Blogg

13.10.2014 21:20

Vi fortsätter i samma Halloween tema med ett gäng gelé maskar. Första försöket att göra dessa blev en total katastrof.....hade i för mycket färg och de blev helt svarta, såg ut mer som blodiglar än maskar....andra försöket  gick bättre...och bra mycket mindre svordomar...... vet inte vem som har kommit på det här ideén från början , men den är genialiskt tycker jag....och gott för de som gillar gelé. Jag håller mig dock till choklad.

Ta en bunt med sugrör och bind ihop de med ett snöre. Lägg de med det räfflade delen neråt i ett glas. Ta gärna ett högre glas som inte lämnar så mycket utrymme runt sugrören. Detta för att när du fyller på gelén, kommer vätskan i alla fall att gå igenom sugrören och fylla glaset. Gör i ordning en påse gelé pulver med varm saft (jag tar röd saft för att få både smak och färg) och häll i sugrören. De fylls ungefär till hälften, beroende på hur hög glasen  är och hur många sugrör du använder. Ställ i kylskåpet i nån timme, tills gelén har stelnat. Skrapa bort gelén som är utanpå sugrören och sen kan du lätt klämma ut maskarna, en och en. Du kan också spola lite varm vatten på de, så kommer de lättare ut.

12.10.2014 07:57

Maränger är väldigt lätta och roliga att göra. Jag tycker egentligen att de bara smakar socker, men barnen älskar de. De går att göra på flera olika sätt, men jag valde kanske det absolut enklaste här. Två prickar choklad på det, så får du en hel armé av små spöken.

3 äggvitor
3 dl florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en skål, vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen så att ångan inte sipprar ut. När massan pösat till sig efter ca 5 minuter, ta bort skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till smeten är helt fast. Nu kommer det roliga: Spritsa ut spöken! Lägg dom på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. När marängerna inte känns kladdiga undertill är de klara. Gör ögon av blockchoklad.

09.10.2014 20:02

I början på veckan började jag och barnen baka lite inför kommande Halloween. Först ut några "scary marshmallows" med smörkräm hatt. Inte lika skrämmande som själva hållaren bakom, men ändå like kul...och lätt att göra. Inte så mycket bakande när jag tänker efter. Bäst att tillägga är också att pennan jag ritade med är en livsmedelpenna.....Godnatt på er!

Ta en påse med stora marshmellows, rita ansiktet med en livsmedelpenna, sätt fast en Noblesse choklad och spritsa på en hatt av smörkräm (florsocker, smör, kakao). Det orangea är också smörkräm, utan kakao och färglagd.

04.10.2014 20:55

Av allt jag bakar här hemma, är det fortfarande de klassiska kanelbullarna som mina barn älskar mest.....och eftersom idag är det kanelbullens dag så kändes bara rätt att väcka de till doften av bullar imorse. Ha det gott alla!

Deg:

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14 dl mjöl

Fyllning:

100 gram smör
1 dl socker
2 msk kanel

Till pensling: 1 ägg, pärlsocker

Gör så här: Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader C. Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt socker och salt. Tillsätt mjölet. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med degmaskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca  30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Gör iordning fyllningen genom att röra ihop alla ingredienser och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop kakan till en rulle och skär i 10 delar. Lägg de med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter och grädda i ca 20 minuter på 200 grader C.

28.09.2014 20:23

Har länge gått och funderat på hur kul det vore att göra en riktig bebis tårta....och nu när våra snälla grannar fått tillökning i veckan, kunde jag inte låta bli att göra en till de. Det blev en vagga som jag haft på hjärnan ett tag......gjord på vanliga choklad bottnar, fylld med vit chokladkräm och med all utsidan av sockerpasta. Ingen direkt smak sensation, men det var otroligt roligt att få ihop den.

Välkommen till världen lilla "Gubben" och grattis till Er Helena och Daniel! En riktigt söt liten kille Ni har fått.

1-pack med färdiga chokladbottnar

1-pack med färdiga vaniljbottnar

1 sats vit chokladkräm:

150 gram vit choklad
1 ägg
1 äggula
2,5 dl creme fraiche
0,55 dl florsocker

Smällt chokladen över vatttenbad. Vispa den smälta chokladen ihop med det hela ägget och äggulan. Blanda ner creme fraiche och florsocker och låt stå i kylen i minst ett par timmar innan du fyller tårtan.

Gör så här: Skär 3 choklad bottnar och 2 vanilj i önskad form. Varva (börja och avsluta med chokladbotten) och fyll med vit chokladkräm. Klä tårtan med smörkräm (150gram smör, 2 dl florsocker, 1 äggula) och klä med sockerpasta i önskad form och mönster.

28.09.2014 20:15

Det stog i en tidning att nedan recept är det närmaste man kan komma kinesiska pannkakorna Jianbing. Kan inte avgöra själv hur mycket sanning det ligger i det,  då jag aldrig varit i Kina, men gott var det i alla fall, med en fyllning av kyckling och hoisinsås.

Pannkakssmet:

5 ägg
1 msk socker
1 tsk salt
1 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl rostade sesamsfrön

Fyllnad:

800 gram strimlad kycklingsfilé
några salladsblad
några strimlade vårlökar
några gurk stänger

Marinad:

2 msk soyasås
2 msk ättika
2 msk sesamolja
2 msk socker
2 msk finhackad vitlök  
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk svart peppar

Dressing:

2 dl hoisinsås
1 dl soyasås
saften av en lime
2 tsk riven ingefära
1st röd chilli
1 msk finhackad koriander

Gör så här:

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden. Blanda i det strimlade kycklingen och låt dra i ca 1 timme. 

Gör i ordning dressingen genom att finhacka chili och korianter. Blanda ihop det med riven ingefära, hoisinsås, soyasås och limesaften. Ställ åt sidan så länge.

Blanda nu alla torra ingredienser till pannkakorna. Tillsätt mjölk och ägg. Rör till en klumpfri, ganska tunn smet. Låt svälla i 10 minuter innan du häller över i en smord, uppvärmd stekpanna ( i 4 omgångar/ 4 pannkakor). Strö över råstade sesamsfrön. Stek på medelvärme. Vänd pannkakan och pensla med uppvispad ägg för att få en fin och blank färg på ovansidan.

Ta upp kyckligen ur marinaden och stek snabbt på stark värme.

Fyll pannkakorna med salad, vårlök, gurkbitar och lägg på kyklingbitar. Droppa över lite av dressingen och rulla ihop till pannkakor eller bara sätt ihop de med ett par kinesiska pinnar.

27.09.2014 21:30

Fick baka mammas oststänger idag på Media Markt. För Er som inte har receptet sen tidigare, länkar jag den här, lite längre ner. Ha det gott alla.

Recept hittar du här.

20.09.2014 21:05

Dagens efterrätt är en vit chokladkräm som är väldigt enkel och går snabbt att göra. Du kan servera den i glas med lite bär eller frukt till, eller använda det som fyllning till tårtor, cupcakes, pajer. Den kan förberedas dagen före servering och är fantastisk god....om man gillar vit choklad såklart.

150 gram vit choklad
1 ägg
1 äggula
2,5 dl creme fraiche
0,55 dl florsocker

Gör så här: Smällt chokladen över vatttenbad. Vispa den smälta chokladen ihop med det hela ägget och äggulan. Blanda ner creme fraiche och florsocker. Fördela den släta cremen i 4 glas eller skålar och låt stå i kylen i minst ett par timmar innan servering.

19.09.2014 21:36

Fredag kväll....och efter en tuff vecka, kan jag alltid förlita mig på att bakning piggar upp. Dagens tårta är i för sig redan slut, men bilderna är kvar och det vill jag gärna dela med mig. En egenkomponerad Tiramisu inspirerad tårta...krämig...och gräddig.....Trevlig helg på er!

3 st bottnar ca 1 cm höga. Jag valde att använda färdigtköpta denna gång, men vilken sockerkaka som helst blir bra.

Kaffe sirap:
1 dl socker
1 dl kaffe
0,5 dl valfritt likör (jag använde Tequilla Rose)
Gör så här: Blanda socker och caffe i en kastrull och värm upp på spisen tills den börjar koka. Ta av från spisen och när den har svalnat lite, tillsätt likören.

Mascarpone kräm:
250 gram mascarpone ost
1 dl florsocker
1 dl valfritt likör
1 tsp vanilj extrakt
1,5 dl vispgrädde
Gör så här: Vispa tillsammans mascarpone ost, florsocker, likör och vanilj extrakten. I en separat skål, vispa grädden till fluffig och blanda sen tillsammans med mascarpone krämen. Låt stå åt sidan så länge.

Hasselnötskräm:
1 dl socker
100 gram hasselnötter
2 dl vispgrädde
Gör så här: Ha sockret i en kastrull med tjock botten. Värm upp sockret på mellanvärme tills den har smällt och fått en fin guldig färg. Var försiktig att inte bränna den, då både luktar och smakar väldigt illa. När sockret har smällt, ha i hakade hasselnötterna. Häll över det på ett bakplåtspapper och låt svalna och stelna. När den har svalnat, tar du 1 tredje del och hackar den lite grovt och sparar det till garneringen av tårtan. Resterande 2 tredjedelar, bryter du i mindre bitar och mall det till mjöl. Blanda den ner försiktigt i det vispade grädden. Använd gärna bara en slickepott till det. Sätt åt sidan.

Nu när du har alla bitar klara, är det bara att sätta ihop tårtan. Botten, mascarpone kräm, botten, hasselnötskräm, botten, mascarpone kräm. Jag garnerade min tårta med Savoiardi kex runt och toppade med hallon och hasselnötskrokant.

13.09.2014 15:40

Igår provade jag baka en ny recept på morotskaka och för att göra det lite roligare för barnen, gjorde jag det som små nallar. Det var kanppt att jag hade något kvar att fotografiera idag, men 3 stycken överlevde så ni också kan få se. Ha en fin helg på er!

40 gram mandelmjöl
80 gram mjöl
80 gram smör (rumstempererad)
100 gram brun socker
80 gram riven morötter (kläm ur saften först)
4 msk saft från en apelsin
2 ägg
1 tsk bakpulver

Gör så här: Vispa det mjuka smöret med brun socker i några minuter. Tillsätt ägg, rivna morötter, mandelmjöl och apelsin saft. Sikta mjöl med bakpulver 3 gånger och sen blanda in det i smeten och blanda väl. Häll smeten i silikonformar (eller muffinsformar) och grädda 1 ca 20 minuter på 170 grader värme. Receptet är till ca 8st kakor.

Objekt: 241 - 250 av 335
<< 23 | 24 | 25 | 26 | 27 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!