Blogg

14.06.2018 20:19

Älskade brorsdotter Emelie har tagit studenten. Sååå stolt över den fantastiskt fina, unga kvinnan som hon har blivit. En sån underbar dag det har varit, med mycket värme, skratt och glädje. Stort grattis till Studenten finaste Emelie och välkommen till vuxen livet :) .....

Enligt önskemål, blev tårtorna klädda med blommor i rosa och gröna toner som för tankarna till japanska trädgårdar, med manga inspiration på den lilla tårta. Manga bilderna är printade på sockerpasta och 100% ätbart. Smakerna är av vaniljbottnar, fyllda med lemoncurd, vaniljkräm och limemousse. 

Tårta 1: bottnar gjorda på 10 ägg
Tårta 2: bottnar gjorda på 8 ägg
Bottnar (varje botten delas i 2 lager)
ägg
mjöl
potatismjöl
socker
2-3 tsk bakpulver 
Gör så här: Börja med att klä 2 formar med bakplåtspapper (per tårta). Låt pappret sticka upp en bra bit ovanför kanterna eftersom bottnarna kommer att bli väldigt höga. Mätt upp äggen i ett glas. Ta ett lika stort glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret. Blanda försiktigt men inte för länge. Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Upprepa samma procedur för tårta nummer 2.
Vaniljkräm: recept till båda tårtor
2 dl vispgrädde
7 dl mjölk
1 vaniljstång
180 gram socker
60-80 gram maizenastärkelse, beroende på hur tjock du vill ha den
8 äggulor
1 msk vaniljsocker
Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa fröna i en kastrull. Lägg även ner själva stången. Häll över vispgrädde, socker och mjölk och koka upp försiktigt. Rör ihop äggulor och Maizenastärkelse och häll över den varma mjölkblandningen i en tunn stråle, under konstant vispning. Plocka ut vaniljstången och ställ kastrullen tillbaks på spisen. Koka upp på svag värme (styrka 6 av 9 hos mig). Vispa hela tiden, tills den har tjocknat. Viktigt med svag värme och att man rör i det hela tiden.
Lime mousse: recept till båda tårtor
1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet limeskal
Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Lemoncurd: färdig köpt.
Sätt ihop tårtan med ett lager lemoncurd först, sen vaniljkräm och limemousse som tredje fyllning. Jag spacklade tårtorna med vispad grädde, men det är helt valfritt. Smörkräm och sockerpasta fungerar lika bra.

18.02.2018 16:12

Nu har jag återigen snubblat över ett recept som klättrat upp till en favorit direkt. En söt syrlig citronkladdkaka med vit choklad ganache. Enkelt att göra och perfekt kladdig med massor av citronsmak. Någon beskrev den som lemoncurd i kladdkaka-format, vilket jag tycker passar väldigt bra in här. Ganache toppningen är också den perfekta komplementen till den syrliga kladdkakan. Ganachen är så otroligt tacksam att göra och dekorera med. Man behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet, är den redo att spritsa eller bara bre på den på din kaka.

Choklad ganache: Börja gärna med att göra ganachen, då den behöver minst ett par timmar i kylskåpet innan man kan spritsa den på kakan.
200 vit choklad
1 dl vispgrädde
Gör så här: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är på väg att börja koka. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Citronkladdkaka:
150 g smör
3 citroner (skal och saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smält smöret i en kastrull eller i mikron. Häll över i en bunke. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet. Spritsa ganachen över den. Bäst att servera är dagen efter.

18.02.2018 16:10

Här tror jag mig ha hittat en chokladbotten som jag kommer att använda flera gånger i framtiden. Saftigare och tyngre på en och samma gång. Det gillar jag. Provade också en mascarpone kräm som visade sig vara ett perfekt kombo till chokladsmaken i bottnarna. Fick ingen bra bild på tårtbiten, då jag hade tårtan med mig som present till ett värdpar som vi var på middag hos, (man vill inte direkt ta fram kameran med en jätte objektiv och börja fota mitt i middagen.....) men om jag känner mig rätt så kommer det inte att dröja länge innan jag kommer att baka den igen.

Chokladkaka:
4 ägg
350 g socker
200 g smör
3 msk kakao
200 g mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Smält smöret och tillsätt kakaopulvret i det. Rör ihop och häll över äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och häll de över i smeten. Häll smeten i en rund form (26 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i botten. Grädda i mitten av ugnen vid 175 ° C i ca. 30 minuter. Kyl tårtan i formen innan du tar den ur formen och dela den i två bottnar.
Mascarpone creme:
750 g mascarpone
150 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
Gör så här: Krämen är väldigt enkel att göra genom att bara röra ihop alla ingredienser.
Sätt ihop tårtan genom att fylla med krämen både i mellan bottnarna och runt om. Garnera med karamellsås som är ett måste ihop med marcarpone krämen.

10.01.2018 19:35

Svärmors karamellpudding är min absoluta favorit. Äter den direkt från fatet ... och delar ogärna med mig till någon annan. Receptet däremot kan jag dela här. Såååå gott.

Det är inte svårt att få till en perfekt crème caramel, man måste bara lära sig dom viktigaste stegen. Det låter komplicerat men det är inte alls så svårt. När du gör caramelsåsen är det viktigt att du jobbar med en tjockbottnad kastrull, annars kan sockret lätt brännas vid. När du sedan kokar upp såsen är det superviktigt att du aldrig rör runt, ha tålamod och låt sockret smälta och få en fin gyllenefärg. Så tricket är alltså att snällt titta på när sockret förvandlas till en magisk karamellsås. När du sedan ska göra puddingen är det viktigt att du aldrig vispar smeten, du ska blanda ihop den för att undvika små luftbubblor. Du vill ha en sammetslen och krämig pudding. Du kan förbereda din crème caramel upp till 3 dagar innan servering.

Börja med att smälta lite socker ( på ganska låg värme) till formen som du tänker använda till puddingen. Låt stelna lite innan du häller på puddingsmeten.
7 dl mjölk
2 msk socker
7 ägg
vaniljsocker
Gör så här: Koka ihop mjölk och socker. Låt det svalna. Vispa försiktigt ihop äggen i en skål. Vispa inte för mycket - då kan det bli luftbubblor i puddingen. Blanda sedan med mjölk/socker blandningen. Sila och tillsätt även lite vaniljsocker.
Häll puddingsmeten i formen och grädda i ca 1-1 1/2 timme på 150 grader C, i ett vattenbad. Låt svalna helt innan du vänder formarna upp och ner på ett fat och servera. Var försiktig när du vänder på dessa, då såsen kan skvätta.

Extra sås är alltid bra att ha: Smällt 2dl socker i en panna (inte på för hög värme), tillsätt 3dl kokande vatten och låt koka ihop under omrörning i några minuter. Den skall inte tjockna till sig, skall vara ganska lös.

10.01.2018 19:32

 Dagen innan Jul fick jag för mig att jag inte hade tillräckligt med godsaker till Julbordet. Inte alls berättigad fick jag erfara, men det fick mig svänga ihop lite pannacotta också så där i sista stunden. Supergott och super sött när man gör små portioner. Såg ganska festligt ut på dessertbordet, toppade med jordgubbar och guldglitter (ätbart såklart). Kul!

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g vit eller mjölkchoklad (jag valde hälften var)
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrapas ur) Låt koka 1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i portionsskålar och garnera 

 

10.01.2018 19:32

Varje år kring Jul är det alltid ett recept som blir årets snackis och i år var det inget undantag. Bounty med saffran blev årets succé och jag var bara tvungen att prova. De tog slut innan jag ens han smaka, så jag tar det som ett bra betyg.

400 gram kondenserad sötad mjölk
7 dl kokos
0,5 gram saffran (ett paket)
400 gram choklad
Gör så här: Börja med att hetta upp 2 msk av den kondenserade mjölken i mikro eller i en liten kastrull. Rör ner saffranet och rör om tills den fått en klargul färg. Rör i resterande kondenserade mjölken tillsammans med kokos och rör ihop till en krämig massa. Forma jämnstora Bounty godisar av smeten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Lägg de i frysen i ca 30 minuter. Smält chokladen och doppa dina Bountys där i. Lägg tillbaks de på bakplåtspapper och låt stå stelna i kylskåpet. att de stelnat i kylskåpet.

10.01.2018 19:31

Pannacotta är aldrig fel. Provade att servera det tillsammans med jordgubbar och vaniljsås. Ganska enkelt att göra också..... för att få de i diagonal som jag gjorde, behövs det bara att ställa burkarna på sned under tiden pannacottan stelnar.

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
100 g mjölkchoklad
2 st gelatinblad
jordgubbar till garnering och vaniljsås (jag valde det färdigköpta sorten)
Gör så här: Lägg gelatinbladen i kall vatten för ca 10 minuter. Värm upp grädden tillsammans med vaniljstången (den snittas på mitten först och alla frön skrapas ur) Låt koka 1-2 minuter utan att koka över. Ta kastrullen från plattan. Fiska upp vaniljstången och kasta den. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt svalna lite. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinen smält. Häll upp i små glas och låt stelnat i kylskåpet (jag hade små burkar som jag ställde på sned för att kunna få en lutning i pannacottan. Tillsätt jordgubbar i små bitar och fyll upp med vaniljsås.

02.12.2017 10:05

Pepparkakshuset hos oss, brukar vi alltid försöka ha färdigt varje år inför första advent. Inte alltid lika lätt, och nästan varje gång blir det en kamp mot tiden för att få det färdig. I år var det ingen skillnad alls, om inte ännu värre då första försöket med huset gick inte riktigt som planerad (för att säga det lindrigt).... Tur då att det finns färdig deg på Ica som kan köpas, och bara starta om. Resultatet är ett inte så traditionellt pepparkakshus, i några pastell färger, vilket är väldigt vågad för att vara mig :) .........men barnen är väldigt nöjda och det är vad allt det här handlar om.  Önskar är alla en riktig fin Första Advent!

Degen är färdigköpt från Ica. Kristyren är gjort på florsocker, vatten, ättika och pastafärg i olika färger.

02.12.2017 10:03

Då var det december igen....och vi skall på riktigt börja baka igen. Det har varit ganska sporadiskt med det under hela det här året kan jag tycka, och många har undrat vad som hänt. Renoveringar, jobbet, livet..... ja, tiden verkar ha bara fyllts med mycket annat. men nu är det snart Jul och då är vi tillbaks i köket bland alla kastruller. Innan vi ger oss in på det dock, vill jag bara dela med mig av ett annan recept på en egen komponerad smarrig brownie tårta, fylld med choklad ganache och vitchoklad pannacotta. Baka och njut! Sen tar vi itu med Julen!

Lager 1: Brownie botten:
100 gram mörk choklad
100 gram ljus choklad
120 gram smör
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
en nypa salt
Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader C. Smält chokladen (gärna hackad) med smör i en kastrull. Låt svalna lite. Blanda i båda sockersorterna och vispa för hand. Ha i ett ägg i taget medan du vispar. Rör sedan i vanilj, mjöl och salt till allt är blandat. Häll smeten i en form på 18 cm (går bra med en större också, men då blir tårtan lite lägre) gärna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Lager 2: Mjölkchoklad ganache:
1 dl grädde
100 gram ljuschoklad
Gör så här: Koka upp grädde. Hacka chokladen och ha i en skål. När grädden har kokat upp så häll det över chokladen. Vispa sedan för hand ihop grädden och chokladen. Låt svalna lite innan du häller det över brownie bottnen. Låt svalna helt.
Lager 3: Vitchoklad pannacotta:
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
5 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
250 g vit choklad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljsocker. Bryt ner chokladen i gräddmjölken och låt smälta. Låt svalna lite innan du rör ner gelatinbladen. Häll blandningen över brownie bottnen och låt svalna i kyl i minst 2 timmar eller tills pannacottan har stelnat.

12.11.2017 21:08

Nu har vi en tonåring i huset från och med idag. Dagen firades som vanligt med familj och goda vänner, och är man många som skall samlas, tycker jag att buffé är det bästa man kan bjuda på. Mycket god mat, mycket kärlek, mycket skratt och värme; då trivs jag som bäst. Lägger ut bara ett par nya recept som jag inte har här sen tidigare, och som jag själv vill gärna göra om vid senare tillfälle. En del annat finns på bloggen redan, som pizzabullar och minipajer. Bilder han jag inte heller ta så många, då jag blev färdig med allt i ungefär samma stund som första gästerna ringde på dörren, men så här såg det ut i alla fall.  

Grattis älskade Marcus på din 13-års dag! 

Marinerad kyckingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Ta ut och låt kallna. Detta kan även förberedas dagen innan servering.
Marinaden:
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 pkt djupfrysta örtkryddor provencale eller koriander
1 dl klippt gräslök
2 pressade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: blanda alla ingredienser till marinaden och skedda över kycklingen som du först har skurit i skivor och lagt på uppläggningsfat.

Salamipasta med fetaost crème (syns med på den samlade bilden)

300 gram pasta
200 gram soltorkade tomater
50 gram oliver
1 knippe ruccolasallad
3 msk olivolja
1 pkt italienskt salami
salt &peppar
Gör så här: Koka pastan enl. anvisning på förpackningen. Skär under tiden de soltorkade tomaterna i lite större bitar. Strimla salamin. Blanda allt utom ruccola medan pastan är varm. Låt det kallna. Vänd försiktigt ner ruccolasalladen strax innan servering. Fetaostkrämen är ett måste till det.
Fetaostkräm:
200 gram fetaost
2 dl lätt creme fraiche
3st vitlöksklyftor
en nypa socker
Gör så här: Mosa fetaostkrämen med en gaffel och blanda med creme fraiche, pressad vitlök och en nypa socker.

Laxspett i shotsglas

600 gram rimmad laxfilé (utan skinn)
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
ca 25-30 små träspett
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyoghurt
2 msk flytande honung
salt, peppar
Gör så här. Börja med såsen. Plocka och skölj citronmelissebladen. Skölj limen. Riv skalet, dela och pressa ut juicen. Mixa citronmeliss, yoghurt, honung, limeskal och juicen. Salta och peppra. Såsen kan göras redan dagen innan servering och förvaras i kylskåpet.
Skär laxen i små tärningar, ca 2x2cm. Trä upp 2-3 laxbitar per spett. Skölj och fint riv skalet av citronen. Hacka persiljan. Rör ihop citron, persilja och chiliflakes. Rulla spetten i detta.
Bottna små glas med sås och ställ laxspetten i glasen.

Objekt: 111 - 120 av 359
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!