Blogg

09.06.2014 22:11

Att jag är glad i sötsaker och framför allt choklad, är det nog ingen som har missat vid det här läget......och inte alls så konstigt att jag flyttar denna tryffel på min lista över mina absolut favoriter. Känner att jag måste nog hitta ett speciellt sätt att kunna märka ut dessa med, framför allt för att hjälpa mitt gamla minne... snart kanske....Här kommer i alla fall receptet. Ha en fin kväll på er!

Mörk tryffel:
300 gram mörk choklad - viktigt att det är just mörk choklad (tar du mjölkchoklad, blir tryffeln för mjuk)
2 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
2 msk smör,
3 msk ägglikör eller lite vaniljarom.

Vit tryffel:
300 gram vit choklad,
1 dl vispgrädde,
2 tsk honung,
1 msk ägglikör eller vaniljarom

jordnötter, ca 150 gram

Gör så här: Klä en liten form med plastfolie (ca 25x40). Börja med den mörka tryffeln. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden tillsammans med honung och smör. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen), häll smeten i formen och släta ut den. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ formen i kylen och låt tryffeln stelna i 1-2 timmar. Strö över jordnötterna lite jämnt fördelade. Fortsätt med den vita tryffeln när den mörka har stelnat. Hacka chokladen fint. Koka grädden tillsammans med honungen. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Blanda ner ägglikören (eller vaniljaromen) och häll smeten ovanpå jordnötterna och den mörka tryffeln i formen. Låt stelna minst 5 timmar i kylen, men gärna över natten. Lossna tryffeln ur formen och skär den i bitar. Lättast är om du sköljer kniven med hett vatten och torka av mellan varje knivtag.

Tryfflarna förvaras i kylskåpet eller frys.

09.06.2014 07:21

Godmorgon godmorgon på Er alla! Måndag idag och skolavslutning denna vecka. Till det, har vi alltid med oss fika och i år har vi tillsammans bakat några kokos brownies med vit choklad som är bara smaskens. Ha en fin vecka! Kramar från mig!

3 dl mjöl
1/2 tsk salt
300 gram fin vit choklad
230 gram smör
2,5 dl socker
1,2 dl brunt socker
5 ägg
2 tsk vaniljsocker
100 gram riven kokos

Gör så här: Smällt choklad och smör i en kastrull över vattenbad. När allt har smällt, stäng av värmen och tillsätt först det vanliga sockret och sen bruna sockret. Rör ihop väl och låt stå vila i några minuter. Tillsätt ett ägg i taget och blanda i försiktigt. Övervispa inte. Jag använder mig INTE av elvisp här. Efter det att alla ägg är inne, tillsätt mjöl, kokos och vaniljsocker. Rör ihop till en smidig smet och häll över i en bakform på ca 30x40cm, iklädd i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, på 175 grader C.

06.06.2014 19:52

Grattis Sverige på National dagen! Det firade vi med en rabarber och jordgubbskaka. Hoppas Ni har alla haft en fin dag idag.

3 dl rabarber i bitar
3 dl jordgubbar i bitar
1/2 dl socker till frukten
175 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Till servering: jordgubbar och vaniljsås

Gör så här: Blanda rabarber med jordgubbar och 1/2 dl socker. I en separat skål, rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt omrörning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det växelvis med mjölken i äggvispet. Smörj och bröa en rund springform på ca 24 cm och häll över smeten i den. Fördela frukterna ovanför och tryck försiktigt ner de i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter på 175 grader C. Låt svalna och servera med jordgubbar och vaniljsås till.

04.06.2014 22:19

Choklad toppar har jag bakat till Jul i många år och har varit en solklar favorit hos alla barn. Imorgon skulle min son ha med sig fika till skolan och när jag frågade vad han önskade sig, kom svaret ganska så direkt: choklad toppar. Så det fick bli några såna, även om vi nu närmar oss Midsommar firandet och inte Jul. Det fungerar visst lika bra.

100 gram smör,
1 dl socker,
4 msk sirap,
2 msk kakao,
ca 8dl risflingor

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, sirap och kakao och rör tills allt är väl blandat. Låt blandningen koka kraftigt någon minut. Tillsätt risflingorna och blanda väl. Klicka ut massan på ett bakplåtspapper, eller i små pappersformar. Låt chokladtopparna kallna. Förvaras i kylskåpet eller frys.

Tips: för Er som gillar russin, kan  man även blanda i sådana....kokosflingor är också gott att blanda i.

02.06.2014 21:06

Det där med att man bara bakar på helgen, gäller inte riktigt hemma hos oss. Nu är rabarber säsongen i full gång och jag, precis som så många andra just nu, vill gärna ta vara på det. Har själv inga rabarber i min trädgård, men har två snälla grannar som delar gärna med sig av sina.....och vill man göra en lite lyxigare dessert på rabarber, är denna kaka med marängtäcke en mycket godare alternativ till den klassiska smulpajen..... min smak, i alla fall. Ha en fin början på veckan!

Botten:

50 gram smör
1 ägg+ 3 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
400 gram rabarber
1/2 dl socker

Marängtäcket:

3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2dl socker. I en separat skål, blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet växelvis med det smälta smöret. Rensa rabarbern och sker den i ca 1 cm breda bitar. Häll smeten i en smord och bröad, rund springform på ca 20-23cm i diameter. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten och tryck ner de lätt i smeten. Strö över 1/2 dl socker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör marängen genom att vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en seg och glansig maräng. När kakan har gräddat färdigt, ta ut den ur ugnen, bred på marängen lite toppigt och grädda i ytterligare 20 minuter, så att marängen får en fin färg. Låt kakan svalna i formen innan du lägger över den på fat. Servera ljummen och gärna med lite vaniljsås till. Jag vispar gärna grädde som jag blandar  vaniljsås i. Gott!

30.05.2014 18:43

Det finns många olika sorters blommor som är ätbara och som går att kandera för att senare använda som dekoration på tårtor eller bakelser. Fick tips häromdagen om att syrén blommor är en av dessa och eftersom den är i full blom just nu, var jag bara tvungen att prova. De blev så otroligt söta.....även om det kanske bara var roligt att göra de första 20 stycken....hahaha.....en riktig tålamod prövning, men ändå värt mödan.

Plocka de blommor du vill kandera. Vispa upp lite äggvita med ett par droppar vatten. Gör det bara lite lätt med en gaffel (den skall alltså inte bli vit). Pensla blommorna med äggvitan (jag doppade mina helt i äggvitan) och rulla de i socker efteråt. Viktigt att blommorna blir helt täckta för att bevara färgen, annars blir de bruna. Låt blommorna torka till dagen efter, då de blivit hårda och kristalliserat sig. Förvara dessa i en burk.

30.05.2014 18:42

Våren är en underbar årstid tycker jag. Jag bara älskar se hur alla växter och blommor vaknar till liv igen och tillbringar så mycket tid jag bara kan i min trädgård. När tulpanerna har blommat över och magnolian kämpar för att få ut sina sista magnifika knoppar, är det syrénernas tur att ta över trädgården. Detta är en av de få blommor som påminner mig så mycket om min barndom och var bland det första jag planterade när vi köpte vårt hus. Att gå förbi en syrén buske och känna dess ljuvliga doft, är som att färdas tillbaks i tiden till det att jag var 5, och gick hand i hand med mormor.

Syrén socker är däremot något nytt för mig. Har aldrig gjort det förr, men tyckte om ideén väldigt mycket. Det skall vara väldigt gott att använda när man bakar och jag skall definitivt testa använda det.

Plocka några syrén blommor och låt de ligga på en tidning i några minuter så att alla eventuella krypen tar sig ur blommorna. Plocka sen de små blommorna och varva de i en burk eller påse tillsammans med socker. Skaka om lite. Sockret gör att blommorna blir konserverade och håller sig fina.

29.05.2014 18:33

Är det varmt ute och är sugen på kaffe, men inte på något varmt, är denna Cappuccino Frappuccino en väldigt bra alternativ. Till och med jag som aldrig dricker kaffe annars, tyckte det var gott och svalkande. Väldigt enkelt att göra och gott. Ha en fin dag alla, och njut av det fina vädret.

Fyll ett glas till 2 tredje delar med krossad is. Häll över ca 1 dl mjölk, 1 dl kall cappuccino och 2 matskedar kolasås. Cappuccinot gör jag på vanligt pulver blandat med vatten. Blanda väl och toppa med vispad grädde, samt lite kolasås. Klart för servering. Vill du göra egen kolasås, så kommer en enkel recept här nedan:

Kola sås:

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.

29.05.2014 15:12

Till dagens lunch, gjorde jag några norska lappar. Dessa påminner om våra vanliga plättar och är väldigt uppskattade av barn. Ett bra alternativ när man har tröttnat på pannkakor. Jag tycker om att ha syrap till dessa, men även annan pålägg är lika gott. Honung är bra och choklad som är kanske inte det nyttigaste, men mest uppskattad här hemma.

2 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl filmjölk
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här: Vispa ägg med socker för ett par minuter. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat, filmjölk och vaniljsocker. Blanda väl. Värm upp en stekpanna med en klick smör i. När pannan är varm, häll i smet med en lite större skedd och stek på inte alltför hög värme så att den hinner bli genomstekt. Servera direkt med syrap, honung, choklad eller annat gott till.

29.05.2014 14:31

Min son bara älskar popcorn (det gör vi alla i min familj för den delen) och vi har ofta det till fredagsmyset.. När vi fick redan på att han fick nästan alla rätt på sina första Nationella prover, ville vi såklart belöna honom. Vi köpte en popcorn maskin till han, en väldigt smidig och fin liten sak från americanpopcorn.se, som vi numera använder nästan dagligen. Självlklart var min första tanke, vad kan jag baka med popcorn? Det blev några popcorn pops där jag blandade popcorn och karamell som jag formade till små pops. Det salta och det söta blev väldigt bra tillsammans om man få fråga mig. Det är bara att njuta.

1 skål med popcorn och en sats med karamell plus några sugrör eller lollipops pinnar

Karamell:

2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1dl socker
2 dl brun farin socker
2 tsk vaniljsocker
20 gram smör
70 gram flyttande glykos

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills nu når 120 grader C. Rör i då och då och fuska inte med graderna även om det tar lite tid. Det är viktigt för att få rätt konsistens på karamellen.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över popcornen. Se till att det inte finns med några opoppade korn så slipper du ett besök hos tandläkaren senare. Häll över det varma karamellen och blanda snabbt in popcornen. Forma små bollar av popcornmassan och tryck in en halv sugrör. Förvara dessa i rumstemperatur.

Objekt: 271 - 280 av 335
<< 26 | 27 | 28 | 29 | 30 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!