Blogg

16.12.2014 23:21

 Makroner var det länge sedan jag bakade och nu till Jul tänkte jag att det vore väldigt gott att göra några sådan med pepparkakssmak. Det blev riktigt smaskens gott och kan varmt rekomendera. Tallriken med dessa, kommer jag att ställa väldigt nära mig på Julafton känner jag...eller kanske till och med "glömmer" att ta fram de..och gå och små smaska på de själv i smygg...

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
2 tsk pepparkakskryddor

Cream cheese frosting:

15 gram mjuk smör
100 gram Philadelphia ost
1 dl florsocker

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, pepparkakskrydda och resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade). Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre.

Gör i ordning fyllningen genom att  blanda ihop alla tre ingredinser till en len kräm och använd den till att sätta ihop makronerna.

16.12.2014 23:19

 Kom på mig själv att det vore kanske bra att baka några lite "torrare" kakor till Jul också. Jag har annars en tendens att bara göra sånt som har mycket choklad och kräm i, men för variationens skull så gjorde jag även några kola kakor. Ingen favorit hos mig, men säkert gott att doppa i kaffe eller nåt.

200 gram mjuk smör
200 gram socker
300 gram mjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg (lätt vispad)

Gör så här: Rör smör och socker ihop. Tillsätt mjöl och resten av ingredienserna (blanda ihop all det torra först). Rör ihop allt till en fin, len deg. Rulla degen till fingertjocka "korvar" lika långa som plåten de skall gräddas på (ca 8-10 stycken). Lägg 4st på första plåten som du klätt med bakplåtspapper och platta till de med fingrarna. Lägg inte de för nära varandra, då dessa kommer att bre ut sig under gräddningen. Grädda i 180 grader C, mitt i ugnen, i ca 10 minuter. Skär ut i snittar direkt när du tar ut de ur ugnen annars stelnar de och blir svårt att få fina bitar.

13.12.2014 14:14

I år skall jag inte göra 1000 sorters julgodis bara för att man SKA, utan kommer att hålla mig till de sorter jag verkligen gillar. Lite färre sorter, men desto godare. Karamell och choklad...kan man gå fel med det?...Näääää ...och silikon formarna är ingen måste, de går att göra lika bra i vanliga ischoklad formar. Bränn dig inte bara på karamellen som jag gjorde. Lycka till!

Recept för ca 20 st.

1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
några hasselnötter
100 gram vit choklad

Gör så här: Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och sirap och sjud tills termometern visar 120 grader C. Rör så lite du kan under kokningen, helst inget alls. Fyll formarna till hälften med karamellen. Lägg i en nött om så önskas och låt stelna. Smält chokladen över vattenbad och häll över karamellen. Ställ kallt.
 

11.12.2014 21:44

Vi fortsätter med Jul bakandet här i huset...... När jag tänker efter, har jag precis börjat, för att det jag har gjort så långt, är tydligen redan slut på något konstigt sätt. Så.... idag har jag tagit mig i kragen och tagit fram kastrullerna igen. Saffansfudgen är nu klar och undangömd också. Vi får se hur länge den får vara ifred, för god var den.......borde kanske skriva nånting som "levergryta" eller nåt i den stilen på lådan för att få alla att hålla sig undan... Natti natt hör ni!

2,5 dl vispgrädde
250 gram socker (lite drygt 2,5 dl)
1,75 dl ljus sirap
0,5 dl flytande glykos
0,5 gram saffran
60 gram smör
125 gram vit choklad

Gör så här:  Klä en form på ca 20x25 cm med bakplåtspapper. Koka upp grädde, socker, sirap, glukos och saffran till 125 grader C. Ta av platta och rör i smör och hackad vit choklad. Häll över i formen och låt stelna över natt i kylskåpet. Sker upp i önskad stolek på bitarna.

07.12.2014 00:10

Säkert ingen revolutionerande nytt recept på kolor här, men jag köpte några roliga silikon formar i Kina nyligen som jag bara var tvungen att testa....och visst blev mina små griskolor söta? ... på alla sätt......

3 dl grädde
50 gram smör
1 1/2 dl sirap
3 dl socker
1/2 dl kakao

Gör så här: Koka alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull tills du når 120-125 grader C. Häll i önskade formar och låt svalna. Mycket enkelt, även om det tar en liten stund att nå upp till 120 grader.

06.12.2014 23:29

Andra advent och dags för lite pyssel igen........

Dörrkransar gör jag vaje år på lummer (ibland med lite inslag av granris). Jag tycker om stora, tjocka  kransar, därav storleken på mina och de tenderar att se exakt likadana ut varje år.....men vem vet, nästa år kanske jag kan överraska lite......

Advetsljustaken finns i hur många olika varjenter som helst och priset varierar allt där efter, men om man inte vill lägga ner så mycket pengar på det så finns det faktiskt väldigt mycket du redan har hemma som du skulle kunna använda till det. Själv valde jag att göra min advetsljustake i år på 4 toma cola flaskor, som jag fyllde med lite marmorkross som jag snodde från en blomkruka jag hade i köket......la ner en kvist med lummer....hängde på en pepparkaka i lite snörre och...... voilá...

03.12.2014 21:58

Just när man tror att man har kommit på en aldeles egen smaskig recept, blir man ganska besviken när man, vid första internät sökning, inser att ganska många andra har hunnit upptäcka samma recept långt förre dig. Men, men......, det spelar egentligen ingen roll, eftersom det bara bevisar att så många kan inte ha fel. En bra recept är en bra recept.

Recept för 6 personer.

2 ägg
2 msk florsocker
250 g mascarpone
2 msk Baileys likör
ca 1 dl stark kallt kaffe
pepparkakor (ca 15st)
2 msk kakao

Gör så här: Vispa äggulor med florsocker poröst. I en annan skål, vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Vispa marcarpone med likören och vänd ner i äggulevispet. Vänd sedan försiktigt ner äggvitan. Bryt pepparkakorna i bitar, lägg i t.ex glasburkar, och droppa överca 1-2 msk kaffe på varje. Spritsa mascarponekrämen över pepparkakorna i burkarna. Låt stå kallt minst en timme (helst över natten). Sikta över kakao med hjälp av en tesil innan servering.

03.12.2014 21:26

Det är många som passar på och gör pepparkakscheesecake nu i December och jag blev själv lite nyfiken och testade. Väldigt enkelt, väldigt gott och den kan dessutom göras i god tid förre dagen den skall serveras. Påminde lite i smak som Sandwich glass faktiskt...vilket barnen tyckte väldigt mycket om. Just denna recept hittade jag hos en tjej som driver bloggen hemmahosandrea .se.

3 ägg
1,5 dl socker
200 gram Philadelphiaost
3 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
300 gram pepparkakor

Gör så här: Dela äggulor från äggvitan. I en först skål, vispa äggvitan till hårt skum. I en andra skål, blanda äggulan, strösocker och philadelphiaost. I en tredje skål, vispa grädden och blanda i vaniljsocker. Blanda sen allt i en och samma bunke till jämn smet. Smula en tredje del av pepparkakorna i botten på en frystålig form, gärna med löstagbar kant. Häll på hälften av smeten. Smula ner lite mer pepparkaka och häll på resten av smeten. Smula de sista pepparkakorna överst. Täck med plastfolie och ställ i frysen över natten.

30.11.2014 22:46

Årets pepparkakshus är äntligen färdig. Tog 12 timmar att göra....en hel hel svordomar (på 3 olika språk) och 5 paket med färdig köpt pepparkaksdeg. Bara hälften av degen gick till själva pepparkakshuset...andra hälften gick åt misslyckade delar, eftersom jag var för lat för att göra någon mall till huset, utan freestyla lite. Lite inspirerad av "Familjen mus bygger hus" kanske. Hoppas Ni har alla haft en fin Första Advent!

30.11.2014 22:44

Nu har vi börjat med Julbakandet här i huset och först ut är den Norska kranskakan som har blivit en tradition hemma hos oss. Jag gör det på norskt recept, i norska formar...men eftersom dessa formar är kanske lite svåra att hitta här i Sverige, kan jag bara tipsa om att det går att göra även utan de. För att få ringarna i så exakt fallande storlek, kan du bara minska varje längd (ring) med 2 cm, så får du fina ringar. Ha det gott alla och happy baking!

Ringarna:
500 gram mandelmjöl,
500 gram florsocker,
3 msk vetemjöl,
3-4 äggvitor

Glasyr:
200 gram florsocker,
1 äggvita,
3 droppar ättika

Gör så här:

Smörj formarna med smält smör och ströbröd. Sätt ugnen på 210 grader.

Blanda mandelmjöl, florsocker och vetemjöl. Arbeta in äggvitorna. Börja med 3 stycken och vid behov, ta även med den fjärde. Degen skall vara fast men inte torr. Rulla degen till långa stänger och lägg de i formarna. Gör inte de för tjocka, då de kan växa ihop under gräddningen. Lillfingret är ett bra ögonmått. Grädda ringarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Ta ut från ugnen och låt ringarna kallna helt i formarna. Nu kan dessa frysas in fram till dagen innan servering.

Glasyren: Rör florsocker, äggvita och ättika till en tjockflyttande glasyr. Lägg det i en plastpåse med avklippt hörn. Lägg ihop ringarna genom att ringla glasyr i mellan varje ring. Börja med största ringen och jobba dig uppåt.

Objekt: 241 - 250 av 359
<< 23 | 24 | 25 | 26 | 27 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!