Student 2015

12.06.2015 23:32

Vilken fantastisk fin dag det har varit idag. Första riktiga sommar dag om jag får säga det. Dessutom ledig ifrån jobbet och uppvaktat en glad student....men först levererade jag en student tårta till fina Mathilda, granne och dotter till en kollega till mig. Vanilj bottnar, fylld och spacklad med mjukost frosting, klädd med sockerpasta och pyntad med ätbar spets, sockerblommor och riktiga rosor och pioner som en snäll granne lät mig plundra i hans trädgård. Grattis till studenten Mathilda!

Grund recept på tårtan hittar du här. Till just denna tårta gjorde jag nedre bottnen på 4 lager á 23 cm (2 rosa och 2 vita och totalt 16 ägg) och översta på 3 lager á 18 cm (2 rosa och 1 vit och totalt 12 ägg).

Till samma student gjorde jag även lite gott och blandat fat, som lätt kan fyllas på allt eftersom gästerna tömmer den. Den innehöll choklad biskvier, rosa makroner med citronkräm, choklad makroner med cola fyllning, vanilj cupcakes med lemon curd, toppade med citron kräm och slutligen några jordgubbar doppade i jordgubbschoklad.....

Recept för biskvier hittar du här.

Recept för choklad makroner med kola fyllning hittar du här.

Recept för rosa makroner med citronkräm hittar du här.

Recept för cupcakes: Recept för 24 st cupcakes fyllda med lemoncurd och toppade med citronkräm. Sockerblommorna är gjorda på sockerpasta.

5 dl vaniljsås
200 gram (viktigt att vara rumstempererat)
3 dl socker
4 ägg (viktigt att vara rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader C. Häll vaniljsåsen i en kastrull och koka upp under ordentligt omrörning. Tag kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter. Vispa mjuk smör och socker till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i tagetoch vispa till en fluffig konsistens. Jag brukar vispa ganska länge här. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, majzena (som siktats minst 3 gånger innan), vaniljsås och vaniljextrakt. Blanda allt väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till 3/4 delar med smeten och grädda i ca 20 minuter.
Citron kräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.
Gör så här: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Spritsa citronkrämen över cupcakes och dekorera med sockerblommor gjorda på sockerpasta.

__________________________________________________________________________________

Dagens andra tårta var till mina barns kusin, en musik intresserad kille, därav temat. Honom var vi och uppvaktade idag och tårtan var en del av vår present. Grattis till studenten Simon.....och ta det lite lungt ikväll :)

Grund recept på tårtan hittar du här. Till just denna tårta gjorde jag nedre bottnen på 4 lager á 23 cm (2 rosa och 2 vita och totalt 16 ägg) och översta på 3 lager á 18 cm (2 rosa och 1 vit och totalt 12 ägg). De stora noterna i dekorationen är gjorda för hand av svart sockerpasta. De mindre noterna är tryckta på ätbart papper och köpta från Strössel och Annat.

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden