Blogg

14.12.2025 20:33

Att baka i långpanna är det bästa man kan göra när man förväntar sig många gäster. Här kommer 4 recept på de jag alltid gör till Jul. Baka, frys in och ta fram den mängd du behöver, när du behöver det.

Vaniljhjärta i långpanna

500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.

Kokoskladdkaka:
Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv

Twix i långpanna:
Botten:
230 gram smör,
3 dl florsocker (lite i underkant),
1 ägg,
2 tsk vaniljessens,
4 dl vetemjöl (lite i överkant),
1/2 salt
Rör smör och florsocker, tillsätt ägg och vaniljessens. Ha i vetemjöl och salt  och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet i en timme. Tryck den ut i en form (ca 30x40) och grädda det i ugnen i 30 minuter på 150 grader. Rotera formen halvvägs genom gräddningen. Låt det svalna.
Fyllningen:
2,4 dl socker,
1,3 dl brunt socker,
1,2 dl ljus sirap,
1,2 dl kondenserad mjölk,
2,4 dl vispgrädde,
110 gram smör,
fröna  från en vaniljstång (alternativ vaniljsocker)
Koka ihop 10-20 minuter i en kastrull med tjock botten. Testa om karamellen är tillräkligt tjock genom att droppa en droppe i ett glas med kallt vatten. Om droppen inte löses upp, är karamellen färdig. Jag använder dock en slev med inbyggt termometer och kokar till 115 grader. Om den kokas för länge, blir karamellen väldigt seg/hård. Häll karamellen över den kalla bottnen och låt den stå kall tills den stelnar.
Skär upp i önskad storlek. Använd gärna en väldigt vass kniv.
Topping:
300 gram mjölkchockad,
25 gram kokosfet
Smält båda ingredienserna och doppa kakorna i den så att sidorna och ovnsidan täcks av det. Låt de kallna och förvara i kylskåp eller i frysen

Snövit bakelse:
 

14.12.2025 20:16

2 av de 3 rullsylta är nu färdiga. En tradition att ha det på julbordet blans det kallskurna. Den ena gjord på fläsklägg, den andra på sidfläsk.

Rullsylta på fläsklägg:
2 bitar fläsklägg (jag valde utan ben, men bara för att det var det jag hittade i butiken)
Koka den i vatten i ca 2,5 timmar tillsammans med:
2 lökar
2 morötter
pepparkorn
lagerblad
1 burk öl
Gör så här: ta upp köttet efter att ha kokat färdigt, dela den i mindre bitar. Blanda i:
pressad vitlök
lättstekt salladslök
stekt bacon
lite smält smör
salt
Blanda allt väl och lägg fyllningen i en tom plastflaska, där du klippt bort halsen.
Låt allt sätta sig till dagen efter i kylskåpet. Sker sönder flaskan och rulla rullen i hackad persilja.


Rullsylta på sidfläsk:
en större, mager bit sidfläsk med svål
grovsalt
Kryddblandning:
2,5 msk salt
2 tsk mald peppar
2 tsk mald nejlika
2 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
10 tsk gelatinpulver
Gör så här: Skär loss nästan hela svålen men låt den sitta fast någon cm på ena långsidan. Putsa bort broskbitar och ev. ben. Fläsket ska gå att rullas ihop. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, skär tillbaka och nästan till kanten (tips är att titta på YouTube då det är svårt att förklara). Vik ut fläsket och lägg på en bricka eller skärbräda med svålens ovansida nedåt. Blanda ingredienserna till kryddblandningen och strö de över ovansidan på fläsket. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så att svålen hamnar ytterst. Bind om rullen med ett bomullssnöre. Lägg rullsyltan i en gryta eller kastrull med lock. Tillsätt lättsaltad vatten. Koka upp och sjud rullsyltan på svag värme under lock ca 1,5 timmar. Servera rullsyltan i tunna skivor på fat med rödbetor och senap eller rödbetssallad.

14.12.2025 20:12

Då var det Jul igen :)... och det blev givet att pepparkakshuset skule bli inspirerad av vår resa till Japan. The golden Paviljon Kinkaku-ji, Kyotos ikoniska Zen Buddhist temple. 

14.12.2025 20:08

Som alla andra år, är det alltid morotskaka som sonen önskar sig när han fyller. Samma innehåller, men olika skeppnad bara. I år är den i ren "One piece" anime anda, japansk anime tv-serie. Grattis älskade Marcus!

06.08.2025 18:57

Sällan att en och samma dessert går hem till alla här i huset, men pannacottan är ett välkommet undantag. Denna gång provade jag ett recept där man först kokar sockret med vatten tills man får ett gyllenebrun karamellfärg. Blev mycket lenare i konsistens om det ens är möjligt. 


5dl grädde
2,5 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl strösocker
0,5 dl vatten
3 g flingsalt
Till garneringen:
colasås
vispad grädde
rostade nötter

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut
fröna. Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta från värmen, täck
med plastfolie och låt stå och dra ca 15 minuter.
I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vattnet tills sockret fått en fin
gyllenbrun karamellfärg (inte alltför starkt värme dock). Ta ur vaniljstången från grädden och häll försiktigt
över den varma grädden över karamellen, lite i taget tills allt är i. Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan och blanda i urkramade gelatinblad. Fördela pannacottan i önskade dessertglas och ställ in i kylen minst 4 timmar.
Innan servering, toppa med vispad grädde, nötter och colasås.

22.12.2024 19:47

En god omelett rulle att ha på Julbordet. Det gröna färgen gör det extra Julig tycker jag. 

Rullen:
65 gram färska babyspenat
1 vitlöksklyfta
1 del riven parmesanost
2 dl mjölk
8 ägg
Salt och peppar
Fyllning:
200 gram kallrökt lax
200 gram färskost
Gör så här:
Hacka spenaten. Skala och hacka vitlöken. Mixa tillsammans med parmesan i matberedare. Tillsätt mjölken och äggen, ett i taget och blanda tills det att du får en grön smet. Krydda med salt och peppar.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40. Bred ut äggsmeten på bakplåtspappret och grädda till en tunn omelett mitt i ugnen i ca 7-8 min.
Ta ut och stjälp upp omeletten på nytt bakplåtspapper. Dra bort det bakplåtspappret som omeletten gräddats på. Låt svalna under handduk.
Fyllning: Lägg laxen på omleletten och bred färskosten på laxen. Rulla samman som en rulltårta fast från kortsidan. Rulla in omelettrullen i plastfolie och lägg kallt minst 1 timme.
Ta bort plastfolien och skär upp rullen i va 2 cm stora skivor.

22.12.2024 17:09

En julsylta till, gjord på sidläsk med juliga smaker som nejlika och kryddpeppar.

1,5 kg sidfläsk
2 tsk salt
2 tsk finmalet peppar
1 tsk finmalet nejlika
1 tsk kryddpeppar
7 tsk gelatinpulver
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull på spisen. Lägg i sidfläsket och låt det småkoka under lock i ca 2,5 timme.
Blanda alla kryddor separat.
Lägg plastfolie i en form. Ta upp sidfläsket och låt det rinna av lite, men bara nån minut eftersom det är viktigt att få ihop sylten medan den är varm. Gelatinen fungerar inte annars. Skär därefter av svålen, och dela resten av köket i större remsor. Lägg hälften av svålen med sidan ner i formen, strö på av kryddblandningen, fortsätt med ett lager kött, kryddblandning, ett lager kött till, kryddor igen och avsluta med svål.  Plasta in ordentligt och lägg lite vikt på sylten så att den pressas ihop. Lägg i kylskåpen över natten. Servera med god senap till.

22.12.2024 17:08

Fortsätter och tipsar från köket med enkla recept på julsylta. Gjord på fläsklägg och fylld med kryddor och massor av vitlök. En smörgås med det som pålägg på nybakad bröd, så behöver jag ingen middag.

1,2 kg fläsklägg
2 tsk salt
1 tsk koriander
1 tsk peppar
8 vitlöksklyftor
2 tsk gelatinpulver
3 msk olja
Persilja
Gör så här:
Tvätta och torka fläsklägget. Gör ett snitt på ena sidan och plocka ut benet. Skär ut svålen och dela köket i tjocka strimlor. Lägg ut svålen med sidan ner, salta och peppra. Sprid ut köket över svålen. Mixa olja, persilja och vitlök och sprid ut blandningen jämt över köket. Rulla ihop sylten och binda ihop den med mat tråd. Klä rullen i flera lager av aluminiumfolie och lägg den i en ugnssäker form.  Fyll på med vatten (2-3 cm) och koka i ca 3 timmar på 180 grader.
Låt svalna i rumstemperatur, och över natten i kylskåpet. Bytt gärna folien innan du ställer in den i kylskåpet. 

22.12.2024 17:04

Cozonac är ett rumäskt vetebröd som liknar det italienska Panettone. Bakas enligt traditionerna vid Påsk och Jul, men även till andra högtider. Doften för mig alltid tillbaka till min barndom. 

Recept för 2 st
1 kg mjöl
500 ml mjölk
150 gram smör
5 äggulor
200 gram socker
50 gram jäst ( eller 20 gram torrjäst)
Riven citronskal
1 msk vaniljsocker
Lite salt
Gör så här:
Viktigt innan man börjar är att alla ingredienser är rumstempererade, och mjölet är silad.
Börja med att värma mjölken till fingervarmt. I en liten skål, smula jästen och blanda med 1 msk av sockret, 2 msk av mjölet och lite mjölk. Du kan reglera konsistensen på pastan med mjölkmängden; den skall vara som en tjockare pannkakssmet. Låt jäsa till dubbelstorlek (ca 20 minuter).
Blanda resterande mjölken med socker och värm upp det igen till fingervarmt.
I en matberedare, har du i mjöl, äggulor och jästblandningen. Börja blanda på låg hastighet, och tillsätt mjölkblandningen därefter, lite i taget. Ha i smöret lite i taget efter att ha haft i all mjölk och saltet, och fortsätt blanda i ca 15 minuter. Degen skall vara fortfarande lite mjuk så att det fastnar lite på skålens kanter. Till slut tillsätter du vaniljsocker och citronskal.
Låt degen jäsa under handduk till dubbla storleken.
Ha lite olja på köksbänken innan du delar degen i 2 lika delar. Använd olja på fingrarna också för att det inte ska fastna. Fläta enligt önskemål och låt jäsa igen i klädda formar, i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter i 170 grader. Det är viktigt att de inne så pass länge annars sjunker de när man tar ut de. Jag brukar ha aluminiumfolie över om de får för mycket färg för fort, men tiden håller jag.

07.12.2024 20:25

Jul bakelse nummer 15 - Choklad och vanilj, vad kan gå fel? Ännu ett recept som jag kommer att lägga i min favorit hög.

250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.
Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 20x25 cm. Platta till det lite.
Fyllning:
Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet.
Grädda i mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker.

Objekt: 1 - 10 av 359
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!