Blogg

02.04.2014 18:45

Jag har två älsklingar i min familj som verkligen älskar marshmallows. Provade en ganska enkel recept som jag hittade hos norska Manuella från Passionforbaking. Valde att göra två satser, en vit och en rosa. Till den vita, använde jag silikonmatta för makroner för att göra dessa söta knappar. Den rosa satsen använde jag till att sätta ihop knapparna så att de ser ut som makroner. Av det som blev över blev det några hjärtan som jag täckte med rosa socker. Väldigt kul att göra marshmallow....alla i familjen åt de nästan direkt ifrån plåten innan de ens hann stelna. Och stelna gör de väääääldigt fort, så det gäller att vara snabb på handen när man spritsar ut dessa. Efter första satsen blev det väldigt stökigt i köket.......andra satsen gick betydligt bättre och min son fick döpa dessa till macaroons marshmallows.

Du behöver nedan ingredienser gånger 2, om du vill göra två satser som jag har gjort här, en vit och en rosa.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt.

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip)på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya en silikon matta för makroner med matfett och spritsa små knappar av fin marshmallow. Strö över de lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikon mattan. Rulla de i florsocker och sen är det bara att börja från början och göra en sats till. Denna gång tillsätter du några droppar röd hushållsfärg (eller annat färg för den delen) tillsammans med vanilj extrakten på slutet. Sätt ihop de vita marshmallows knapparna med en liten klick rosa i mitten och rulla igen i florsocker. Jag fick lite rosa fluff kvar och gjorde några hjärtan som jag strödde rosa socker på. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!

29.03.2014 11:40

Det blir inte mycket bakande idag, då vi har en underbar fin vår dag som vi skall försöka njuta av. Men till barnens glädje blev det bakad choklad kakor tidigt imorse som kommer att bli perfekta till lördags myset ikväll. Dessa påminner en hel del i smak med en kladdkaka och bevarar du de i en tät box, kommer de att hålla sig mjuka. Det underbara fatet som kakorna ligger på köpte jag på Nice butiken på Marieberg i Örebro, en av mina favorit inredningsbutiker. Ha en fin lördag alla och njut av solen!

600 gram mjölkchoklad,
ca 6 dl mjöl,
6 ägg,
5 1/2 dl socker,
3 msk kakao,
1/2 tsk bakpulver,
1/2 tsk salt,
150 gram smör,
1msk vaniljextrakt,
300 gram choklad knappar.

Gör så här: Smält de 600 gram med choklad och låt det svalna lite. I en skål, blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt. I en annan skål, vispa sockret med smör i 3-4 minuter. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt även den mjuka chokladen och fortsätt vispa för 3-4 minuter till. Häll i mjöl/kakao blandningen och slutningen, tillsätt choklad knapparna. Om du inte har några sådana, det fungerar lika bra att ha i gruvhackad choklad. Klicka ut på bakplåtspapper med en matsked. Jag lägger 9st på varje plåt, eftersom de bredder ut sig lite under gräddning. Grädda kakorna på 180 grader värme i ca 15 minuter.

23.03.2014 12:31

Igår var jag bjuden på tjejfest och överraskade tjejerna med en cappuccino tårta som är en omgjord variant av föregående Kaffe tårtan från förra veckan. Det blev en fin blandning av en väldigt len cappuccino mosse, smaksatt med päron likör och vit choklad, på en botten av jordnötts maräng och kola fyllning.......Jag uppdaterade den direkt till min absoluta favorit just nu.

Tack för en mysig kväll tjejer....och tack Maria för all det goda!

Lager 1 /ostmassa:

300 gram vit choklad,
100 gram smör,
0,5 dl cappuccino (pulver + varmt vatten),
0,5 dl päron likör,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost (200 gram).

Lager 2 /karamell:

1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter

Lager 3/botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Gör så här: Börja med bottnen: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en springform på ca 23 cm. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna.

Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite. Strö över jordnötter över marängbottnen och sen även karamellen.

Ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält det i det varma cappuccino. Blanda i päron likören. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och cappuccino blandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Häll över ostmassan över karamellen i springformen och låt det hela stelna i kylskåpet.

Garnera efter tycke och smak: Jag använde cappuccino våfflor som jag köpte på Ica.

15.03.2014 15:46

Lördag idag och förkläden åkte fram igen för att baka det som i Norge kallas för Kväfjordkaka. En bakelse som gav mig lite huvudbry då den inte gräddades färdigt efter 25 minuter som det stog i receptet......När den svalnade och jag försökte skära i den, insåg jag att det bara var kladd under all maräng....så, in i ugnen igen för ytterligare en halvtimme. Trodde inte skulle gå, men  men...det gick fint. God blev den också, men å andra sidan är det svårt att misslycka med kombinationen av maräng, vaniljkräm och sockerkaks botten......

....och lite senare på kvällen hittade vi felet till varför gräddningen krävde så lång tid; min ugn har tydligen gått sönder och bara ena fläkten fungerar nu.......så ingen fel på receptet, inte...hahaha

Botten:

160 gram smör (rumstempererad),
2 dl socker,
6 äggulor,
0,5 dl mjölk,
3 dl mjöl,
1tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver.

Fyllning:

6 äggvitor,
4 dl socker,
1 påse mandelspån

Vaniljkräm:

2 äggulor,
3dl mjölk,
3msk socker,
1,5msk potatismjöl,
1 vaniljstång.

Gör så här: Börja med att göra i ordning vaniljkrämen genom att dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt kallna helt. Gå vidare till att göra bottnen. Separera äggvitorna från äggulan. Rör ihop smör och socker till en vitt massa. Tillsätt växelviss de torra ingredienserna med äggulan och mjölken. Häll över smeten i en bakform på ca 30x40cm kläd med bakplåtspapper. Till sist gör du marängfyllningen: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en luftig och se maräng (vispa i minst 10 minuter). Fördela marängen över botten smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i ca 25 minuter på 175 grader värme. Låt kakan svalna och lägg på vaniljkräm på ena halvan bara. Lyft den andra halvan över, på toppen av den första och skär ut bitar av önskad storlek. Lycka till!

12.03.2014 21:23

Ladyfingers kan man alltid ha hemma i en box färdiga att servera till en kopp mjölkchoklad, eller varför inte garnera en tårta med. Barn brukar tycka väldigt mycket om dessa som har en förmåga att försvinna väldigt fort. Vill man göra en Tiramisu efterrätt är ladyfingers också ett måste till.

3 ägg (rumstempererade),
0,8 dl socker,
1 tsk vaniljsocker,
1/8 tsk finsalt,
3 dl mjöl,
1 msk maizena,
florsocker att strö över.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till hård skum och blanda i hälften av sockret 0,4 dl lite i taget mot slutet. Fortsätt vispa tills du fått en fin, blank maräng. I en separat skål, blanda mjöl, maizena och salt. I en tredje skål, ska äggulorna med resten av sockret och vaniljsockret vispas i ca 3 minuter. Tillsätt marrängen i äggula smeten i tre omgångar och blanda väldigt försiktigt mellan varje gång. Sila ner mjölblandningen över marängen och rör den försiktigt in. Spritsa ut ca 8 cm långa remsor på bakplåtspapper och sikta över florsocker innan du gräddar dessa i ca 10 minuter på 2oo grader värme.

09.03.2014 13:57

Idag firade vi min söta svägerskans födelsedag och det gjorde vi såklart med tårta. Som en känd amerikansk kock och kokbokförfattare sa en gång i tiden: "A party without a cake is just a meeting". Jag bakade en choklad tårta med fyllning av citronkräm, lime curd, makroner och kläd i Dumle frostning. Garneringen gick i hennes favorit färg, limegrönt som matchade väldigt fint hennes Marimekko tapet i köket... :)....Jag använde mig av limegrön sockerpasta kläd i ätbart spets som jag också gjorde av en speciell sockerpasta, gjuten i silikon mattor som jag beställt från England. Riktigt fina.

Chokladbotten:

3 dl kakao,
3 dl ljus muscovadosocker,
7,5 dl kokande vatten,
15 dl vetemjöl,
1,5 tsk bakpulver,
4,5 tsk bikarbonat,
6 tsk vaniljsocker,
3 tsk salt,
600 gram rumstempererat smör,
6dl strösocker,
9 ägg.

Gör så här: Det blir ganska mycket smet, men om du inte har stora skålar, kan du alltid ta och göra bottnarna i två omgångar. Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Häl ner i två insmorda och mjölad form på 20-23 cm och en på 15 cm. Grädda i minst 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan. Nedre bottnet är av 3 lager och likaså den övre. Jag tog en av de stora bottnarna och skar ut till mindre för att få 3 av varje.

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här:  Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen.

Dumle frostning:

2 dl grädde,
200 g Dumle godisar,
150 gram mjölkchoklad,
120 gram smör,
5 dl florsocker,
6 msk kakao,
2 tsk kokande vatten.

Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och godis och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererat smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund.

Sätt ihop bottnarna med citronkräm, limecurd, och eftersom jag hade några rosa makroner kvar, använde jag även ett lager av dessa. Klädde tårtan med Dumle frostning och garnerade med sockerpasta och ätbar spets som jag gjutit i silikon formar.

 

08.03.2014 13:55

Provade en ny fyllning till dessa makroner, en passionsfrukt kräm som blev väldigt god i smaken. Konsistensen på krämen däremot blev lite för elastiskt för mig och fröna ifrån passionsfrukten störde mig lite.... Gott och kul att prova något nytt, men kommer nog att hålla mig till smörkräm tror jag i framtiden. Satsen ger ca 50 stycken makroner.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar grön hushållsfärg

Passionsfrukt kräm:

6 stycken passionfrukter,
70 gram glukos,
1 dl socker (75 gram),
2 gelatin blad.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning  krämen enligt följande: Börja med att skrapa ur fruktköttet av 3 st passions frukter. Lägg det i en kastrull på spisen tillsammans med sockret och hälften av glukosen (35 gram). Värm detta till ca 150 grader. Jag stannade på 120 och kanske därför inte fick så bra resutat på min kräm. Lägg gelatin bladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta och skrapa ut fruktköttet ut de resterande 3 passion frukterna och blanda det med resten av glukosen i en skål. När fruktlaget från spisen har nått 150 grader, tillsätt gelatinen som du kramat all vatten ur. Rör ihop detta väldigt väl. Tillsätt nu den andra blandningen av frukt och glukos och börja vispa. Det kan ta en liten stund, men det kommer att bli en kräm av den så småningom. Använd den för att sätta ihop makronerna.

08.03.2014 13:45

Det roliga med makroner är alla dessa härliga färger tycker jag. Sen är ju just dessa med citronsmak lite extra goda. Det söta och det syrliga passar väldigt bra ihop. En sats ger ca 50 stycken och precis lagom för att fylla 2st silikon mattor för makroner, eller 2 plåtar.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
några droppar röd hushållsfärg

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

08.03.2014 13:31

Fick en fråga nu i veckan om makroner och blev samtidigt påmind om att det var länge sedan jag bakat några sådana. Trenden för dessa små franska sötsaker har slagit som en bomb i Sverige för några år sedan och kan varieras i både smak och färg till oändlighet. Jag har testat några olika recept under åren men för ett år sedan, gjorde jag en liten test på mina vänner; jag tog och bakade några makroner från färdig mix som finns att köpa i de flesta butiker nu och även några som jag bakade från grunden. La alla blandade på ett fat och bara väntade på att se om någon skulle känna någon skillnad. Det gjorde de inte, vilket jag tyckte var jätte kul..... Vet dock fortfarande inte om jag skall ta det som ett dåligt betyg för det jag bakade själv eller som ett väldigt bra betyg till det makron mix jag köpte ....   :) ......Här kommer i alla  fall förslag på recept om du vill baka från grunden. ca 50st.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,5 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
3 msk kakao,
2 dl florsocker (135 gram)

Kolakräm:

2,8 dl socker (225 gram),
0.65 dl vatten,
0,8 dl vispgrädde (85 gram),
1 tsk vaniljextrakt,
70 gram smör.

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,5 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, kakao och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i ett par timma innan du gräddar i nedre delen av ugnen i 15 minuter på 150 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att dessa svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning kolakrämen enligt följande: Häll vatten och socker i en kastrull på spisen på medelvärme tills sockret har blivit upplöst. Höj sedan till högsta värmen och koka utan att röra i den tills dess att blandningen har fått en fin karamellfärg, ca 185 grader C. Ta av kastrullen ifrån värmen och tillsätt vispgrädden. Vispa fort så det inte bildas klumpar. Tillsätt även vaniljextrakt och till slut smöret. Ställ tillbaks kastrullen på spisen på lägsta värmen och rör tills smöret har smällt helt. Låt krämen kallna och använd sen för att sätta ihop makronerna.

01.03.2014 17:55

Jag är egentligen inte så jätte förtjust i små kakor, men eftersom jag fick en väldigt kul stämpel i present för ett litet tag sedan, bestämde jag mig för att testa några. Det gällde att hitta på en deg som inte reste sig så mycket under gräddningen så att bokstäverna inte skulle gå ihop..........och hittade en som blev lite halvt ok tycker jag. Servera gärna kakorna med ett glas mjölk till eller varför inte varm choklad... :)

5 dl  vetemjöl,
1 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
200 g smör,
lite riven citron skal.

Gör så här: Hacka samman alla ingredienser till degen.  Knåda lite för hand. Gör små bollar av degen i önskad storlek och platta till dessa med fingrarna eller med en kakstämpel som jag har gjort här. Lägg på en bakplåt kläd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Objekt: 301 - 310 av 335
<< 29 | 30 | 31 | 32 | 33 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!