör i ägg och olja. Tillsätt mjöl och salt, blanda väl och låt jäsa under duk i en halv timme. Dela upp degen i 4 delar. Kavla ut varje del i avlånga remsor. Ta en prinskorv i taget, lägg den på degremsan så att den sticker ut någon centimeter på ena sidan, rulla i deg och skär loss när du kommit runt med degen. Fortsätt på samma sätt med alla korvar. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa igen en halv timme. Pensla med ägg och toppa med frön eller ost, eller varför inte både och. Gräddas i 12 minuter på 225 grader.