Blogg

24.05.2014 19:14

Idag var det återigen dags att baka på Media Markt i Örebro i deras fina Noblessa kök. Valet föll på Double chocolate cookies (recept hittar du här) och eftersom imorgon är det Mors dag, så passade jag på att även göra en Mors tårta i samma tema. Jag använde mig av samma recept som choklad kakorna, men gjorde de bara gigantiskt stora istället. Till det, köpte jag 3 maräng bottnar som jag satte ihop med kolasås och garnerade med en hög jordgubbar och Polly godis.

Grattis till Er alla mammor imorgon!

Fick läsa mig till att Mors dag kom till Sverige 1919, medan USA har 100 år jubileum i år. En väldigt fin högtid som firas i väldigt många länder, även om datumet varierar lite. Mors dag är också ett tillfälle att minnas och hedra de mödrar som inte längre är med oss. Kram till Er alla!

24.05.2014 18:15

Det har varit några väldigt varma dagar denna vecka och då är glass något som går åt väldigt mycket här hemma. Att göra egen glass, är enklare än vad du tror....och att jag valde just choklad glass, var nog ingen i min närhet som tyckte var direkt överraskande. Till det, gjorde jag en kola sås och serverade i en röd sockerkupol. Inspiration till kupolen fick jag  i en av Jan Hedhs många fina böker.

Glass:

1,5 dl mjölk
1,2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
200 gram choklad av ditt favorit märke (helst utan någon fyllning)
2 dl grädde

Gör så här: Koka upp mjölken, vaniljsockret och hälften av sockret i en kastrull på spisen. Låt den ligga och dra åt sig vaniljsmaken i några  minuter. I en separat skål, vispa äggulor och resten av sockret. Tillsätt det varma mjölken och fortsätt vispa. Häll blandningen  tillbaks i kastrullen och värm det försiktigt under ständig omrörning. Dra kastrullen åt sidan när massan börjar tjockna och rör i chokladen (som du hackat i små bitar). Rör i tills chokladen har smält och låt det hela svalna under vattenbad. Vispa grädden  lite mjuk och vänd ner i chokladmassan.

Kola sås:

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.

Sockerkupol: Smält lite socker i en kastrull på inte för stark värme. Brän den inte, för då smakar det hemskt. Tillsätt några droppar hushållsfärg och slingra över en liten rund , metalskål som du vänt upp och ner och smort lite i förväg. Låt kallna och lossna försiktigt efteråt.

17.05.2014 16:14

Halva min familj är ju från Norge, så det kändes bara rätt att fortsätta i samma 17-maj tema idag. Ibland är faktiskt enklast bäst. En pajskal gjord på kokos, äggvita och socker, fylld med vaniljkräm och garnerad med bär och små maränger....självklart med norska flaggan som motiv. Vore tjänstefel annars :) .....Ha en fortsatt fin firande idag Norge.

Pajskal:

400gram kokos
6 äggvitor
3 dl socker

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och blanda med hjälp av en slickepott. Klä en lång panna med bakplåtspapper och tryck ut kokosmassan. Gör en liten upphöjd kant runt om som kommer att hålla vaniljkrämen på plats, och grädda i ca 45 minuter på 150 grader C, tills du får en fin gyllene färg.

Vaniljkräm:

1 liter mjölk
2 tsk vanilj extrakt
8 äggulor
1,5 dl maizena
2 dl socker

Gör så här: Värm mjölk och vanilj extrakt i en kastrull, på inte för stark värme. I en separat skål, blanda maizena, socker och äggulor. Häll över det varma mjölken och rör ihop. Ställ tillbaka krämen på spisen och för endast några minuter under ständig omrörning. Rör du i den för länge så kan det skära sig. 

Fyll pajskalet med vaniljkrämen och garnera med frukt. Jag hade även små maränger för att kunna få till det vita delen i den norska flaggan. Lycka till!

15.05.2014 19:11

Åker man till Norge och är sugen på korv och bröd, kan man snabbt se att förutom den klassiska korvbrödet som vi är vana vid här i Sverige, finns det även något annat som heter lompe. Det är en mjuk, tunn wrap bröd, som de flesta norrmän bara älskar och som såklart finns att köpa färdigt i alla matbutiker där. Men...om man skulle vilja prova göra det hemma, så fungerar det fint det med. Här kommer recept på en variant jag gör på poatatis och rågsikt mjöl. Till det brukar jag ha syltad rödlök som är bara såååå gott ihop med korv.

Lompe:

1kg potatis
3 + 7 dl rågsikt mjöl
1 tsk havssalt

Gör så här: Skala och koka potatisen i lite saltad vatten. Mosa den till ett potatismos och låt den svalna. Blanda i 3 dl av mjölet tillsammans med havs salt. Jobba ihop det till en smidig deg. Låt vila för ett par timmar. Du kommer att märka att degen har blivit mjukare nu och väldig klibbig för att kunna kavla ut. Tillsätt mer mjöl, tills du får en lagom deg konsistens för att kunna kavla ut små, tunna pannkakor. Ca 7 dl brukar jag behöva, men kan variera.  Kavla ut små tunna pannkakor och stek de i en torr panna, ett par minuter på varje sida. Torka gärna pannan med lite hushållspapper i mellan varje lompe så att alla mjölrester är borta. 

Syltad lök:

3 röda lökar
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten

Gör så här: Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg den över i en större glasburk. Koka ihop vatten, ättika och socker och häll den över löken. Lägg på lock och låt stå i minst några timmar. Jag tycker att den blir bäst när den får stå över natten. Den är fantastiskt god till grillad korv ihop med lompe.

06.05.2014 18:42

Jag tycker det är väldigt kul att göra marshmallows. Man kan variera sig ganska mycket i både form och färg. Jag använde silikon formar till att göra de söta björnarna, de stora hjärtan och även de roliga lollipopsen som blev en riktigt succe bland barnen. Att allt är just rosa gör det hela ännu sötare....Silikon formar finns idag att köpa i många butiker och på nätet. Det som är dock viktigt här är att komma ihåg att smörja dessa ordentligt innan man spritsar in marshmallow fluffen, annars kommer du aldrig att få ut dessa ur formarna. Lite längre ner har jag gjort några mini cupcakes i två olika rosa nyanser (även om det inte riktigt syns så bra på bilderna). Till dessa gjorde jag en första sats för att fylla silikonformarna och när den har stelnat, en andra sats för att spritsa på "frostningen". Jag lovar att dessa kommer att bli väldigt uppskattade av både stora och små....och har du inga silikon formar, går det att spritsa direkt på en smord bakplåtspapper. Det blir lika gott det.

Receptet nedan är för en sats. Jag har gjort två sådana satser för allt som är med på bilderna ovan.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt, några droppar hushållsfärg

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten och hushållsfärg. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip)på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya eller smörj silikonformar med matfett och spritsa in marshmallow fluffen. Strö över lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikon formarna. Rulla de i florsocker och sen är du klar. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!

06.05.2014 17:53

Grattis på 5-års dagen busfröken Sarah!

05.05.2014 23:07

Vad tror ni oddsen är att en liten tjej  kommer att välja just rosa/princess tema til sin 5-års kalas? Inte helt otippat, eller hur? Min dotter hade en väldigt lång listan på vad mamma skulle baka till kalaset och fantasin har aldrig florerat så mycket som när hon skulle berätta sina storslagna planer på vad tårtan skulle innehålla.  Efter att ha tagit bort några önskemål som kanske inte var helt genomtänkta med ändå väldigt roliga, kom vi fram till att en våningstårta, jordgubbar, choklad, cupcakes och marsmallows skulle endå vara en bra mix. Självklart skulle allt gå i rosa toner och samtidigt var alla dagis killar bannlysta från kalaset. Som Ni förstår var detta lite extra roligt att göra och hennes glädje när hon såg att saker började ta form var bara helt underbart att se.

Princess cupcakes gjorde vi på en vanlig, enkel cupcake smet, rosa choklad frosting och det bästa av allt, hitade jag dessa fina princessor i Wiltons sortiment som gjorde alla små tjejer runt bordet drog en liten söt wow...... Väldigt fin dekoration som går jätte bra att återanvända.

Cupcakes:

5 dl vispgrädde
200 gram smör
3 dl socker
4 ägg (rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj extrakt

Gör så här: Det är viktigt att smör och ägg är rumstempererade för att få bästa resultatet. Vispa det mjuka smöret med sockret till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en bra stund tills du får en fin fluffy konsistens.Tillsätt mjöl och bakpulver som du har siktat 3 gången för bästa resultatet. Tillsätt även vispgrädde och vaniljextrakt och blanda väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till mer än hälften och grädda i ca 25 minuter på 200 graders värme C. Låt svalna helt innan du spritsar på frostningen.

Frosting:

3 dl vispgrädde
300 gram vit choklad - jag använder alltid en finare choklad här, som den från Lindt, eller röd Candy Melts
1 msk vanilj extrakt
några droppar hushållsfärg

Gör så här: Värm upp vispgrädden i en kastrull, men var försiktig så att den inte kokar. Häll den varma grädden över chokladen och rör i tills du allt har smält och blandats fint tillsammans. Sätt in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar eller över natt. Plocka fram sen och vispa upp. Det går ganska fort att få en len och fin frostning. Övervispa inte. Spritsa cupcakesen med frostningen och dekorera enligt önskemål och smak.

05.05.2014 21:22

Jag vet att doppade jordgubbar är inget nytt, spännande efterrätt, men jag vill endå tipsa om en annan typ av choklad som man kan använda. Wilton har något som heter Candy Melts, som är en smaksatt choklad som finns i flera olika roliga färger. Tidigare, har jag alltid tagit vanlig vit choklad och tillsatt hushållsfärg för att få lite andra färger, men vit choklad blir aldrig tillräkligt flyttande och bra att doppa saker i tycker jag....jag lyckas inte med det i alla fall. Där är Candy Melts däremot väldigt lätt att jobba med....... och smaken av jordgubbar blandat med vanilj smaksatt choklad är bara himmelskt gott. Svårt at sluta äta när man väl har börjat.

Dessa Candy Melts går att köpa i flera nätbutiker runt om i Sverige.

Smält 1 påse röd Candy Melts över vattenbad och doppa ca 1 liter med jordgubbar i den.
Låt dessa stå kallt tills strax innan servering. Bland det bästa jag vet.

04.05.2014 22:28

Korv i bröd går alltid hem hos barn och dessa små inbakade prinskorvar till grisar är verkligen ingen undantag. Vi hade kalas för min 5-åriga dotter idag och ville inte bara bjuda på sötsaker.......Kom bara ihåg att be gästerna att plocka bort pepparkornen som används som ögon. Jag glömde det nämligen idag....:) ....Recept och inspiration till dessa hittade jag återigen I Norge, hos en tjej som kallas för Bollefrua. Väldigt kul!

Receptet är för 18st små söta grisar.

700 gram vetemjöl (ca 10 dl)
50 gram torr jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
50 gram smör
3 dl mjölk
2 rumstempererade ägg
18 st prinskorvar
ägg till penslingen

Gör så här: Börja med att smälta smöret. Ha i mjölken och låt det värmas upp till 37 grader C. I en separat skål, blanda vetemjöl, jäst, salt och socker. Tillsätt mjölkblandningen och äggen. Knåda för hand eller i matberedaren. Känn dig fram om det behövs mer mjöl eller inte, konsistensens skall vara som till vanlig bulldeg. Låt degen jäsa under bakduk i en halv timme. Kavla ut små täcken och bädda in små korvarna i de. Skär ut små trianglar av deg och klistra på öron, en rund boll som du trycker in med två tandpetare (som är kvar under gräddningen) för att forma trynet, 2 pepparkorn som ögon och en liten knorr......Det är enklare än vad man tror. Lägg dessa på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk igen för en halv timme. Pensla på med ägg och grädda i 15-20 minuter på 180 grader C.

02.05.2014 22:06

Det här är lite extra kul......Min mamma bakade för mig något som i Rumänien kallas för cozonac, en traditionell rumänsk sött bröd, en blandning mellan bröd och sockerkaka kan man säga.....något som jag vuxit upp med och som väcker så många fina barndomsminnen. Jag har sätt den bakas under hela min uppväxt, av min mamma, mormor och i stortsätt alla kvinnor i min släkt. Den bakas på flera sätt, beroende på vilken region i Rumänien du befinner dig i, och finns på dessert bordet vid varje stor helg och firande. Även Bulgarien har en lång tradition av att baka detta och recept kan spåras så långt tillbaka som till gamla Egypten. Det här visar jag med största stolthet.....och framför allt för att det är min mamma som bakad den.

Receptet nedan är för 3 stycken längder, men mamma brukar aldrig följa något speciell recept, utan känner sig fram när hon bakar. Ganska vanligt för hennes generation och i länder från Öst Europa. Vi gör i alla fall ett försök att skriva ner detta så som hon minns det.

4 ägg (separerade - äggulor för sig och äggvita för sig)
250 gram socker
1 tsk vanilj socker
lite riven citronskal
200 gram rapsolja
250 gram mjölk
750 gram mjöl
1 packet jäst
lite salt

Gör så här: Värm upp mjölk till 37 grader C och häll över smulad jäst i en större skål. Rör i så jästen löses upp. Tillsätt socker, vanilj socker och citron skal. Häll i hälften av mjölet och oljan och knåda gärna för hand till en ganska lös deg. Låt vila i ca 10 minuter. Tillsätt äggulorna och fortsätt knåda för hand. I en separat skål, vispa äggvitorna till hård skum och lägg över det i degbunken. Knåda vidare, fortfarande för hand och tillsätt resten av mjölet och saltet. Det kan ta lite tid, men du vet när degen är redo när den börjar bilda små luftbubblor medan du knådar. Dela degen i 3 delar. Kavla ut varje del och rulla ihop det som en rulltårta med en längd nästa dubbelt så långt som den form den kommer att gräddas i. Vik den långa degen på mitten och snurra runt som i bilden nedan. Lägg den i en avlång brödform och låt jäsa under handduk tills det att den fyller formen. Pensla med ägg och grädda i ca 45 minuter på 180 grader C.

Objekt: 281 - 290 av 335
<< 27 | 28 | 29 | 30 | 31 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!