Blogg
Rimbo bullar har jag inte gjort på över 20 år tror jag. Det är faktiskt det första jag lärde mig att baka när jag flyttade till Sverige och blev introducerad till bullvärlden. Rimbobullarna som egentligen skulle fått namnet Ingridbullar kom till när en dam vid namn Ingrid Bohman i Rimbo år 1956 skulle få sitt kök ombyggt av Ica-kuriren.. De ville göra ett reportage om hur man gör om ett bondkök så att det blir hypermodernt och av en slump, valdes Ingrids kök ut. Ingrid ville bjuda på färska bullar när de kom på morgonen. Förutom sin familj hade Ingrid ladugård med kor som skulle mjölkas och eftersom bullar tar lång tid att göra med två olika jäsningsperioder löste Ingrid det med ett recept där bullarna skulle bakas på kall degvätska, degen behövde inte jäsas före utbakningen. I stället räckte det att göra degen, baka ut bullarna med fyllning och allt, lägga dem på en plåt och låta dem jäsa under de två timmar hon var ute hos korna i ladugården. Succé direkt.

Recept för ca 18 st:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250 °
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter (tiden varierar från ugn till ugn, men ha inte in de för kort tid, för då blir de lite degiga i stället). Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
Vi har en ny tradition här i huset: att baka en riktig Jultårta till julafton, utöver all annat smått och gott.....och här kommer årets bidrag, en cheesecake säng, täckt med sängkläder i sockerpasta, såsom självaste tomten som sover gott där i. Sänggaveln är av chokladrull och sockerpasta. Allt ätbart såklart. Önskar er alla en riktig God Jul! Många kramar från mig!

Botten:
100 gram smör
8 digestivekex
20 små pepparkakor
Fyllning:
400 g Philadelphia ost
0.5 dl socker
4 ägg
200 g vit choklad (smälts i mikrovågsugn)
1.5 dl crème fraiche
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret och mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Blanda smöret med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant som är klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 7 minuter. Blanda Philadelphiaosten med socker och rör till en jämn smet. Blanda i äggen ett i taget. Häll i den smälta chokladen under omrörning. Häll smeten i formen med digestivekex bottnen. Grädda vid 110° i 50 minuter. Täck sedan kakan med crème fraiche och grädda i ytterligare 10 minuter.
Denna kokoskladdkaka har blivit lite av en tradition att ha till Jul hos oss. Görs enkelt i långpanna, ger många bitar och dessutom går alldeles utmärkt att frysa in. Perfekt att göra i god tid för att minska på julstressen. ...och apropå det, nu måste jag stressa vidare. Julafton imorgon och massor kvar att göra som vanligt. Ha det gott och ta det lugnt.

Botten:
200 gram smällt smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl.
Glasyr:
1 frp kokosflingor (200 gram),
1 dl ljus sirap,
2 dl socker,
1,5 dl vispgrädde,
75 gram smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Smält smöret. Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca 25x35 cm). Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt, vaniljsocker och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15-20 minuter (tiden kan variera lite från ugn till ugn. När glasyren ska läggas på, ska bottnen vara mjuk, men ändå inte så att glasyren sjunker in i det)
Gör under tiden glasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme (viktigt att det inte är för stark värme) och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och det sjuda ca 5 minuter.
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren direkt och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan har svalnat, skär den i önskad form med en vass kniv.
I år valde jag att göra min egen inlagda sill. Rent ekonomiskt är det ingen vinning med det, då det är mycket billigare att köpa färdigt på burk, men känslan är helt annan när man har gjort det själv. Tomatsill är en av de fyra sorterna jag valde att göra. Gott med mycket rödlök i.

1 burk med inläggningssill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
1 rödlök
4 msk matolja
1 msk vinäger
1 dl tomatpuré
1 krm vitpeppar
1 dl vatten
persilja
Gör så här: Hacka löken och lägg den med sillfiléerna (i små bitar) i en glasburk. Blanda olja, vinäger, tomatpuré och vatten. Smaksätt med peppar. Häll detta över sillen. Låt det stå kallt i ca 4-5 timmar eller över natten. Garnera med persilja.
Nu till en av mina favoriter: senapssillen. Här kommer recept på världena godaste.

1 burk med inläggninsgsill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
1 dl senap av din favoritsort
3 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar
2 dl neutral olja
2 msk kall espressokaffe
1 knippe färsk dill
Gör så här: Häll sillen och låt all vätska droppa bort. Vispa samman senap, socker, vinäger och kryddor i en skål. Tillsätt olja i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt såsen med kaffet. Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen. Finhacka färsk dill och med senapssillen. Låt stå i kylskåp över natten.
Skärgårssillen är den sorts sill som jag först lärde mig att äta som vuxen när jag flyttade till Sverige. Hade aldrig ätit sill innan och första intrycket var att det både såg ut och luktade som kattmat.....Det var dock inte svårt att ändra uppfattning när man smakade, även om det tog emot lite i början. Nu är denna sill fortfarande en favorit hos mig... och väldigt kul att få göra min egen variant.

2 burkar med inläggningssill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
80 gram mixkaviar
1 dl hackad dill
1 knippe gräslök
1 tsk honung
salt, peppar
Gör så här: Låt sillen rinna av i ett durkslag. Skär den i mindre bitar. Blanda creme fraiche, majonnäs, kaviar, dill, klippt gräslök och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner sillen och lägg över i en burk. Förvara i kylen.
Kryddsillen är inget jag själv äter, men har alltid den på Julbordet i alla fall. Det finns andra som gillar den skarpt, men jag föredrar dem krämigare sorterna. Lite fina färger och variation är aldrig fel dock.

1 burk med inläggningssill (som först läggs i lag över natten, enligt anvisningarna på burken)
1/2 del ättikssprit 12 %
1 dl honung
2 dl vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 bit torkad pomerans
5 krossade kryddpepparkorn
5 nejlikor
1/2 rödlök
1 dl lingon
Gör så här: Koka upp ättika, honung, vatten och kryddor. Koka ca 5 minuter och låt sedan svalna helt. Sila sillen och skär den i bitar. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Lägg ner sillen, löken och lingonen i lagen. Låt stå och samla smak i minst ett dygn.
Har aldrig gjort senap förr, och den hemgjord varianten är förvånansvärd enkelt att tillaga och ett bra sätt att komma undan konserveringsmedel och färgämnen som de köpt sorterna innehåller. Den här varianten på senap gör jag med honung för att få lite sötma mot det starka.

1 påse bruna senapsfrön 26 gram
1 påse gula senapsfrön 26 gram
1 tsk salt
1 msk socker
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
Gör så här: Häll senapsfröna i en skål och slå över kokande vatten så att de täcks helt. Låt stå över natten. Sila fröna och blanda ner socker, salt och vinäger. Mixa med stavmixer tills fröna gått sönder och blandningen antar en flytande konsistens. Rör ner honung och olja och mixa ytterligare en stund. Häll upp i ett glas med lock och förvara i kylen.
Det bakas inte bara sötsaker till Jul, utan även några nyttiga sorter knäckebröd. Ostknäcke och majsknäcke ..... med massor av olika frön och flingsalt på. Väldigt gott som snacks eller varför inte göra några "ge bort klappar" av de. Alltid väldigt uppskattad med hembakade julklappar.
Ostknäcke:

25 gram jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 dl riven smakrik ost
2 msk brödsirap
5 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
Garnering: flingsalt
Gör så här: Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirapen och osten. Arbeta sedan i de övriga ingredienserna. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till tunna kakor som läggs över på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Skär eller sporra ut rutor eller längder. Strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 175 grader C i 20-25 minuter. Låt svalna på galler och förvara torrt.
Majsknäcke:

2 dl majsmjöl (polentagryn)
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 dl pumpafrön
2/3 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
salt
flingsalt (till garnering).
Gör så här: Rör ihop allt utom vattnet först. Blanda väl och häll till sist i det kokande vattnet. Rör om ordentligt och låt det svälla i ca 10 minuter. Lägg smeten på ett ark bakplåtspapper, täck med ett ark till och kavla det tunt. Lägg det på ugnsplåt, ta försiktigt bort det översta pappret och skåra degen till önskad storlek och form. Använd tex pizzaskärare till det. Jag brukar dela degen innan den kommer in i ugnen eftersom efteråt går knäckebrödet bara att bryta till mindre bitar, vilket kan vara ok också. Strö på flingsalt och grädda i 30 minuter på 175 grader C.
Jag har sagt att jag inte skulle göra så mycket julgodis som förra året, men vem försöker jag lura egentligen? Jag är där och rör i kastrullerna i alla fall.... och denna gång fick det bli en liten burk med jordnötsbräck. Ingenting för de med lösa tänder direkt, men ack så gott.....

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
4 dl jordnötter, rostade och saltade
2 msk smör
1/2 tsk bakpulver
Gör så här: Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp utan lock, men rör om då och då. Värm upp till 145 grader C. Rör ner nötter (lite hackade), smör och bakpulver i smeten. Häll ut den på ett bakplåtspapper och den svalna helt. Dela bräcket med kniv till mindre bitar innan den har blivit alltför hård.