Blogg

18.01.2014 23:27

Ett norskt recept som påminner lite till utseende om våra damsugare.....förutom färgen förstås.....och min sons favorit just nu, men just den grejen ändras ju hela tiden :)....

250 gram mandelmjöl,
250 gram florsocker,
2 äggvitor,
100 gram choklad,
2 msk kaffe

Gör så här: Blanda mandelmjöl med florsockret. Rör i äggvitorna, gärna för hand (ej elvisp). När smeten  är jämn, rulla ut fingertjocka stänger. Skär ut den i mindre bitar, ca 5cm långa och grädda på bakplåtspapper  ugnen i 6-7 minuter, på 200 grader. Låt svalna helt.

Smält chokladen i kaffe över svag  värme och doppa mandel fingrarna i det. Om så önskas, kan dessa även rullas i hackade nötter också.

18.01.2014 22:57

Gillar man sesamfrön, är dessa små kakor helt underbara.......Jag gör alltid dubbelsats, då dom har en viss förmåga att försvinna väldigt fort....

2.5 dl sesamfrön,
2,5 dl brun socker,
50 gram smör (mjuk),
2 ägg,
1,5 dl vetemjöl,
0,5 tsk bakpulver,
1 tsk citronsaft,
1 tsk vaniljextrakt.

Gör så här: Häll sesamfröna på en torr plåt och lägg dom i ugnen i 15 minuter, på 160 grader värme. Rör i de lite så dom får en gyllene fin färg. Rör smör och socker poröst, ha i ägg och vaniljextrakt. Blanda vetemjöl med bakpulvret och häll över det i sockerblandningen. Vispa väl och blanda till sist in sesamfröna.

Lägg degen in i kylskåpet i 30 minuter. Klicka ut med en tesked på bakplåtspapper, med lite avstånd, då dessa brer ut sig under gräddning. Grädda i 15 minuter på 160 grader. Låt svalna på en galler.

17.01.2014 22:47

Första inlägget är alltid lite speciellt, men vi kör igång med lite recept som jag själv inte vill tappa bort, och som jag gärna delar med mig av. Hoppas ni hittar lite inspirtion. Första recept är en dekortiv kladdkaka med röd marsipan lock. Det finns flera sätt att göra mönster i marsipanen. Jag föredrar att använda kavlar eller silikonmattor till detta, som jag köper på nätet eller hobby butiker.

200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1dl kakao,
3 dl vetemjöl,
marsipan i valfritt färg.

Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter.

Låt svalna helt och använd gärna pepparkaksformar för att skära ut önskad form ( jag valde hjärtan). Kavla ut marsipanen på silikonmatta eller med mönstrade kavlar och skär ut samma former som bottnen. Sätt ihop kakorna och marsipanlocken med lite frukt sirap blandat med florsocker. Går att använda vaniljkräm eller smörkräm istället,  för att sätta ihop kakorna.....

Objekt: 301 - 303 av 303
<< 27 | 28 | 29 | 30 | 31

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!