Blogg

11.07.2015 21:51

Vad vore sommar utan jordgubbspaj..... Har äntligen börjat skörda lite egenodlade jordgubbar och har flera recept på gång som provas för fullt nu. Först ut är en klassiskt smulpaj, där jag för första gången använde lite mandelmjöl i också. Gott och somrigt med vaniljvips till. Njut av sommaren och simma lungt!

Fyllning:
1 liter jordgubbar
1 msk potatismjöl
3 msk socker
Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg de i en pajform. Jag hade en fyrkantig 20x20cm. Strö över socker, potatismjöl och rör om ordentligt.
Smuldeg:
125 gram smör
2 dl mjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
Nyp ihop smör, mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver. Strö smuldegen över jordgubbarna och grädda i ugnen i ca 15 minuter på 220 grader C.

05.07.2015 21:07

Mina grannar Sofia och Joel gifte sig igår och jag fick den stora äran att få baka deras tårta. Min första bröllops tårta, så......lite nervös var jag nog. Det var inte direkt läge för någon misslyckande, så jag höll mig till sånt jag kände till. Önskemålet från brudparet var choklad bottnar fyllda med smaker av vanilj och jordgubbar. Resten fick jag fria händer till, vilket jag uppskattar väldigt mycket. Det gör det hela roligare, att få vara lite kreativ och kanske även ändra utformandet under resans gång. Och det är exakt vad som hände, eftersom jag fick baka tårtan på årets varmaste dag, över 30 grader...både inne och ute.....och att då jobba med smörkräm och sockerpasta visade sig vara en ganska fin utmaning. Låt oss säga att jag fick göra ganska mycket direkt på plats i kylskåpet. Det skulle egentligen ha varit ytterligare en våning på tårtan, men den fick jag helt enkelt skippa.......den bara smälte och tippade åt sidan.

...men, men.....tårta blev det till slut. Choklad bottnar, fylld med vaniljkräm blandad med lite vispad grädde och hackade jordgubbar, och karamell. Spaklad med smörkräm, kläd med sockerpasta, dekorerad med ätbar spets och vita rosor och pioner. 

Stort grattis till Er Sofia och Joel och tusen tack för det stora förtroendet till eran stora dag! Önskar er all lycka i framtiden!

Bottnar: Lika delar receptet. Botten våning gjord på 12 ägg (2 formar á 23cm), andra våning gjord på 9 ägg (2 formr á 18cm).

ägg
mjöl
potatismjöl
socker
3 tsk bakpulver  
kakao

Gör så här: Börja med att göra klä formarna med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett större kanna. Ta ett lika stor kanna och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan kanna till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl och kakao. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Dela varje botten på mitten och gör i orning fyllningen.

Vaniljkräm: Recept för vaniljkräm hittar du här. Gör två satser av bifogad recept och när den har svalnat, blanda i lite vispad grädde. Bred den på choklad bottnarna och hacka lite jordgubbar övanpå, innan du fortsätter och lägger på nästa botten.

Karamell: Lättast här är att använda karamelliserad mjölk, men om du vill göra egen karamell, se recept nedan:

2,4 dl socker (200gr),
4 dl vispgrädde,
200 gram vit choklad,
80 gram smör,

Smält sockret i en järnkastrull (låg värme, bränn den inte). Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite innan du använder den.jordnötter.

Smörkräm: Tårtan måste alltid täckas med smörkräm innan man klär den med sockerpasta och här kommer en bra recept till detta.

900 g mjukt smör
18 dl florsocker
3 dl kokhett vatten
6 msk vaniljsocker

Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

...och i fall tårtan inte skulle räcka till alla gäster, gjorde jag ett fat med cupcakes också.

Recept för cupcakes: Recept för 24 st cupcakes fyllda med vaniljkräm och spritsade med vitchokladfrostning. Sockerblommorna är gjorda på sockerpasta.

5 dl vaniljsås
200 gram (viktigt att vara rumstempererat)
3 dl socker
4 ägg (viktigt att vara rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader C. Häll vaniljsåsen i en kastrull och koka upp under ordentligt omrörning. Tag kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter. Vispa mjuk smör och socker till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en fluffig konsistens. Jag brukar vispa ganska länge här. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, majzena (som siktats minst 3 gånger innan), vaniljsås och vaniljextrakt. Blanda allt väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till 3/4 delar med smeten och grädda i ca 20 minuter.

19.06.2015 18:43

..och så vart det Midsommar igen. Vi skippade firandet i år med dansande runt midsommarstången.... för första gången nånsin...och satsade istället på en mysdag hemma. Men firandet uteblev inte helt.... tårta med jordgubbar fick vi i alla fall ha. Det fick bli en tårta som har florerat på facebook kanska mycket på sista tiden, som heter Himmelskt jordgubbstårta. Är lite osäker på vems recept det är från början, men tror att tjejen som bloggar på Veckoreyn just nu kan vara mamma till det. Ha en trevlig Midsommar alla, oavsätt hur Ni firar det!

Botten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver
Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 18cm med bakplåtspapper, höga kanter. Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos. Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned. Låt svalna helt och dela den i två delar.
Fyllning: Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret. Vänd ner philadelphiablandningen i grädden. Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått. Rör om tills allt är jämnt blandat. Ha fyllning mellan bottnarna och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för.

19.06.2015 18:35

Min väns lilla dotter Moa blev 6 år i veckan och en liten morotskaka utklädd i en rosa uggla fick hon ha på sin kalas. Dekoreras i sockerpasta. Grattis lilla söta Moa!

Grundrecept till tårtan hittar du här.

12.06.2015 23:32

Vilken fantastisk fin dag det har varit idag. Första riktiga sommar dag om jag får säga det. Dessutom ledig ifrån jobbet och uppvaktat en glad student....men först levererade jag en student tårta till fina Mathilda, granne och dotter till en kollega till mig. Vanilj bottnar, fylld och spacklad med mjukost frosting, klädd med sockerpasta och pyntad med ätbar spets, sockerblommor och riktiga rosor och pioner som en snäll granne lät mig plundra i hans trädgård. Grattis till studenten Mathilda!

Grund recept på tårtan hittar du här. Till just denna tårta gjorde jag nedre bottnen på 4 lager á 23 cm (2 rosa och 2 vita och totalt 16 ägg) och översta på 3 lager á 18 cm (2 rosa och 1 vit och totalt 12 ägg).

Till samma student gjorde jag även lite gott och blandat fat, som lätt kan fyllas på allt eftersom gästerna tömmer den. Den innehöll choklad biskvier, rosa makroner med citronkräm, choklad makroner med cola fyllning, vanilj cupcakes med lemon curd, toppade med citron kräm och slutligen några jordgubbar doppade i jordgubbschoklad.....

Recept för biskvier hittar du här.

Recept för choklad makroner med kola fyllning hittar du här.

Recept för rosa makroner med citronkräm hittar du här.

Recept för cupcakes: Recept för 24 st cupcakes fyllda med lemoncurd och toppade med citronkräm. Sockerblommorna är gjorda på sockerpasta.

5 dl vaniljsås
200 gram (viktigt att vara rumstempererat)
3 dl socker
4 ägg (viktigt att vara rumstempererade)
7 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizenamjöl
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader C. Häll vaniljsåsen i en kastrull och koka upp under ordentligt omrörning. Tag kastrullen från plattan och låt svalna i minst 30 minuter. Vispa mjuk smör och socker till en luftig smörkräm. Tillsätt ett ägg i tagetoch vispa till en fluffig konsistens. Jag brukar vispa ganska länge här. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, majzena (som siktats minst 3 gånger innan), vaniljsås och vaniljextrakt. Blanda allt väl med en slickepott. Fyll muffinsformar till 3/4 delar med smeten och grädda i ca 20 minuter.
Citron kräm:
2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.
Gör så här: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Spritsa citronkrämen över cupcakes och dekorera med sockerblommor gjorda på sockerpasta.

__________________________________________________________________________________

Dagens andra tårta var till mina barns kusin, en musik intresserad kille, därav temat. Honom var vi och uppvaktade idag och tårtan var en del av vår present. Grattis till studenten Simon.....och ta det lite lungt ikväll :)

Grund recept på tårtan hittar du här. Till just denna tårta gjorde jag nedre bottnen på 4 lager á 23 cm (2 rosa och 2 vita och totalt 16 ägg) och översta på 3 lager á 18 cm (2 rosa och 1 vit och totalt 12 ägg). De stora noterna i dekorationen är gjorda för hand av svart sockerpasta. De mindre noterna är tryckta på ätbart papper och köpta från Strössel och Annat.

31.05.2015 22:28

Choklad biskvier har jag gjort i alla år, men när Roy Fares hade sitt första avsnitt av United State of Cakes, bakade han dessa på ett helt annat sätt som jag blev lite nyfiken på. Och eftersom idag är det Mors dag, passade det väldigt bra att prova. De blev faktiskt bättre än mina, det måste jag erkänna.....och det är givet att det är just denna recept som jag kommer att ta efter från och med nu. Grattis till alla Er underbara mammor!

.......Det blev även en biskvi tårta av samma sats...bara en annan finish på den. Lika gott!

Recept på ca 40 biskvier och en liten tårta.

Biskvibottnar
1 kg mandelmassa
500 g strösocker
8 äggvitor
Mjölkchoklad smörkräm (jag valde att göra 1 1/2 sats av receptet nedan)
300g mjölkchoklad choklad
450g rumstempererat osaltat smör
10g vaniljsocker (1 msk)
5 äggvitor
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt
Till doppning:
ca 800 g Mörk choklad
Gör så här: Blanda mandelmassa och socker, och lös upp massan med lite i taget av äggvitan. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar på plåt med bakplåtspapper. Det går fint att klicka ut med sked också. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Ställ i kylskåpet en stund.
Gör i ordning smörkrämen genom att hacka chokladen och smälta den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.
Stryk toppar med smörkräm på biskvibottnarna med hjälp av en sked. Ställ i kylskåp eller frysen i minst 30 minuter. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i biskvin och doppa försiktigt i den smälta chokladen. Låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
Förvara i frysen eller i kylskåpet (dock endast upp till en vecka).

17.05.2015 20:56

Efter några hektiskta dagar, fick jag äntligen möjlighet att få baka lite. Fick fira den norska national dagen med en typiskt svenskt rabarber och jordgubbstårta. Väldigt gott, men inte alls så bra för figuren....kändes som jag la på ett kilo av att bara nosa på den lite. Men, åt andra sidan är ju mitt motto "livet är för kort för att strunta i dessert"...så, jag tog en extra stor bit till slut. Ha det gott och sov så sött!

Botten:

50 gram smör
1 ägg+ 3 äggulor
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
400 gram rabarber och några jordgubbar i små bitar
1/2 dl socker

Marängtäcket:

3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Gör så här: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa 1 ägg och 3 äggulor pösigt med 2dl socker. I en separat skål, blanda mjöl och bakpulver noga. Vänd ner det i äggvispet växelvis med det smälta smöret. Rensa rabarbern och sker den i ca 1 cm breda bitar. Häll smeten i en smord och bröad, rund springform på ca 20-23cm i diameter. Fördela rabarberbitarna över kaksmeten och tryck ner de lätt i smeten. Lägg över jordgubbarna. Strö över 1/2 dl socker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör marängen genom att vispa äggvitorna till en fast skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får en seg och glansig maräng. När kakan har gräddat färdigt, ta ut den ur ugnen, bred på marängen lite toppigt och grädda i ytterligare 20 minuter, så att marängen får en fin färg. Låt kakan svalna i formen innan du lägger över den på fat. Servera ljummen, garnera med färska jordgubbar. Vaniljkräm är gott till!

09.05.2015 20:16

Snubblade över ett recept på pestobröd som jag bara var tvungen att testa. Pesto och parmesan...inte alls dumt, och som vanligt godast som nybakad.
Recept kommer från Ida Gran-Jansen, en norsk tjej som driver bloggen cakeplease.no

Recept för 2 bröd
600 gram mjöl
2,5 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten
2 ägg
2 tsk salt
1 dl rapsolja
50 gram socker
pesto
parmesan
Gör så här: Blanda 150 gram av mjölet tillsammans med jästen och vattnet. Täck med plastfolie och låt vila i 45 minuter. Efter det, tillsätt ägg, salt, olja och socker. Blanda väl med hjälp av köksmaskin. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt blanda i ca 10 minuter på låg hastighet. Smörj en bunke med lite olja och lägg över degen i den tills den jäser till dubbel storlek, i ca 1 timme. Häll degen på ett mjölad bord och dela den i två. Kavla ut två rektanglar på ca 25x35 cm. Smörj pesto på ytan och strö över riven parmesan. Rulla varje rektangel till en lång rulle (som en rulltårta), klä den i bakplåtspapper och ställ i frysen för 20 minuter. Detta gör att det kommer att bli lättare att skära de på mitten i nästa steg. Efter tiden i frysen, ta ut rullarna och dela de på mitten på längden. Nu kan du fläta dessa lite lätt. Kom ihåg att ha den delen där du ser alla lager uppåt. Skär bort änderna för en finare finish. Klä två bakformar på 26x12cm med bakplåtspapper och lägg över det flätade brödet. Täck formarna med plastfolie och låt jäsa en sista gång i ca 45 minuter. Pensla med ägg och grädda i ugnen i 25-30 minuter på 190 grader C.

04.05.2015 08:32

Hade kalas för närmast sörjande i helgen och bjöd på en fantastiskt god Snickers cheesecake. Den kan jag varmt rekommendera....lätt att göra, förbereds dagen innan servering....vilket ger dig mer tid att ägna åt annat roligare inför gästernas ankomst (gör dock inte som mig och börja rensa ogräs i trädgården ett par timmar innan, bara för att jag hade lite tid över......smutsen gick inte bort helt och jag fick gömma mina fingrar under hela middagen sen.....) Hur som, en god efterrätt som kan göras även utan nötter för de som är allergiska. Det gjorde jag i alla fall: den fyrkantiga är så som receptet nedan beskriver, den runda däremot är utan Snickers choklad och nötter. Minst lika god.

Och tack snälla alla vänner och familj som gratulerat och uppvaktad mig i helgen. Många kramar.

Botten:
200 gram digestivkex
100 gram smör
1/2 dl socker
1 1/2 msk kakao
1/2 tsk salt
Gör så här: Kör kexet i en matberedare till smolor. Smält smöret och blanda allt samman. Tryck ner massan i bottnen av en form på 23 cm (rund eller fyrkantig). Jag brukar inte fodra formen med höga kanter eftersom jag vill gärna se alla lager i tårtan när den är färdig. Grädda bottnen på 180 grader C i 7 minuter och låt svalna efteråt.
Cheesecake fyllning:
600 gram färskost
2 dl socker
2 msk mjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 dl grädde
2 äggulor
2 ägg
ca 120 gram Snickers
1/2 dl jordnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa färskost, socker, vaniljsocker och mjöl tills den känns lätt fluffig. Vispa i grädden. Blanda försiktigt i äggulorna och sedan ett ägg i taget. Använd gärna slickepott till detta. Lägg snickersbitar i botten av kakan, strö över jordnötter och häll på fyllningen. Grädda i 10 minuter på 200 grader och sänk sedan värmen till 105 grader utan att öppna ugnsluckan. Fortsätt grädda i 35 minuter till. Stäng av ugnen och låt chessecaken svalna i ugnen i 30 minuter innan du öppnar luckan, då minskar det risken för att den spricker. Ta ut, låt svalna och förvara i kylen till dagen efter. Frostingen lägger man på serverings dagen.
Frosting:
300 gram färskost
2 msk kakao
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde
Gör så här: Vispa alla ingredienser förutom grädden, tills det känns lätt och flofigt. Vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting. Spritsa ut frostingen på chessecaken och dekorera enligt smak och tycke.

01.05.2015 19:48

Hipp hipp hurray för mig idag. 43 år på papper.....men jag är ganska säker på att nån har vänt på siffrorna av misstag...för 34 är mer vad jag känner mig som. Det blev i alla fall en lugn dag idag...lugnen förre stormen som man säger, då alla gäster kommer imorgon. Bakade några kakor idag av min favorit choklad från Lindl Lindor, som har en limited edition på en ny sort med jordgubbssmak. Till och med jag som inte gillar så mycket torra små kakor, tyckte att dessa var väldigt goda. Vet dock inte om de överlever till imorgon. Ha en fin kväll alla och många kramar ifrån mig!

Recept för 24 st. 

1 påse med Lindt Lindor strawberry cream choklad kulor (12st)
100 gram rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
1,5 dl socker
2 ägg
1 msk sirap
6 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 limefrukt (både skal och saft)
Gör så här: Rör ihop smör, båda sorter socker och lime saft och skal. Blanda i äggen och sirapen. Rör tills det blandats ordentligt. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör ner det i smörblandningen. Arbeta till en smidig deg som är lite kladdig.
Dela degen i 24 delar och rulla varje del till en boll. Platta ut degbollarna, lägg en halv kula choklad i varje, vik runt degen och rulla ihop till en boll igen. Rulla bollarna i strösocker och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.  Grädda i ca 6-8 minuter på 200 grader C. Kakorna är klara när de spruckit upp lite.

Objekt: 171 - 180 av 335
<< 16 | 17 | 18 | 19 | 20 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!