Blogg

31.01.2015 19:45

Lördag idag och jag började dagen med att baka grissini. Dessa är väldigt enkla att göra, med få ingredienser som man nästan alltid har hemma.....och väldigt gott som snacks eller till en rykande varm soppa.... Jag tycker de är bäst som nybakade, när de fortfarande är lite ljumma och mjuka. Njöt av några framför den tända brasan, med snön fallande utanför fönstret och i huset som det doftar nybakat.... Då trivs jag!

Recept för ca 24 st.

25 gram jäst
2,5 ljummet vatten
5,5 dl mjöl
2 tsk salt
5 msk rapsolja
flingsalt (till garnering)
Gör så här: Lös upp jästen i det ljumma vattnet (37 grader). Rör i hälften av mjölet först, saltet och oljan. Tillsätt resten av mjölet och blanda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader C.  Dela degen i två och kavla ut de till ca 0,5 cm tjocklek. Skär långa remsor 1 cm breda, pensla med vatten och strö på flingsalt. Vrid remsorna och lägg på bakplåtspapper innan du gräddar i ugnen i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna. Vill du ha dina grissini spröda på en gång, kan du eftertorka de i ugnen lite.

31.01.2015 19:43

Att jag älskar sötsaker är nog ingen hemlighet....och jag testar gärna nya saker hela tiden. Fantaktiskt vad mycket man lär sig under tiden, även om en del saker misslyckas jag med totalt (men de får Ni inte se här..hahahaha).....En del blir dock helt ok...och en del blir en riktigt, riktigt fullträff (i min smak i alla fall). Dessa choklad rutor i 4 olika lager har klättrat direkt upp till en av mina favoriter. Väldigt amerikanskt inspirerad sötsak, som finns säkert i många olika varianter....men här kommer i alla fall min egen tolkning av det. Njut!!!!

Recept för ca 20-25 bitar.

Lager 1 - brownie
100 gram mörk choklad
50 gram smör
1 dl strösocker
2 stora ägg
1 tsk vanilj extrakt
0,6 dl mjöl
en fjärde del tsk bakpulver
Gör så här: Smält choklad och smör i mikron, 30 sekunder i taget tills allt är väl blandat. Ta ut och tillsätt socker. Vispa i ett par minuter och sen tillsätt även ägg, ett i taget, och vanilj extrakten. Fortsätt vispa och blanda till slut i även mjölet och bakpulvret. Häll smeten i en bakform på 20x20 cm som du har klätt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader C i 20 minuter. Låt kalna helt efteråt.

Lager 2 - Caramel crisp
35 st Werther's Original karameller
1 msk kondenserad mjölk
1 msk vatten
0,7 dl Rice Crisp flingor
Gör så här: Blanda karameller, kondenserad mjölk och vatten på en tallrik och värm i mikron i ca 1,5 minut. Blanda efter varje 30 sekunder så att det inte bränns vid. När allt har smällt och är välblandat, ta fram tallriken och blanda i flingorna. Bred karamellen över brownie lagret och ställ i frysen till vidare.
Lager 3 - Nougat
40 gram smör
1,3 dl strösocker
0,5 dl kondenserad mjölk
1 burk (196 gram) marshmallow fluff
2 msk krämig jordnöttssmör
Gör så här: Blanda smör, socker och kondenserad mjölk i en kastrull. Koka upp under konstant vispning. Dra ner värmen på spisen och låt nougaten puttra i 10 minuter utan att röra i den längre. Under tiden, blanda marshmallow fluff med jordnöttssmör. Häll det varma nougaten över marshmallow blandningen och vispa ihop allt. Bred nougaten över lager 2 med karamell och ställ tillbaks i frysen.

Lager 4 - Chokladlock
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 msk smör
3 msk grädde
Gör så här: Smällt choklad och grädde i mikron. Rör i med 30 sekunders mellanrum. När chokladen har smällt, lägg i smöret och rör i tills allt är välblandat. Bred chokladen över lager 3 med nougat och ställ i kylskåpet i minst 3 timmar. Jag tyckte den var som bäst ett par dagar efter.

25.01.2015 20:31

 Vår granne Anna fyllde också år i helgen som varit...och till henne valde jag att baka en tårta på maräng och jordnöttsbotten, fylld med  karamell och mjukostkräm smaksatt med whisky och kaffe. Hoppas du har haft en fin dag igår, Anna! Grattis till Dig!

Lager 1/botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Lager 2 /karamell:

1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter

Lager 3 /ostmassa:

300 gram mjölkchoklad,
100 gram smör,
0,5 dl kaffe,
0,5 dl whisky,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost 200 gram.

Gör så här:

Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rund form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Ha gärna pappret lite längre  upp över kanten eftersom det är ganska mycket fyllning till denna tårta, som skall in i formen. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.

Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. (När du häller i grädden, kommer sockret att stelna som en skorpa, men det är bara att röra i kastrullen, så smälter det. Skulle det vara så att det ändå kommer att finnas lite kvar som inte har smält, kan du bara ta upp det och kasta). Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du häller den över bottnen. Strö över jordnötter.

Ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält den i varmt kaffe. Blanda i whiskyn. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och kaffeblandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Häll i ostmassan och låt den stelna i kylskåpet.

24.01.2015 14:04

En cheesecake tårta i tre olika lager blev levererad  till min svägerska som fyller år nu i veckan. Vit choklad, mjölkchoklad och mörkchoklad på en botten av chokladkex......Helt i min smak med massor av choklad, med lite bär på toppen för att brytta av både smak och färg. Grattis på dagen Åse-Britt!

Botten:
300 gram chokladkex
125 gram smör
Fyllning:
200 gram vit choklad
200 gram mjölkchoklad
200 gram mörk choklad
0,6 dl  kokande vatten
3 tsk gelatin pulver
750 gram mjukost
1 dl socker
3 dl vispgrädde

Gör så här: Smörj insidan av en springform på ca 23 cm. Krossa kexet till smulor. Smällt smöret och blanda den med kexsmulorna. Blanda väl och häll sedan över i den smorda formen. Låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Fyllningen: Strö över gelatinpulvret i det kokande vattnet. Rör i tills det att gelatinen har upplösts. I en separat skål, vispa ihop mjukost och socker till en smidig, mjuk kräm. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa en liten stund. Tillsätt gelatin blandningen och vispa tills det att allt är väl blandat. Dela ostkrämen nu i 3 lika delar i 3 skålar. Börja med att smälta den vita chokladen över vattenbad och blanda den i den första skålen med ostkräm. Blanda väl och häll den som första lager över kexbottnen. Ställ i frysen i en kvart. Fortsätt med att smälta mjölkchokladen och blanda den med ostkrämen i skål nummer 2. Häll över det vita lagret och ställ i frysen i en kvart. Smält till sist den mörka chokladen och blanda den med den sista ostkrämen. Häll den över mellanlagret och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.

17.01.2015 16:27

En av min dotters bästa vänner blev hela 5 år nyligen och idag blev det kalas med Frost tema...... Vi själva tycker väldigt mycket om den filmen och har länge tänkt att det vore roligt att testa göra själva Olof i sockerpasta....och idag fick vi tillfälle till att göra det. Det blev en tårta på 5 vaniljbottnar, fylld med limecurd, vaniljkräm och spacklad med smörkräm i 3 olika blåa nyanser. Fick också testa att för första gången göra ätbart glas som skulle föreställa isbitar i det här fallet. Mycket nytt för mig i dagens tårta, men det är just det jag tycker så mycket om...testa nya saker.

Grattis Linnea!..och tack för en fin kalas idag!

Bottnar:

Bottnarna är gjorda på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett stort dricksglas (9st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 3 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvisspen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i två formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. Dessa delas sen i två och då har man 4 bottnar. Jag fick lite smet över och kunde även grädda en femte botten, så tårtan på bild är gjord på 5 bottnar, 2 lager med fyllning av vaniljkräm, 2 lager av lime curd och spacklad med smörkräm i 3 olika nyanser.

Vaniljkräm:

2 äggulor
0,75 dl socker
0,5 dl mjöl  
2 dl kokande mjölk
1 vaniljstång

Gör så här: Vispa äggulor och socker till sockret löser sig. Vispa ner mjölet. Koka under tiden mjölken med vaniljstången i (delad på längden) Häll till en början i den kokande mjölken droppvis, därefter i en tunn stråle under kraftig vispning. Häll därefter blandningen i en kastrull och koka ca 2 minuter till krämen har tjocknat. Låt svalna och ta då bort vaniljstången. Använd krämen som 2 lager med fyllnad.

Lemon/citron curd: Finns att köpa färdig i mataffären eller om du vill göra egen, bifogar jag ett bra recept på det här. Använd curd som 2 lager med fyllnad.

Smörkräm:

450 g mjukt smör
9 dl florsocker
1,5 dl kokhett vatten
3 msk vaniljsocker
blå pastafärg

Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt. Dela i 3 skålar och färga med pastafärg i 3 olika nyanser.

 

Ätbart glas:

2,5 dl vatten
1 dl glykossirap
4 dl socker
1 krm ättika
lite olja

Gör så här: Mät upp och häll alla ingredienserna i en kastrull. Sätt ner en termometern och koka under omrörning tills vätskan har nått 150° C. Man behöver inte röra hela tiden utan det räcker att röra om då och då. Smörj en bit aluminiumfolie med lite olja. Häll försiktigt ut den 150 ° varma vätskan på folien och dra snabbt med en spatel över så att du fördelar den jämt på folien. Var försiktig med vätskan för den är väldigt varm. Låt nu allting svalna helt. Sedan är det bara bryta av den till glassplitter.

02.01.2015 19:56

Tänkte börja det nya året med att lägga ut ett recept på en brownie som jag bara älskar. Bakade dessa för ett par dagar sedan och misstänker starkt att de är en bidragande faktor till varför jag gått upp nästan 3 kg under Julledigheten...men, men........man lever bara en gång och dessa är bara så försvinnande goda. Recept är hämtad från boken "Just Sweet" av Manuela Kjeilen som jag beundrar högt. Hennes böker och blogg med underbart fina recept och beskrivningar är en riktigt inpirations källa.

250 gram smör
5 dl socker
4 stora ägg
170 gram mjöl
1 tsk bakpulver
300 gram mörka och mjölkchoklad knappar
150 gram kakao
2 tsk vaniljextrakt

Gör så här: Smält smöret, ta kastrullen från värmen, tillsätt socker och ställ tillbaka på plattan i 30 sekunder. Lägg över smör- och sockerblandningen i en stor skål. Tillsätt äggen och vispa lätt (bara lite). Rör ner mjöl, bakpulver, chokladknappar, kakao och vaniljextrakt. Bred ut smeten i en 20x30 cm stor form. Grädda i 30 minuter (inte längre) på 175 grader C. Låt svalna i formen i 1 timme och kyl därefter i frysen i 1 timme. Skär upp i lagom bitar och njut. Vispad grädde, glass eller färskt frukt är gott till.

29.12.2014 20:51

Det blir inte så mycket bakning denna vecka, eftersom jag inser nu hur myckt jag egentligen har bakat inför Jul.... Det finns en hel del kvar som måste ätas upp först, men tänkte dela med mig av några smurf bilder i stället. Gjorde en söt smurf familj för ett tag sedan, helt i socker pasta, som jag dekorerade en tårta med. Har inte modelerat så mycket i sockerpasta förr men försöker......även om det inte är helt enkelt. Första försöket att göra dessa, slutade i att de såg ut som möss, så jag var tvungen att plocka fram min dotters leksaks smurfar för att ha en närmare titt...och här är resultatet. Kram kram....

 

21.12.2014 20:25

Skånska pepparkakor, också kallade Frukost/Lunch pepparkakor... är något som kanske lite äldre generation är mer vana vid, men uppskattade av alla. Godast som nygräddade, med lite smör och ost på, kanske lite fikon eller apelsin marmelad också. Det tycker jag i alla fall. En liten mildare smak av pepparkakor, mjukare och matigare. Jag bakade dessa både hemma och på Media Markt i helgen. Testa gärna när du är trött på den vanliga hårda varianten, men ändå vill sprida lite Jul doft i hemmet.

Recept för 30-50st beroende på storleken du väljer.

2 dl ljus sirap
1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
75 gram smör
2 tsk malen kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl special

Gör så här: Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. Tillsätt smöret och låt smälta. Häll det direkt över kryddorna (kanel, nejlika, ingefära) i en skål. Vispa ihop ägg, äggula och grädde. Rör ner det i skålen med kryddblandningen. Låt stå tills det har kallnat, men rör i lite då och då. I en annan skål, blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller för hand. Låt degen vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie. Dagen dessa skall gräddas: forma degen till små bollar, lägg de lite glest på bakplåtspapper, platta till de med handen och grädda i ca 10 minuter på 190 grader C. Tänk på att tiden i ugnen varierar beroende på hur stora hur väljer att göra dessa.

21.12.2014 20:24

Mer Julgodis...mer fudge. Denna gång med vit choklad smak, vilket är kanske den mest vanliga sorten. Hoppas den överlever till Julafton!...

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
100 gram vit choklad

Gör så här: Klä en form på ca 15x15cm med bakplåtspapper. Mätt upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader C. Ta bort från plattan och ha i den hackade chokladen och smöret. Rör tills smeten är jämn och fin. Häll över i formen och låt stå kall i några timmar innan du skär i mindre bitar.

21.12.2014 20:24

Att göra fudge är väldigt enkelt. Smaken kan variera beroende på vilken typ av choklad man använder. Till dessa testade jag Mars choklad och det verkar som en vinnande koncept. Lägg in några i en fin ask och ge bort till någon du tycker om. Ha det gott alla!

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
4 Mars choklad (ca 100gram)

Gör så här: Klä en form på ca 15x15cm med bakplåtspapper. Mätt upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader C. Ta bort från plattan och ha i den hackade chokladen och smöret. Rör tills smeten är jämn och fin. Häll över i formen och låt stå kall i några timmar innan du skär i mindre bitar.

Objekt: 231 - 240 av 359
<< 22 | 23 | 24 | 25 | 26 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!