Blogg
Här kommer ett tredje förslaget på hur man kan använda grundsatsen till Kola tårtan på. I stället för att göra Kola cupcakes, valde jag att ta den satsen och fördela i små formar (som du ser på bild nedan), och grädda dom på samma sätt som cupcakesen. Storleksmässigt blir de ungefär detsamma, men delade i två, fyllda med lite vaniljkräm och garnerade med lite frukt......så har vi helt plötsligt en helt nytt dessert. Gott och enkelt! Kom ihåg att satsen nedan är beräknad för en mini Kola Tårta på 15 cm i diameter och 6 st Lager på lager bakelser.

Botten:
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i små formar och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.
Dela de små bakelserna i två, fyll på med lite vaniljkräm och toppa med lite färskt frukt.
Här kommer huvud receptet på kola tårtan som jag använde till 3 olika desserter. En sats ger en tårta på 24 cm diameter, eller så som jag har gjort här, en mini tårta på bara 15 cm (ser dock större ut på bild än vad det är i verkligheten) och resten av smeten bakade jag 6 st muffins av. En väldigt god tårta och saftig om den får stå framme en liten stund innan servering.

Botten:
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i en smord springform och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Låt bottnen kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.
Dela bottnen i två delar. Sätt ihop tårtan med fyllning i mitten och över den. Denna gång garnerade jag med ljusa och mörka Lady fingers. Lycka till!
Tänkte visa igen hur man lätt kan fixa 3 olika desserter av en och samma sats. Gjorde en sats av Kolatårta, men använde en form på bara 15cm i diameter till själva tårtan (blev en liten mini tårta) vilket gjorde att jag hade smet över till dessa underbara cupcakes och ytterligare en efterrätt som jag kommer att visa lite senare. Receptet nedan är för en Kolatårta på 24 cm i diameter, ELLER, en liten tårta på 15 cm + 6st cupcakes.

Botten:
2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten
Kolan:
50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde
Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i muffins papper och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt cupcakesen kallna medan du gör kola glasyren. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.
Toppa cupcakesen med kolan och garnera efter tycke och smak. Jag använde sockerblommor som jag gör själv på sockerpasta.
Önskar Er alla en härlig Alla hjärtans dag!
Här kommer en favorit i repris. Fortfarande samma sats som Hjärtan på tråd....men eftersom jag köpte några nya mönstrade silikon mattor, kände jag för att baka den på nytt. Denna gång använde jag socker pasta i stället för marsipan som lock....

200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter.
Låt svalna helt och använd gärna pepparkaksformar för att skära ut önskad form ( jag valde hjärtan). Kavla ut socker pastan på silikonmatta eller med mönstrade kavlar och skär ut samma former som bottnen. Sätt ihop kakorna och locken med lite frukt sirap blandat med florsocker. Går att använda vaniljkräm eller smörkräm istället, för att sätta ihop kakorna......
Jag kan inte få nog av hjärtformade kakor och bakelser, speciellt när det skall bakas till Alla Hjärtans dag. Samma botten som till Hjärtan på tråd (se föregående inlägg), men i lite mer lyxig variant.

Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Vaniljkräm:
4 äggulor,
6 dl mjölk,
6 msk socker,
2 msk potatismjöl,
2 vaniljstänger.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Återigen använder jag pepparkaksformar till dessa små hjärtan. Gör i ordning vaniljkrämen såhär: dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i dom övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan du använder det. Spritsa varje choklad botten med lite vaniljkräm och garnera enligt tycke och smak. Jag använde chokladlock gjutna i silikon formar.
Fortsätter i samma Valentine's day tema och bakar några söta hjärtan...perfekt till kaffet när man bara vill ha en liten bit......väldigt gott och väldigt söt...
Det här är ett bra exempel på hur man kan variera sig på en och samma botten sats. På en sats av denna botten, gjorde jag 3 olika kakor; Hjärtan på tråd, Heart breakers och Happy Valentine's day (se kommande två inslag). Samma botten, olika storlek och dekoration.....

200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Återigen använder jag små peparkaksformar till dessa små hjärtan.
Den här helgen tänkte jag baka lite inför kommande Alla Hjärtans dag. Gelé hjärtan har jag aldrig provat förr och allt gick bra fram till att jag skulle skära ut de små hjärtformarna.....Det blev både stora och små, men idag, dagen efter, har jag fortfarande ont i fingrarna....Men fina och goda blev de och all den där lilla trixet på slutet är bortglömt.

3 dl vatten,
9 dl socker,
65 gram gelatinpulver,
30 gram citronsyra,
några droppar citronessens,
hushållsfärg i önskad färg,
finkornig socker till garneringen.
Gör så här: Blanda 1 1/2 dl vatten med sockret i en kastrull. Koka upp och låt små koka tills sockret har lösts upp. i en annan kastrull, rör du ihop gelatinpulvret med resterande 1 1/2 dl vatten. Värm upp, men var försiktigt att den inte kokar. Rör i den tills gelatinpulvret har lösts upp. Häll över det i kastrullen med sockervattnet. Tillsätt citronsyra, citronessens och till slut även hushållsfärgen. Häll smeten i en långpanna kläd med bakplåtspapper och ställ den för att stelna i ett svalt rum. När smeten har stelnat, är det klart att börja skära ut i önskad form. Jag använde små och stora pepparkaksformer. Lite segt i början, men fick in tekniken till slut. Rulla gelén bitarna i det finkorniga sockret.
....och ingenting gick till spillo....även resterna gick åt.....
Min svägerska fyllde år i veckan och passade på att överraska henne med denna tårta gjord på 4 bottnar, fylld med vaniljkräm, lemon curd och kläd i en len mjölkchoklad frostning. Blev väldigt stora, höga bitar som gör att tårtan räcker till många personer. OBS! Recepten nedan gäller för bara EN sats, medan jag har använt 2 satser för att göra tårtan på bild.

Chokladbotten:
1 dl kakao,
1 dl ljus muscovadosocker,
2.5 dl kokande vatten,
5 dl vetemjöl,
0,5 tsk bakpulver,
1,5 tsk bikarbonat,
2 tsk vaniljsocker,
1 tsk salt,
200 gram rumstempererad smör,
2 dl strösocker,
3 ägg.
Gör så här: Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Den kan se ut att smeten är på väg att skära sig, men fortsätt bara så blir den bra till slut. Häl ner i en insmord och mjölad form på 20-23 cm och grädda i 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan.
Vaniljkräm: går att göra på många sätt, men här kommer förslag på ett väldigt enkel sätt:
4 äggulor,
6 dl mjölk,
6 msk socker,
2 msk potatismjöl,
Gör så här: Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i dom övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan du använder det. Går fint till tårtor, kakor, bullar.......
Lemon curd: Finns att köpas färdigt eller göras hemma. Recept på hemgjord sådan finns lite längre ner i bloggen eller i filen bredvid. Hemlagad lemon curd.pdf (487,7 kB)
Mjölkchoklad frostning:
1 dl grädde,
150 gram mjölkchoklad,
60 gram smör,
2,5 dl florsocker,
3 msk kakao,
1 tsk kokande vatten
Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererad smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund. Tänk på att dubbla receptet ifall du vill ha mycket frostning som jag gjorde till den här tårtan.
Sätt ihop tårtan efter smak och tycke. Lycka till!
Min bästa väninna gav mig denna recept för länge sen...slarvade bort den och bad om att få det igen igår......nu skall det inte tappas bort igen, för det är ytterligare en recept på något gott att ha bredvid soppskålen som dessutom är väldigt nyttigt. Vi äter det som snacks....En sats ger ca 20st stänger.
ReaReR

2 dl majsmjöl (polentagryn),
1 dl solrosfrön,
1 dl sesamfrön,
1/2 dl linfrön, (jag hade i även lite pumpafrön),
2/3 dl rapsolja,
2 dl kokande vatten,
salt,
flingsalt (till garnering).
Gör så här: Rör ihop allt utom vattnet först. Blanda väl och häll till sist i det kokande vattnet. Rör om ordentligt och låt det svälla i ca 10 minuter. Läg smeten på ett ark bakplåtspapper, täck med ett ark till och kavla det tunt. Lägg det på ugnsplåt, ta försiktigt bort det översta pappret och skåra degen till önskad storlek och form. Använd tex pizzaskärare till det. Jag brukar dela degen innan den kommer in i ugnen eftersom efteråt går knäckebrödet bara att bryta till mindre bitar, vilket kan vara ok också. Strö på flingsalt och grädda i 30 minuter på 175 grader.
Just dessa underbara oststänger, kan jag inte ta åt mig äran för att ha bakat. Vi är inne på min mammas specialitet och hon har bakat dessa i åratal, utan recept. Passar utmärkt till soppor, snacks, ihop med öl såväl som champagne.....En sats ger ca 200st stänger som går fint att frysa in.

Degen:
1 1/2 kg vetemjöl,
500 gram smör,
500 gram créme fraiche,
1 ägg,
3 pkt jäst,
lite mjölk att lösa upp jäset i,
1 tsk salt.
Till penslingen:
ägg,
flingsalt,
riven ost,
kummin.
Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader varm mjölk. Blanda ihop alla ingredienser till degen och knåda ihop till en smidig deg. Min mamma gör det alltid för hand, litar inte riktigt på alla dessa maskiner, men visst går det fint att använda köksmaskinen till det. Dela upp degen i fyra delar (till fyra plåtar). Kavla ut en i taget till ca halv centimeter tjock lager. Använd en vass kniv för att dela till önskad storlek på stängerna. Lägg över dessa på ett bakplåtspapper på en plåt och låt jäsa i en halv timme under duk.
Pensla varje bit med ägg. Ha på flingsalt, riven ost och kummin. Gräddas i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Lycka till!