Blogg

28.03.2015 13:32

Igår blev det ingenting bakad här i huset, då jag och Sarah var på disco kalas och ingen bröd på lördagar blir det heller från och med nu, då Marcus börjar träna innebandy, men nu fick jag en liten stund i köket och provade en egen variant av våra klassiska kanel bullar. Jag fick se en bild på nätet på en engelskt sida där de hade gjort nåt liknande och tyckte de såg lite roliga ut. Säkert inget unikt, men kul med variation i alla fall. Du kan använda din favorit bullrecept till detta, eller prova min här nedan. Trevlig helg på Er!

Recept for 20st stänger
Deg:
1 dl mjölk
50 gram jäst
50 gram smör
ca 6 dl mjöl
6 msk socker
1/2 tsk salt
2 ägg
Fyllning:
1 dl farinsocker
2 msk kanel
100 gram rumsvarmt smör
Topping:
2 dl florsocker
1/2 tsk vanilj extrakt
6 msk vispgrädde

Gör så här: Börja med degen. Smula jäst i en skål. Smällt smör i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm upp till 37grader C och häll över jästen. Blanda väl. Tillsätt de övriga ingredienserna till degen och knåda ihop till en smidig deg. Jag började med endast 4 dl mjöl och sen kände mig fram till rätt konsistens på degen genom att tillsätta lite mer mjöl allt eftersom (totalt blev det 6 dl). Degen skall precis släppa ifrån bunkens kanter. Täck med en bakduk och låt vila i nån kvart mean du gör fyllningen. Rör ihop farinsocker, kanel och smör till fyllningen, precis som man gör till vanliga bullar, och ställ åt sidan. När degen har jäst färdigt, dela den i två lika delar. Kavla varje del till en rektangel på ca 20x30cm. Smörj på ett lager med fyllning. Skär långa remsor med en vass kniv (jag tog pizzaskäraren) och vrid som jag gjort på bilden ovan. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader C i ca 10-15minuter. Du får ut 2 plåtar med 10st på varje. Låt svalna lite och gör under tiden toppingen genom att blanda ihop de tre ingredienserna. Lägg i en ren liten påse och klipp bort ena hörnen så du kan ringla lite topping på varje kanelstång. Dessa är som bäst nygräddade, en går såklart att frysa in också. Lycka till!

24.03.2015 19:00

Idag fyllde min kollega Annika år och vi överraskade henne med en liten tårta gjord på vaniljbottnar och fylld med en frosting på Philadelphia ost och rörsocker sirap. Inspiration och recept på frostingen, hittade jag hos en tjej som är bara grym på tårtor....Sockerrus. Bilderna blev lite av en katastrof, men så här fick det bli den här gången. Hoppas den smakade bra i alla fall, även om jag själv inte är så förtjust i tårtor. Grattis Annika!...och många kramar.

Tårtan är gräddad i två formar på bara 15 cm i diameter, men eftersom den är såpass hög, räcker den till minst 10 personer.

Botten (2st som delas i 2 och ger 4 lager):
6 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2 tsk bakpulver  
röd pastafärg

Frosting:
200 gram rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 gram Philadelphiaost
50 gram gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk sirap

Gör så här: Börja med att göra klä 2 formar på 15 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp de 6 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Äpplet på toppen av tårtan är doppad i knäck gjord av 1dl socker, 0,7 dl sirap, 3 msk varmt vatten och lite röd pastafärg som tillsammans kokas ihop till 155 grader C.

21.03.2015 19:33

Idag är det ingen bra dag. En infektion i en tand har gett mig ganska mycket huvudbry de senaste dagarna och besöket hos tandläkaren slutade med antibiotika i 10 dagar innan man kan göra något åt eländet. Och vad gör man när man har ont och tycker lite synd om sig själv?....Jooo, då är det som vanligt choklad som hjälper. Inte för att jag kan äta så mycket av det, men det kändes i alla fall lite skönt att få känna lukten av det just nu. Min kollega Åsa hade med sig till jobbet denna underbara kladdkakan som jag bara var tvungen att fråga efter recept på..... och testa själv. Kan varmt rekommenderas. Ha en fin lördagskväll alla. För mig blir det sängen nu, även om klockan är knappt 20,00.

100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
100 gram mini marshmallows
kokosflingor

Gör så här: Smörj en form på 24cm i diameter, med smör och ströa den med kokosflingor. Smält smöret i en kastrull och blanda ner alla andra övriga ingredienser. Blanda väl och häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter på 150 grader C. Ta ut kakan och låt den svalna. Den känns lite flyttande när du tar ut den, men den kommer att stelna sen när den har svalnat. Strö över florsocker och servera tillsammans med lite vispad grädde.

15.03.2015 17:36

I många länder har kringlan blivit symbolen för ett bageri. Enligt wikipedia ska en klassisk kringla föreställer korslagda armar. Det var vanligt att man bad på det viset under medeltiden. Det berättas om att det var en italiensk munk som skapade bakverket på 600-talet, att kringlorna symboliserade hans elever under bönestunden och att eleverna fick kringlorna som belöning. Tyskland är en av länderna som har en lång tradition av dessa bakverk som ofta serveras som snacks till ett glas öl. Mina barn älskade de, även om de fick ett glas mjölk till istället....Ha det gott alla!

Recept för 16st kringlor

25 gram jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk farin socker
1 msk smällt margarin
1 tsk salt
4 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
Till kokning:
2 1/2 liter vatten
4 msk bikarbonat
2 msk salt
Till pensling:
3 msk smällt smör
2 msk flingsalt
vallmofrön

Gör så här: Smula jästen i en bunke och lös det i lite ljummet vatten. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker, smällt margarin, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen väl tills den nät och jämt släpper bunkes kanter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen på mjölad bord och dela i 16 lika stora bitar. Rulla till smala längder på 30-40 cm. Snurra längderna några varv och fest ihop till kringlor. Koka upp vatten, bikarbonat och salt i en kastrull under omrörning. Lägg i två kringlor i taget och låt koka i ca 15-20 sekunder ( de ska flyta upp). Ta upp med hålslev och låt rinna av väl på en kökshandduk. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter till. Pensla kringlorna med det smälta smöret, strö över flingsalt eller frön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader C.

15.03.2015 17:35

Idag bakade jag focaccia bröd på ett recept från Leila Lindholm. Ett italienskt bröd som är supergott och enkelt att göra..och som dessutom går att fylla med väldigt mycket annat gott. Jag valde dock en enkel variant med bara flingsalt på till idag, men är väldigt sugen på att testa klicka lite tapenade till nästa gång. Mums!

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7–8 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
Gör så här: Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

14.03.2015 18:04

Tre av mina kollegor på jobbet kom på den roliga idén att anmälla mig till 2015 säsong av "Hela Sverige bakar"....och gissa min stora förvåning när programet hörde av sig och ville träffa mig inför en eventuell casting. Fantastiskt kul...och när jag fick frågan om att ta med mig ett bakverk, bestämde jag mig direkt att det skulle bli en fragilités bakelse. En personlig favorit som jag inte bakat på över ett år....men som jag nu hoppas ska ta mig till nästa steg i uttagninsprocessen. Håller tummarna..

Recept för 12 bitar

Bottnar:
50 gram mandelmjöl
2 dl socker
1 1/2 msk mjöl
4 äggvitor
Fyllning:
1/2 dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 gram smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
saft av en halv citron
Garnering:
50 gram blockchoklad

Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl med socker och mjöl. Vispa äggvitorna till hård skum och vänd ner de i mjöl blandningen. Blanda väl med en slickepott och bred ut smeten i ett jämt lager på det mjölade pappret. Grädda i nedre delen av ugnen i exakt 20 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör du fyllningen genom att göra en redning av mjölet och vattnet i en kastrull. Låt det koka under ständigt omrörning tills det tjocknar (går snabbt). Dra kastrullen ifrån värmen , tillsätt äggulan och låt krämen svalna. Rör smör med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mjölredningen lite i taget. Arbeta den kraftigt, gärna med elvisp så att den blir poröst och luftig. Smaksätt med citronsaft. Dela bottnen i 3 lika breda längder med en vass kniv och fyll de med krämen. Det blir totallt 3 lager med botten och 2 lager med kräm. Skär längden i 12 bitar. Smält chokladen och ringla över bakelserna. Ställ i kylskåpet över natten för bästa resultat..

08.03.2015 15:28

Hade bullfrossa hemma den här helgen. På en stor sats deg, gjorde vi kransar, flätor, bullar fyllda med choklad och vanilj. Det här har varit min mans projekt som är på jakt efter den perfekta vaniljfyllda bullen. Vi är inte riktigt där än, men kommer definitivt att snart rulla fram efter all fikabröd som vi trycker i oss under tiden vi försöker......

2 kg mjöl
300 gram socker
250 gram smör
100 gram jäst
12 gram kardemumma
2 ägg
ca 1 liter ljummet vatten

Gör så här: Tänk först på om din köksmaskin rymmer såpass mycket volym på en gång, annars halverar du mängden på allt och gör det i två omgångar (det var jag tvungen till att göra). Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna och blanda väl för ca 15 minuter. Degen är färdig när den börjar släppa från kanterna på skålen. Låt jäsa 30 minuter och knåda ihop degen lite. Låt jäsa 30 minuter till, knåda och upprepa detta ytterliggare 2 gånger. Totalt skall degen jäsa i 2 timmar. Nu är det upp till dig att välja fyllning och utformning på det som skall bakas. Gräddas på 200 grader C.

07.03.2015 16:35

Det blev tekakor till frukost idag, eller rättare sagt.... till brunch. Det tar en stund i jäsningprocessen att göra tekakor, men helt klart värt...och eftersom mina barn sover lite längre numera på morgonen, har jag gott om tid att fixa nybakad bröd till frukosten. Ha en trevlig helg alla!

Recept för 20st tekakor:

50 gram jäst
1 äggula
1 tsk salt
3 msk honung
13 dl vetemjöl
5 dl fingervarm mjölk
200 gram smör

Gör så här: Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt honung, salt, äggula, mjöl och smör. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter. knåda degen på mjölat bord och dela i 20 lika delar. Forma de till runda bollar och låt jäsa några minuter. Kavla bullarna platta och placera på plåtar klädda med bakplåtspapper. Det får plats 5 st på varje plåt. Nagga med gaffel och låt jäsa i 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i åtta minuter på 250 grader C.

01.03.2015 18:33

Jag har sett dessa ros äppel pajer ganska länge runt om på olika sajter .... och ville så gärna testa baka de. Tycker de ser jätte söta ut och idén om att skiva äpplerna och snurra ihop de som rosor är helt fantastiskt. Det finns en ganska stor mängd recept att välja på och jag fastnade för en med mascarpone kräm. Blev inte en fullträff måste jag erkänna, och nästa gång väljer jag säkert nåt annat med vaniljkräm förmodligen, men såhär blev de den här gången i alla fall. Ha en fin söndag kväll alla! Nu skall barnen baka sina egna pizzor till kvällsmaten. Kram!

Recept for 24 st.

Pajskal:
250 gram mjöl
75 gram socker
5 msk citronsaft
125 gram smör
1 ägg

Äppelrosorna:
10 röda äpple
saft från en halv citron
500 gram äppeljuice
250 gram socker

Fyllning:
75 gram socker
1 ägg
2 äggulor
1/2 citron
125 gram mascarpone ost
2 msk maizena

Gör sä här: Börja med pajskalen. Blanda mjöl, socker och citronsaft i en skål. Tillsätt smöret i mindre bitar och smula allt tillsammans med fingertopparna. Vispa ägget och häll över det i mjölblandningen. Knåda  ihop till en deg, antingen för hand eller med hjälp av degblandare. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter, inlindad i plasfolie. Under tiden, gör iordning äppelrosorna enligt följande: Dela äpplerna till halvor och skär ut stjälken på de. Dela varje äppelhalva i tunna skivor på ca 3mm. Lägg skivorna direkt i en skål med vatten och citronsaft (då blir de inte bruna). Ha äppeljuice och socker i en kastrull och koka upp. Dra ner värmen lite, ta några äppel skivor i taget och ha de i det varma juicen. Låt sjuda för några minuter så att de blir tillräckligt mjuka för att rulla ihop sen. Koka de bara inte för länge så de smulas sönder. Ta upp skivorna och lägg de omlott på bakplåtpapper (se bild). Det går åt ca 8 st skivor till en ros. Rulla ihop till rosor och börja sen med att göra fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det (utan att vispa för länge).

Ta fram degen från kylskåpet, dela den i 24 lika delar. Kavlar varje del och klä muffinsformar med det. Fyll i lite marcarponekräm i varje form och tryck ner en äppelros i varje. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader C, i ca 25 minuter. Pudra med florsocker innan servering.

28.02.2015 23:07

Idag ska jag dela med mig av en recept på Amerikanska choklad kakor....den sega...goda sorten.... Jag gillar inte så mycket torra kakor och även om dessa ser lite torra ut på bild, så kan jag garantera att de inte är det. Testa gärna själv och du kommer att förundras om hur något så enkelt kan vara såååå gott.

Recept för ca 20st kakor.

250 gram mjöl
0,5tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk gram vaniljsocker
80 gram smält smör
150 gram brunt farin socker
125 gram socker
1 ägg
1 äggula
200 gram av favorit chokladen

Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. I en separat skål, blanda det smälta smöret med båda sorter socker och ägg. Rör ihop väl och tillsätt mjölblandningen. Knåda till en fast deg. Hacka chokladen till mindre tärningar och blanda det i degen. Rulla degen till en tjock rulle och skär i skivor på ca 1cm i tjocklek. Lägg kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter på 170 grader C värme.

Objekt: 191 - 200 av 335
<< 18 | 19 | 20 | 21 | 22 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!