Blogg

03.09.2015 19:55

Härliga färger i en skogsbärstårta ....och äntligen ett recept där du inte behöver använda hela påsen med socker. Dessutom är bottnen fritt från gluten, bakat på mandelmjöl i stället för vete. Bra mycket bättre, då mandelmjöl innehåller mindre än 10% kolhydrater än vetemjöl och dubbelt så mycket fibrer och protein. Tänk vad hälsosam jag börjar bli....ha ha... Det kanske finns hopp om mig trots allt! Baka och njut, hör ni!

Botten:
100 gram mandelmjöl,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)
Fyllning:
300 gram skogsbär (jag använde frysta bär, hälften hallon, hälften blåbär)
7 gelatinplattor
600 gram vanilj kvarg
200 gram yoghurt naturell
125 gram socker
Gör så här:
Bottnen: Sätt ugnen på 170 grader C. Klä en rund form (med avtagsbar kant) med bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl och florsocker i en bunke. Vispa äggvitorna och sockret till hård skum.  Rör ner marängen i mjölblandningen med en slickepott och fördela i formen. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna när den är färdig.
Fyllning: Låt bären tina. Lägg gelatinplattorna i kall vatten i ca 10 minuter. Blanda kvarg med socker och yoghurt. Värm upp bären i en kastrull och mosa de med en stavmixer. Ta upp gelatinplattorna, kläm ur vattnet och lös upp de i de varma bären under omrörning. Låt svalna lite. Häll bär moset i en tunn stråle över kvarg smeten, under ständig omrörning. Häll allt över den kalla bottnet och ställ i kylen för att stelna i några timmar, helst över natten. Färska bär är alltid gott och fint att dekorera med.

29.08.2015 18:29

Macaroner igen. Var bara tvungen att baka dessa igen för att bli lite mer självsäker på att jag kan. De är lite känsliga de här små rackarna, men de blir faktiskt bättre och bättre för varje gång. Det som är nytt för den här gången är att jag lät äggvitorna stå i rumstemperatur i 24 timmar innan jag använde de. Äggvitans egenskaper påverkas av temperatur och luftfuktighet. Att baka macaroner en varm sommarkväll är betydligt svårare än när det är svalare och torrare luft. Bäst maräng får man (av något skäl) med en äggvita som har stått framme i rumstemperatur några timmar, helst över natten. Glöm bara inte att täcka över den med plast, annars torkar ytan (och det vill vi ju inte ska hända förrän macaronerna ligger utspritsade på plåtarna). Också nytt för den här gången är den fantastiska smörkrämen med Lindt Excellence vit choklad. Smaskens!

Recept för ca 50st.
150 gram mald mandel (mandelmjöl)
150 gram florsocker
150 gram socker och 50 gram vatten till sockerlag
60 gram äggvita i skål 1 (ca 2 äggvitor)
60 gram äggvita i skål 2 (ca 2 äggvitor)
40 gram socker i en skål
Valfri livsmedelsfär (jag använde en färg som heter "Rose")
Gör så här:
Dag 1: Häll upp äggvitan (i gram) i skålar och täck med plastfolie. Låt dem stå framme i rumstemperatur i 24 timmar.
Dag 2: Sikta mandelmjöl och florsocker i en större bunke. Blanda noga tills det är väl blandat och du fått ett fint "mjöl". Mät upp 150 gram strösocker och 50 gram vatten i en liten tjockbottnad kastrull. Sätt på plattan till sockerlagen och värm upp på högsta temperatur tills den når 118 grader C (viktigt). Samtidigt, börja vispa 60 gram äggvita från skål 1. När äggvitan blivit fast, tillsätt 40 gram socker (lite i taget) och vispa tills du fått en glansig och fast marängsmet. Häll snabbt ner sockerlagen i äggvitan och vispa (på medelhög hastighet) ca 10 minuter eller tills det svalnat. Blanda därefter 60 gram äggvita från skål 2 med mandel- & florsockerblandningen. Vill du färgsätta dina macarons, tillsätt färg i detta moment.  Vänd försiktigt ner mandel- & florsockerblandningen i din maräng. Blanda försiktigt, men blanda noga. Förbered en spritspåse, använd en liten tyll. Häll ned macaronssmeten i spritspåsen & börja spritsa 5-kronorsstora macarons på ett bakplåtspapper/ugnsduk (jag använder mig av silikonmattor).. Låt vila ca 30 minuter, eller tills de fått ett skinn på ytan. Efter någon minut ska macaronsen ha sjunkit ut och blivit släta. Har du gjort rätt och allt gått bra ska macaronsen efter ca 30 minuter bildat ett skinn. Du kan testa FÖRSIKTIGT genom att peta på valfri macaron. Blir det inget klet på fingret och du märker att det bildats en hinna är de "good to go", annars väntar du lite till.Grädda i 10-12 minuter på 150 grader C i mitten av ugnen. Låt macaronsen vila lite innan du börjar pilla loss dem från bakplåtspappret/ugnsduken.

Vitchoklad smörkräm:
200 gram rumstempererad smör (fuska inte här med margarin i stället....)
100 gram florsocker
1 äggula
100 gram smält vitchoklad
Gör så här: Vispa ihop smör och florsocker i några minuter. Tillsätt äggulan och till slut den smälta chokladen. Spritsa en liten klick med kräm på macronerna och sätt ihop. Skedda inte krämen, utan använd spritspåse för bästa resultat.

22.08.2015 17:20

Det är inte alltid man behöver ha en massa krusiduller på en tårta för att få den vacker tycker jag. En naken tårta med bara vackra blommor och färska frukt är lika mycket fröjd för både ögat, gom och själ. Denna tårta är bakat på hittills enklaste recept för tårtbottnar. Man blandar allt för hand, så som man gjorde förr i tiden när inga köksmaskiner fanns ... mycket kärlek dock.

Du behöver 4 springformar på 15 cm i diameter
Tårtbottnar:
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
nypa salt
110 gram smör, rumstempererat
2,25 dl mjölk
2 tsk vanilj
2 ägg
Smör och mjöl till formarna.
Marängsmörkräm med lemoncurd:
3 äggvitor
70 gram strösocker
170 gram osaltat smör
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl lemoncurd
Gör så här:Tårtbottnar: Sätt ugnen på 180 grader C och smörj samt mjöla springformarna. Sikta ner alla torra ingredienser i en stor skål, addera smör, mjölk och vanilj. Blanda för hand till en smidig smet. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 2 minuter. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna på galler under en baduk/kökshandduk.
Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke och sätt över sjudande vattenbad. Rör kontinuerligt för hand med en visp så att äggvitorna inte börjar koagulera. Värm, och rör, tills dess att alla sockerkristaller försvunnit, ca 10 minuter. Känn mellan fingertopparna att sockret löst sig helt.
Marängsmörkräm: Ta bort skålen från vattenbadet och  vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet.  Öka hastigheten till medelhög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 5-6 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du adderar mer smör. I de sista visptagen, addera vaniljsockret till marängsmörkrämen.
Byt till flatblandaren och klicka ner några skedar lemoncurd, blanda sedan på låg hastighet tills krämen är slet och mjuk, ca 2 minuter.
Montering: Fördela marängsmörkrämen mellan tårtbottarna (spara ca 1 dl marängsmörkräm till finjustering efter att tårtan vilat i kylskåpet) och ställ sedan in i kylskåp i ca 20-30 minuter. Dekorera med blommor och bär.

11.08.2015 20:24

Makroner är något jag älskar, men också något jag misslyckat med vid ett par tillfällen.........och eftersom  träning ger färdighet som det sägs, kunde jag bara inte tacka nej när jag fick frågan om att göra några till en kalas. Önskemålet var egentligen mörkt lila, men jag kunde inte ha i så mycket färg utan att påverka smaken. Man får alltid höra att hushållsfärg inte påverkar smaken när man bakar, men jag tycker att det gör det lite, och därför håller jag mig till pastell nyanser där man inte behöver använda så stora mängder. Blev ganska nöjd med resultatet, då de påminner så mycket om lavendel, vilket jag älskar. Kramar från mig.

Makroner:

0,4 dl socker (ca 35 gram),
4 äggvitor,
1,8 dl socker (150 gram) till sockerlag,
1/2 dl vatten till sockerlag,
3 dl mandelmjöl (150 gram),
2,5 dl florsocker (150 gram),
lilla hushållsfärg

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft, skal och ev hushållsfärg

Gör så här: Vispa 2 av äggvitorna till hård skum. Tillsätt 0,4 dl socker och fortsätt vispa. I en kastrull separat, blanda 1,8 dl socker med vattnet och koka upp till 118 grader. Häll sockerlaget över marängen lite försiktigt, men inte altför sakta för då stelnar sockerlaget på kastrullen. Försök att hälla den snabbt och inte helt på marängen, utan lite mer på kanten. Fortsätt vispa i ca 8 minuter till. I en separat skål, blanda mandelmjöl, florsocker, resten av äggvitorna (2 stycke, ovispade) och hushållsfärgen. Blanda väl med en slickepott och vänd ner det i marängblandningen. Rör ihop och klicka ut på en makron matta av silikon, eller på en bakplåtspapper. Låt makronerna vila i minst en halv timme innan du gräddar i mitten av ugnen i 12-15 minuter på 160 grader. Gräddar du på bakplåtspapper, kan dessa tas av direkt efter att de svalnat lite. Bakar du på silikon mattor, är det bäst att vänta lite längre. Jag låter de vara kvar där över natten.

Gör i ordning citron krämen enligt följande: Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen. Använd krämen till att sätta ihop makronerna.

04.08.2015 21:00

En riktigt frosseri i cheesecake blev det här hemma. Två dagar med två olika sorter, och allt är redan nästan slut. Hade faktiskt tänkt att göra ytterligare en med mjölkchoklad, men känner att det kanske behöver gå ett tag innan vi blir sugna på chesecake igen. Får prova något annat istället imellan. Nedan recept är lite amerikansk inspirerad, med en härlig smak av lönnsirap och pecannötter. Gjorde av misstag lite för mycket strösseln av pecanötterna men det visade sig att överflödet var perfekt att använda som musli till frukost med lite filmjölk. Gott!

Strössel:
0,7 dl mjöl
1 dl ljust muskovadosocker
1 dl havregryn
75 gram smör
1 dl pecannötter, grovhackade
Botten:
200 gram digestivkex
3 msk smält smör
Fyllning:
600 gram cream cheese (Philadelphiaost)
3/4 dl ljust muskovadosocker
3/4 dl lönnsirap
3 msk mjöl
2 ägg
2 äggulor
Glasyr:
3 dl gräddfil
2 msk strösocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Börja med att göra i ordning strösslet. Blanda mjöl, socker och havregryn i en skål. Arbeta in smöret med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt  pecannötter och bre ut massan på ett smörpapper på en bakplåt. Grädda i ca 20 minuter. Låt strösslet svalna, bryt det sedan i små bitar och lägg det åt sidan.
Kör kexet till fina smular i en matberedare, rör i smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en springform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt det svalna.
Vispa osten mjuk och luftig med elvisp och tillsätt socker, lönnsirap och mjöl. Vispa i äggen ett i taget och därefter äggulorna. Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills mitten av kakan har precis stelnat. Ta ut kakan från ugnen. Rör ner socker i gräddfilen och skeda den över  den varma kakan. Grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och strö över så mycket du önskar av strösslet. Pressa ner den lätt i gräddfilstoppningen. Låt kakan svalna och ställ i kylskåpet i några timmar eller över natten.

04.08.2015 20:52

Hej alla. Jag brukar säga till när jag snubblar över en recept som är extra gott...och så är fallet nu, om man gillar citronsmak såklart. Det gör jag nämligen, och fram till idag har jag faktiskt inte provat att använda det i en chessecake. Tänk vilken godsak man har gått miste om........ Det friska citronsmaken är en perfekt komplement till det syrliga osten i kakan. Ha det gott!

Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Fyllning:
400 gram cream cheese (Philadelphiaost)
125 gram ricottaost
2 dl socker
4 msk maizena
1 dl creme fraiche
3 ägg
rivet skal och saft av 1 stor citron
Glasyr:
2 dl creme fraiche
2 msk socker
Garnering:
rivet citronskal
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Vispa ost och ricotta mjukt med en elvisp. Tillsätt socker och maizena. Vispa i äggen ett i taget och vispa sedan 1 minut efter varje ägg. Rör därefter i creme  fraiche samt citronsaft och skal. Häll blandningen i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka lätt på formen för att kontrollera fastheten.
Blanda creme fraiche och socker. Ta ut kakan och skeda blandningen över. Ställ tillbaks formen i ugnen och grädda i ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ i kylskåpet i några timmar eller över natten.

28.07.2015 00:25

Ibland är det enklaste även godast. Är lite svag för nybakad bröd, alltid varit .... och att kunna göra det på ett sånt enkelt sätt som denna brytbröd, är bara en bonus. Det är verkligen bara att blanda alla ingredienser, låta det jäsa och grädda. Omöjligt att misslyckas med.

225 ml kall mjölk
20 gram färsk jäst
1 ägg
3 tsk socker
2 tsk salt
50 gram osaltat smör
500 gram vetemjöl special

Dekoration:
havregryn, sesamfrön, vallmofrön, flingsalt, rosmarin

Gör så här: Lägg ner allt i degblandaren och arbeta degen i minst 15 minuter eller tills degen bildat gluten trådar. Låt degen jäsa i ca 45-60 minuter tills den fått dubbelstorlek. Dela degen i 16 bitar och rulla varje bit till en liten boll. Spraya vatten på varje degboll och strö över dekoration. Lägg bollarna glest i en rund springform som du fodrat med bakplåtspapper. Formens storlek ska vara ca 25cm Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader C.

28.07.2015 00:18

Både lunch och snacks av samma deg. Sånt gillar jag, att ta två fluggor i ett smäll. Skulle göra lite pizza till lunchen igår och eftersom jag fick lite deg över, kunde vi grädda även några pizza sticks som kan toppas med i princip vad som helst. Det finns alltid något hemma som kan användas i stället för att slängas. Pizza sticksen påminner lite av grissini i smak. Gott, men det jag inte hade räknat med, var alla smulor som barnen lämnade efter sig.....Ja..ja.....

Recept till deg som räcker till en plåt med pizza stänger (i valfritt format och fyllning) och en plåt med pizza sticks.

50 g jäst
3 dl vatten
8 dl vetemjöl
2 msk olja
1 1/2 tsk salt
Gör så här: Smula jästen i en bunke. Lös jästen i lite av vattnet (som är fingervarmt) och häll sedan på resten av vattnet. Rör i mjöl, olja och salt.
Arbeta samman till en smidig deg. Jäs till dubbel storlek, ungefär 40 minuter. Gräddas på 200 grader C.

26.07.2015 19:31

Altså....vad händer med våran sommar i år? Halvvägs in i min semester och tro det eller inte, men igår så hade vi brasan tänd här hemma...inomhus. Helt galet!!! Perfekt väder för att hålla sig inomhus och baka kan man tycka....men lite mer sol hade nog inte skadat. Så, nu när jag har gnällt färdigt (annars vore man inte en äkta närking) , kan vi gå över till den frozen jordgubbscheesecake på kladdkakebotten som jag bakat på recept från Lindas blogg på Veckorevyn. Att använda sig av kladdkakebotten till en cheesecake är helt genialiskt, något jag kommer att fortsätta göra flera gånger i framtiden. Den fungerar både till frusen och icke frusen recept. Själva fyllningen är dock lite för isigt för mig....inte för att gästerna klagade över just den biten. Perfekt kaka att ha i frysen när oväntad beök ringer på dörren. Ha det gott alla!

Kladdkakebotten:
185 g Smör
3 Ägg
3.5 dl Strösocker
2.5 dl Vetemjöl
1 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
Fyllning:
200 g Philadelphiaost
1.5 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
3 Äggulor
6 dl Vispgrädde
75 g Vit Choklad, fint hackad
0.5 l Jordgubbar
Gör så här: För kladdkakan: Börja med att sätta ugnen på 180°C och smöra- samt mjöla en springform på 26 cm. Smält smöret, blanda alla ingredienser till en jämn smet och häll upp det i formem. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 15-20 minuter, kanterna ska vara fasta men mitten ska ”vobbla” lite när du skakar på formen. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp.
Vispa upp grädden till fyllningen och ställ åt sidan. Rör ihop philadelphia med strösocker, vaniljsocker och en äggula i taget. Rör ner den hackade chokladen i färskostsmeten. Vänd ner den vispade grädden. Mosa jordgubbarna med en gaffel och vänd ner dem i gräddblandningen. Vänd runt ordentligt. Häll upp smeten i formen ovanpå kladdkakan och ställ in i frysen i minst 4-5 h, gärna över natten.
Tag fram kakan en stund innan serverings så att den blir lättare att skära i.

11.07.2015 21:52

Min bästa vännina Lili bjöd på en fantastiskt god cheesecake för ett tag sen och jag var bara tvungen att testa göra den själv också. Receptet kommer från en tjej i Rumänien som har väldigt många videorecept på YouTube, med både mat och bakverk.. www.jamilacuisine.ro   Cheesecaken görs utan att behöva använda ugn och är väldigt enkel, även om det är lite väntetid mellan varven. Smakar himmelskt....och ser fantastisk ut.

Botten:
400 gram digestiv kex
150 gram smält smör
Gör så här: Smula kexet med en stavmixer eller för hand och häll över det smälta smöret. Rör ihop och tryck massan i en paj ring (kanten av en springform) på 26cm, direkt på ett fat. Tanken är att man bara lyfter på ringen sen och kakan blir kvar på fatet. Ställ i kylskåpet så länge.
Fyllning:
600 gram mjukost
5 dl vispgrädde
150 gram florsocker
1 dl kall vatten
1 dl varm mjölk
20 gram gelatin pulver
fröna från en vaniljstång
Gör så här: Blanda gelatinen med det kalla vattnet och låt stå åt sidan. Blanda mjukost med florsocker och fröna från vaniljstången. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa några minuter. Värm upp mjölken, men låt den inte koka upp och häll över gelatinen som nu har svullnat upp i det kalla vattnet. Blanda tills det att gelatinen har smällt och häll över mjukostmassan, lite i taget. Vispa ett par minuter och häll krämen över kex bottnen.  Låt stå i kylskåpet i tt par timmar, eller tills det att den har stelnat, innan du häller på jordgubbsgelén.
Jordgubbsgelé:
300 gram jordgubbar
1 dl kall vatten
3 msk socker
10 gram gelatin pulver
Gör så här: Häll gelatinpulvret i det kalla vattnet och låt stå åt sidan. Koka sockret och jordgubbar i ett par minuter, tills de mjuknar och dra från spisen. Ta en stavmixer och mosa jordgubbarna till en len pasta. Häll över gelatinen, blanda väl och låt svalna till rumstemperatur, innan du häller över det på cheesecaken som under tiden har stelnat. Ställ in i kylskåpet i minst ett par timmar, helst över natten.

Objekt: 161 - 170 av 335
<< 15 | 16 | 17 | 18 | 19 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!