Blogg

09.09.2014 21:31

Var tvungen att hitta på nåt att göra när jag för andra kvällen på rad inte kunde sova ..... Att dra igång bakandet mitt i natten och väcka hela huset, vill man ju inte, men jag hittade ett paket med fondant i skafferiet som hade hårdnat, men som fortfarande inte hade gått ut på datumet, som jag gav mig på i stället. Värmde den i några sekunder i mikron och kunde sen använda det till att göra några dekorationer till någon tårta kanske längre fram. Jag använde mina favorit silikon formar som är hjärtformade och gjorde även några knappar som jag tänkte använda till att dekorera några cupcakes. Rosorna på bild är däremot äkta..... Ha det gott alla!

31.08.2014 08:56

Godmorgon på Er. Igår bjöds det på pizzabullar på Mediamarkt i Örebro. Otroligt roligt att få möjlighet till att stå där och bjuda alla kunder och den fantastiska personalen på nygräddade pizzabullar. .....Tack vore min bästa vännina Liliana som ställde upp och hjälpte mig, gjordes det en hel hög med bullar som jag hade med mig. Det går alltid så mycket fortare och definitivt mycket roligare när hon är med. Tack snälla! Hon kom och hälsade på oss under dagen och jag passade på att få med henne på bild.

Pizzans smaker i kanelbullens form, kan inte bli annat än en favorit framför allt hos barn. Perfekt till barnkalas eller att ta med sig på utflykt. Det bästa med dessa förutom smaken, är att de går att förberedda i förväg (utan att grädda de) och förvara i frysen. På kvällen dagen innan de ska ätas, tas de fram och får tina (och jäsa långsamt) i kylen över natten. Gräddas dagen efter innan kalas eller utflykt. Receptet nedan är till ca 20-24 stycken.

Pizzadeg:

50 gram jäst
3 dl mjölk
3/4 dl rapsolja
2 msk flyttande honung
8-9 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg att pensla på

Tomatsås:

1 burk med färdig tomatsås (pastasås)
ketchup
chillisås
salt
vitlökspulver
oregano

Fyllning:

100 gram riven ost
100 rökt skinka
100 gram peperoni korv

Gör så här: Börja med degen genom att röra ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och knåda , gärna i  maskin i ca 8 minuter. Låt vila under duk i ca 15 minuter. Dela deen i 2 delar sen. Kavla ut varje deghalva tunt (ca 40x30cm). Gör i ordning tomatsåsen genom att blanda ihop alla ingredienser där. Mängden justerar du efter din egen smak. Bre tomatsås över degen. Strö över riven ost och lägg på skinkan och korven. Rulla ihop degen till en rulle (som en rulltårta) och skär varje rulle i 10-12 skivor. Lägg i bullformar av aluminium (använd inte de i papper, då dom fastnar och du får inte ut bullarna). Frys in dessa nu. Ta ut bullarna dagen innan de skall ätas. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten. Dagen efter, pensla med ägg, stö lite oregano på toppen och grädda på 225 grader C i ca 12 minuter.

Tips. Vill du grädda bullarna direkt, utan att frysa in, kan du göra det också förstås. Använd då ljummen mjölk i degreceptet och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Resten är detsamma.

27.08.2014 22:42

Nu hör ni, har vi kommit fram till min absoluta favorit dessert. Créme caramel är bland det första jag någonsin bakat som barn....förutom den gången jag skulle göra en kladdkaka och i stället för 2 deciliter socker tog jag 2 kilo....tyckte inte alls lät konstigt då en kaka måste ju vara sött. Ni kan gissa själva att det inte blev någon kladdkaka då......däremot en väldigt kladdig ugn.

Créme caramel däremot, lyckades jag med på första försöket. Kanske därför jag tycker så mycket om det fortfarande. Lyckliga minnen!

3 dl socker till caramelen
6 dl mjölk
3 dl grädde
1 vaniljstång
1 dl socker
8 ägg

Gör så här: Häll 3 dl socker i en kastrull och värm på medelvärme tills sockret har smällt och fått caramelfärg. Häll över i formen där du skall göra créme caramelen. Jag valde en hjärtformad, samt 2 glasburkar. Snurra lite på formen så du får det smälta sockret på kanterna runt om. Ställ formen åt sidan så länge. Värm nu mjölken, grädden, 1 dl socker och fröna från vaniljstången i en kastrull. Ta kastrullen ifrån plattan när den når kokpunkten och låt den svalna. Vispa äggen för hand och häll över de i mjölkblandningen när den har svalnat. Häll allt i den socker klädda formen och låt stå i några minuter. Detta gör att eventuella bubblor i smeten kommer att minska. Koka upp lite vatten och häll över i en större form än det du har créme caramelen i. Placera nu formen med caramelen över i vatenbadet. Var försiktig så du inte får vatten över i formen med caramelen. Ställ vattenbadet med caramelformen i, i ugnen på 125 grader C. Tiden beror lite på mängden caramel blandning du har. En sats där du har hela blandningen i en form, borde vara inne i 2,45 timme. Min hjärtformade på bilden tog lite drygt 2 timmar och burkarna 1,5 timme.

När créme caramelen är färdig, måste den svalna helt innan du ställer in den i kylskåpet över natten. Dagen efter vänder du över det på ett fat med lite kant så att såsen inte flytter ut och servera. Glasburkarna använder jag som de är. Såsen kommer fram när man börjar äta ur den.

23.08.2014 22:19

Hittade en recept på en marängtårta som var fylld med marshmallow kräm och ville genast prova den. Gissa om jag misslyckades med bottnen......åkte rakt ner i soporna kan jag säga och eftersom jag hade redan gjort krämen till den, var jag tvungen att hitta på något nytt. Så imorse drog jag fram kastrullerna igen och här är resultatet. En marängbotten med jordnötter, fylld med en kräm gjord på smälta marshmallows och toppad med Marabou mjölkchoklad. Bara att njuta.....

Botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en form med löstagbar kant som du klätt med bakplåtspapper först. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig. 

Marshmallows kräm:

200 gram mini marshmallow
50 gram smör
1 dl cappuccino (eller kaffe)
5 dl vispgrädde
1 dl socker
Marabou mjölkchoklad till garnering

Gör så här: Ha marshmallows, smör och kaffe i en kastrull och värm försiktig tills allt har smält. Låt den kallna helt efteråt. Vispa sen grädde tillsammans med socker och tillsätt marshmallow krämen.

Bred krämen på den kalla bottnen och toppa med hackad Marabou choklad.

18.08.2014 22:15

Här hemma testar vi nya smaker på glass till hela familjens stora lycka.....Fick syn på en Marabou choklad med lakrits bitar i, när jag var och handlade och var bara tvungen att testa. Gillar vanligvisst inte alls lakrits, men smaken av det blev ganska mild och t.o.m jag kunde smaka en pytte liten sked av glassen.....

5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 tsk vanilj essens
ca 200 Marabou lakrits choklad

Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt  hackad choklad. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!

11.08.2014 19:18

Nu är det dags för glass nummer två, så som jag har lovat igår....och gillar du mint smak, då behöver du inte leta efter annan recept, för att den här är bara så fruktansvärt gott. Jag använde mig av Daim Mint, men har du inte det så fungerar det med vilken annan mintchoklad som helst. Den kanske ser likadant ut som cappuccino glassen som jag gjort tidigare, och det är i och för sig samma grundrecept, men tro mig....två helt olika smakupplevelser.

5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
2 tsk vanilj essens
ca 200 gram krossad Daim Mint (eller annan mintchoklad)

Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt  den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!

10.08.2014 22:56

Ibland ser man inte längre än vad näsan räcker.... är ett utryck som stämmer ganska bra in på mig just nu. Hela sommaren har jag letat efter det perfekta receptet på glass och har provat många olika sorter med mycket varierande resultat. Ett par stycken som har varit ok har jag lagt  ut här på bloggen, men först nu, när sommaren drar mot sitt slut såklart, som jag äntligen har det jag har letat efter. Och det mest ironiska med det hela är att jag har faktiskt haft och använt det här receptet väldigt länge, som en del i en glasstårta. Snacka om  att försöka uppfinna hjulet igen......

Jag har gjort två olika smaker, med samma basrecept som jag vill dela med mig av här. Först ut, cappuccino-daim smak....

5 äggulor
2 hela ägg
3,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
5 msk cappuccino
2 tsk vanilj essens
ca 200 gram krossad Daim

Gör så här: Vispa äggulor, hela ägg och florsocker i ca 10 minuter. Tillsätt  vanilj essensen och fortsätt vispa lite till. I en separat skål, vispa grädden till fluffig. Häll över äggsmeten och blanda försiktigt allt med en slickepott. Tillsätt cappuccino och den krossade Daimen. Blanda försiktigt igen och ställ fyllningen i formar i frysen till dagen efter. Svårare än så är det inte. Lycka till!

01.08.2014 10:04

Inne på sista semsterdagarna nu. Måndag börjar vi på jobb igen, men ingenting att klaga över. Vi har haft en fantastiskt fin sommar i år och det fina vädret verkar vilja hålla i sig ett tag till. Underbart. Det firar vi med en somrig jordgubbspaj. Ha det fint!

Skal:

125 gram margarin
1 nypa salt
1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
1 dl Kesella mager

Citronkräm: hämta recept här.

Fyllning: 1 1/2 liter jordgubbar

Glasyr: 1 1/2 dl stark jordgubbssaft, 1 msk maizena

Gör så här: Hacka ihop margarin, salt, socker och mjöl till en smulig massa i en bunke och tillsätt kesellan. Arbeta ihop till en deg, kavla ut med lite mjöl på mjölat bord och tryck ut den i en springform á ca 20-24 cm i diameter. Nagga med gaffel på några ställen. Grädda degen i mitten av ugnen i ca 25 minuter på 200 grader C. Låt svalna. Gör i ordning citronkrämen och bred ut den i pajskalet. Rensa jordgubbarna och toppa pajen med de. Koka upp jordgubbssaften, vispa ner maizenan och sjud i en halv minut. Dra kastrullen från plattan och låt svalna. Skeda glasyren över jordgubbarna och låt stelna. Ställ svalt till serveringen.

01.08.2014 09:46

Idag lägger jag ut recept på en enkel citronkräm. Den är lite mildare och krämigare än lemoncurden och jag använder den ofta som fyllnad till pajer, tårtor eller bakelser. Lägger den i en separat inlägg för att själv hitta den lättare nästa gång jag behöver det. Trevlig helg på er alla!

1 1/2 dl mellangrädde
1 1/2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk maizena eller potatismjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 citron (saft och rivet skal)

Gör så här: Blanda allt utom vaniljsocker och citron i en liten kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknar (den får inte koka). Dra kastrullen från plattan, låt svalna lite och smaksätt med vaniljsocker och citronsaft och finriven skal. Låt krämen kallna i kylskåp. Använd som fyllnad till pajer, tårtor eller bakelser.

26.07.2014 20:14

Det händer ibland när jag bakar, att just när jag tror att jag har misslyckat med något, visar sig vara bland det godaste jag gjort på väldigt länge. Så är fallet med denna maräng tårtan. Jag ville knappt ställa fram och bjuda på den, eftersom jag fick för mig att den inte alls blev så som den borde......men tänk så fel jag hade. Marängen krossades lite när jag flyttade över den på fat...den blev inte helt perfekt utseendemässigt, men vem bryr sig? Smaken är helt makalöst. Prova gärna!

Marängbotten:

6 äggvitor
3 dl socker
1 dl florsocker
1 tsk ättika

Latmaskskrämen:

vaniljkräm gjord på 4dl kall mjölk och 2 påsar Marsan pulver
4 dl grädde
2 msk socker

hallon till garnering

Gör så här: Vispa äggvitorna till hård skum och tillsätt gradvis socker, florsocker och ättika. Vispa vidare tills du får en vit och hård skum. Jag använder mig av min Kitcken Aid till det. Klä en rund bakform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Häll över marängen och grädda mitt i ugnen i ca 1 1/2 timme på 140 grader C. Stäng av värmen på ugnen efter det att den har gräddat färdigt, men låt marängen vara kvar där med ugnsluckan lite på glänt om möjligt, tills det att den har svalnat.  Krämen gör du i ordning genom att blanda vaniljpulvret med mjölken enligt det som står på förpackningen. Vispa grädden med sockret och blanda med vaniljkrämen. Bred över marängbottnen och toppa med hallon. Det gör ingenting om marängen går lite sönder i kanterna och på toppen. Krämen kommer att göra den mjuk ändå.

Objekt: 251 - 260 av 335
<< 24 | 25 | 26 | 27 | 28 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!