Blogg

01.03.2014 17:54

Buffé är något jag gärna bjuder på och dessa mini pajer är alltid ett måste där. Så har det varit i många, många år nu. Jag tror att många i min familj och bland mina vänner, skulle se väldigt förvånade ut om dessa saknades någon gång. Väldigt uppskattade, väldigt goda och fyllningen kan varieras efter smak och humör.......

Skal:

2 1/2 dl vetemjöl,
75 gram smör,
3/4 dl Kesella Mager kvarg

Fyllning:

100 gram kassler,
200 gram champinjoner,
3 ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl mjölk,
1/2 tsk salt,
1 krm svartpapper,
2 dl riven ost

Gör så här: Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i små pajformar ( eller muffinsformar, ca 16 stycken). Ställ in formarna i kylskåpet och låt vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka kassler och fräs champinjonerna. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk,  salt, papper och ost. Fördela kassler och champinjoner i pajskalen. Häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Servera pajerna ljumma.

01.03.2014 17:53

Barnen önskade sig inbakad korv igen till dagens lunch, så vi provade ett nytt sätt att göra dessa på. Såg några bilder på nätet för ett tag sedan och blev lite nyfiken. Korv och bröd behöver inte alltid vara så tråkigt som det brukar göra annars. 

12 korvar,
60 gram smör,
1,5 dl mjölk,
1,5 dl vatten,
25 gram jäst,
1 msk socker,
lite salt,
1 tsk bakpulver,
6-7 dl mjöl,
ägg till pensling

Gör så här: Smält smöret och rör ner mjölk och vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ner vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, bakpulver och så mycket mjöl att degen blir lagom fast. Kavla ut till 3 runda bitar (som en rund pizza). Dela varje rund del i 4 slice. Rulla en korv i taget i varje slice deg och låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda i ca 8 minuter på 250 grader värme.

01.03.2014 17:53

En regning, risig dag är det väldigt gott att bjuda på en ryckande varm soppa. Det gör vi allt för sällan tyvärr, men när det väl görs, är det väldigt gott med något nybakat till. Jag provade att baka in sparris denna gång och resultatet blev smaskens gott...... Smaken är dock väldigt beroende av vilken typ av ost du väljer..

2 paket plattor smördeg,
1 knippe sparris (ca 10 stycken),
1 dl riven ost,
olivolja,
salt, peppar

Gör så här: Skär bort den träiga nedre delen av sparrisen och skal vid behov. Knyt ihop den och koka i sjudande, lättsaltad vatten i ca 3-4 minuter. Sparrisen skall inte vara helt genomkokt eftersom den även skall in i ugnen. Kyl ner och låt svalna en stund. Lägg fram smördegsplattorna. Finriv osten och strö över smördegen. Fördela sparrisen ovanpå osten, salta och peppra. Rulla in varje sparris i ca 5 cm smördeg. Fäst ihop rullarna med lite olivolja och lägg de en kläd bakplåt. Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader, eller tills de får en fin gyllenbrun färg.

25.02.2014 21:52

Om man är i gång och skall baka inbakade prinskorvar som jag visat i föregående inlägg, kan man passa på och dubbla degsatsen för att även baka ett par baguetter. Det blev riktigt gott med både ost och frön på dessa. Testa gärna! Receptet nedan räcker till 2-3 baguetter.

 25 gram jäst,
3 dl vatten,
1 ägg,
2 msk olivolja,
500 gram mjöl,
1 tsk salt,
ägg till pensling,
riven ost eller frön till garnering.

Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader uppvärmt vatten. Rör i ägg och olja. Tillsätt mjöl och salt, blanda väl och låt jäsa under duk i en halv timme. Dela degen till 2-3 delar och forma till baguetter. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa igen en halv timme. Pensla med ägg och toppa med frön eller ost, eller varför inte både och. Gräddas i ca 20 minuter på 225 grader.

25.02.2014 20:59

Inte så sött, men väldigt gott.....

Förra veckan hade barnen sportlov och på söndag packade vi bilen för att ta oss till Branäs för en vecka skidåkning. En liten bit att åka från där vi bor och vad kan man ha med sig bäst som matsäck i bilen om inte inbakade prinskorvar. Dessa bakade jag på morgonen och det doftade ljuvligt i bilen. Dom få som var kvar när vi anlände till Branäs, tog vi med oss och värmde på grillen i backen dagen efter. Jättegott!

25 gram jäst,
3 dl vatten,
1 ägg,
2 msk oliveolja,
500 gram mjöl,
1 tsk salt,
2 pkt prinskorvar,
ägg till pensling,
riven ost eller frön till garnering

Gör så här: Lös upp jäst i 37 grader uppvärmt vatten. Rör i ägg och olja. Tillsätt mjöl och salt, blanda väl och låt jäsa under duk i en halv timme. Dela upp degen i 4 delar. Kavla ut varje del i avlånga remsor. Ta en prinskorv i taget, lägg den på degremsan så att den sticker ut någon centimeter på ena sidan, rulla i deg och skär loss när du kommit runt med degen. Fortsätt på samma sätt med alla korvar. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa igen en halv timme. Pensla med ägg och toppa med frön eller ost, eller varför inte både och. Gräddas i 12 minuter på 225 grader.

11.02.2014 19:05

Här kommer ett tredje förslaget på hur man kan använda grundsatsen till Kola tårtan på. I stället för att göra Kola cupcakes, valde jag att ta den satsen och fördela i små formar (som du ser på bild nedan), och grädda dom på samma sätt som cupcakesen. Storleksmässigt blir de ungefär detsamma, men delade i två, fyllda med lite vaniljkräm och garnerade med lite frukt......så har vi helt plötsligt en helt nytt dessert. Gott och enkelt! Kom ihåg att satsen nedan är beräknad för en mini Kola Tårta på 15 cm i diameter och 6 st Lager på lager bakelser.

Botten:

2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten

Kolan:

50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i små formar och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.

Dela de små bakelserna i två, fyll på med lite vaniljkräm och toppa med lite färskt frukt.

11.02.2014 18:31

Här kommer huvud receptet på kola tårtan som jag använde till 3 olika desserter. En sats  ger en tårta på 24 cm diameter, eller så som jag har gjort här, en mini tårta på bara 15 cm (ser dock större ut på bild än vad det är i verkligheten) och resten av smeten bakade jag 6 st muffins av. En väldigt god tårta och saftig om den får stå framme en liten stund innan servering. 

Botten:

2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten

Kolan:

50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i en smord springform och grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Låt bottnen kallna medan du gör kola fyllningen. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.

Dela bottnen i två delar. Sätt ihop tårtan med fyllning i mitten och över den. Denna gång garnerade jag med ljusa och mörka Lady fingers. Lycka till!

10.02.2014 21:42

Tänkte visa igen hur man lätt kan fixa 3 olika desserter av en och samma sats. Gjorde en sats av Kolatårta, men använde en form på bara 15cm i diameter till själva tårtan (blev en liten mini tårta) vilket gjorde att jag hade smet över till dessa underbara cupcakes och ytterligare en efterrätt som jag kommer att visa lite senare. Receptet nedan är för en Kolatårta på 24 cm i diameter, ELLER, en liten tårta på 15 cm + 6st cupcakes.

Botten:

2 ägg,
3 dl socker,
2 msk kakao,
3 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
50 gram smör,
1 1/2 kokande vatten

Kolan:

50 gram smör,
1 1/2 dl socker,
3 tsk vaniljsocker,
1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här: Koka upp vatten och smör först. Vispa ihop ägg och socker. I en separat skål, blanda ihop kakao, vetemjöl och bakpulver. Häll över det vispade ägg och sockret i mjölblandningen och blanda väl. Tillsätt till slut det kokande vattnet med smör. Häll över i muffins papper och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt cupcakesen kallna medan du gör kola glasyren. Den gör du genom att koka ihop alla ingredienser till det tills kolan blir lite seg.

Toppa cupcakesen med kolan och garnera efter tycke och smak. Jag använde sockerblommor som jag gör själv på sockerpasta.

08.02.2014 17:23

Önskar Er alla en härlig Alla hjärtans dag!

Här kommer en favorit i repris. Fortfarande samma sats som Hjärtan på tråd....men eftersom jag köpte några nya mönstrade silikon mattor, kände jag för att baka den på nytt. Denna gång använde jag socker pasta i stället för marsipan som lock....

200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.

Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter.

Låt svalna helt och använd gärna pepparkaksformar för att skära ut önskad form ( jag valde hjärtan). Kavla ut socker pastan på silikonmatta eller med mönstrade kavlar och skär ut samma former som bottnen. Sätt ihop kakorna och locken med lite frukt sirap blandat med florsocker. Går att använda vaniljkräm eller smörkräm istället,  för att sätta ihop kakorna......

08.02.2014 16:25

Jag kan inte få nog av hjärtformade kakor och bakelser, speciellt när det skall bakas till Alla Hjärtans dag. Samma botten som till Hjärtan på tråd (se föregående inlägg), men i lite mer lyxig variant. 

Botten:

200 gram smör, 
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.

Vaniljkräm:

4 äggulor,
6 dl mjölk,
6 msk socker,
2 msk potatismjöl,
2 vaniljstänger.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Återigen använder jag pepparkaksformar till dessa små hjärtan. Gör i ordning vaniljkrämen såhär: dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i dom övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt svalna helt innan du använder det. Spritsa varje choklad botten med lite vaniljkräm och garnera enligt tycke och smak. Jag använde chokladlock gjutna i silikon formar.

Objekt: 281 - 290 av 304
<< 27 | 28 | 29 | 30 | 31 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!