Blogg
Tre av mina kollegor på jobbet kom på den roliga idén att anmälla mig till 2015 säsong av "Hela Sverige bakar"....och gissa min stora förvåning när programet hörde av sig och ville träffa mig inför en eventuell casting. Fantastiskt kul...och när jag fick frågan om att ta med mig ett bakverk, bestämde jag mig direkt att det skulle bli en fragilités bakelse. En personlig favorit som jag inte bakat på över ett år....men som jag nu hoppas ska ta mig till nästa steg i uttagninsprocessen. Håller tummarna..

Recept för 12 bitar
Bottnar:
50 gram mandelmjöl
2 dl socker
1 1/2 msk mjöl
4 äggvitor
Fyllning:
1/2 dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 gram smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
saft av en halv citron
Garnering:
50 gram blockchoklad
Gör så här: Smörj och mjöla ett bakplåtspapper. Blanda mandelmjöl med socker och mjöl. Vispa äggvitorna till hård skum och vänd ner de i mjöl blandningen. Blanda väl med en slickepott och bred ut smeten i ett jämt lager på det mjölade pappret. Grädda i nedre delen av ugnen i exakt 20 minuter på 175 grader C. Under tiden, gör du fyllningen genom att göra en redning av mjölet och vattnet i en kastrull. Låt det koka under ständigt omrörning tills det tjocknar (går snabbt). Dra kastrullen ifrån värmen , tillsätt äggulan och låt krämen svalna. Rör smör med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt mjölredningen lite i taget. Arbeta den kraftigt, gärna med elvisp så att den blir poröst och luftig. Smaksätt med citronsaft. Dela bottnen i 3 lika breda längder med en vass kniv och fyll de med krämen. Det blir totallt 3 lager med botten och 2 lager med kräm. Skär längden i 12 bitar. Smält chokladen och ringla över bakelserna. Ställ i kylskåpet över natten för bästa resultat..
Hade bullfrossa hemma den här helgen. På en stor sats deg, gjorde vi kransar, flätor, bullar fyllda med choklad och vanilj. Det här har varit min mans projekt som är på jakt efter den perfekta vaniljfyllda bullen. Vi är inte riktigt där än, men kommer definitivt att snart rulla fram efter all fikabröd som vi trycker i oss under tiden vi försöker......

2 kg mjöl
300 gram socker
250 gram smör
100 gram jäst
12 gram kardemumma
2 ägg
ca 1 liter ljummet vatten
Gör så här: Tänk först på om din köksmaskin rymmer såpass mycket volym på en gång, annars halverar du mängden på allt och gör det i två omgångar (det var jag tvungen till att göra). Lös jästen i det ljumma vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna och blanda väl för ca 15 minuter. Degen är färdig när den börjar släppa från kanterna på skålen. Låt jäsa 30 minuter och knåda ihop degen lite. Låt jäsa 30 minuter till, knåda och upprepa detta ytterliggare 2 gånger. Totalt skall degen jäsa i 2 timmar. Nu är det upp till dig att välja fyllning och utformning på det som skall bakas. Gräddas på 200 grader C.
Det blev tekakor till frukost idag, eller rättare sagt.... till brunch. Det tar en stund i jäsningprocessen att göra tekakor, men helt klart värt...och eftersom mina barn sover lite längre numera på morgonen, har jag gott om tid att fixa nybakad bröd till frukosten. Ha en trevlig helg alla!

Recept för 20st tekakor:
50 gram jäst
1 äggula
1 tsk salt
3 msk honung
13 dl vetemjöl
5 dl fingervarm mjölk
200 gram smör
Gör så här: Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt honung, salt, äggula, mjöl och smör. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter. knåda degen på mjölat bord och dela i 20 lika delar. Forma de till runda bollar och låt jäsa några minuter. Kavla bullarna platta och placera på plåtar klädda med bakplåtspapper. Det får plats 5 st på varje plåt. Nagga med gaffel och låt jäsa i 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i åtta minuter på 250 grader C.
Jag har sett dessa ros äppel pajer ganska länge runt om på olika sajter .... och ville så gärna testa baka de. Tycker de ser jätte söta ut och idén om att skiva äpplerna och snurra ihop de som rosor är helt fantastiskt. Det finns en ganska stor mängd recept att välja på och jag fastnade för en med mascarpone kräm. Blev inte en fullträff måste jag erkänna, och nästa gång väljer jag säkert nåt annat med vaniljkräm förmodligen, men såhär blev de den här gången i alla fall. Ha en fin söndag kväll alla! Nu skall barnen baka sina egna pizzor till kvällsmaten. Kram!

Recept for 24 st.
Pajskal:
250 gram mjöl
75 gram socker
5 msk citronsaft
125 gram smör
1 ägg
Äppelrosorna:
10 röda äpple
saft från en halv citron
500 gram äppeljuice
250 gram socker
Fyllning:
75 gram socker
1 ägg
2 äggulor
1/2 citron
125 gram mascarpone ost
2 msk maizena
Gör sä här: Börja med pajskalen. Blanda mjöl, socker och citronsaft i en skål. Tillsätt smöret i mindre bitar och smula allt tillsammans med fingertopparna. Vispa ägget och häll över det i mjölblandningen. Knåda ihop till en deg, antingen för hand eller med hjälp av degblandare. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter, inlindad i plasfolie. Under tiden, gör iordning äppelrosorna enligt följande: Dela äpplerna till halvor och skär ut stjälken på de. Dela varje äppelhalva i tunna skivor på ca 3mm. Lägg skivorna direkt i en skål med vatten och citronsaft (då blir de inte bruna). Ha äppeljuice och socker i en kastrull och koka upp. Dra ner värmen lite, ta några äppel skivor i taget och ha de i det varma juicen. Låt sjuda för några minuter så att de blir tillräckligt mjuka för att rulla ihop sen. Koka de bara inte för länge så de smulas sönder. Ta upp skivorna och lägg de omlott på bakplåtpapper (se bild). Det går åt ca 8 st skivor till en ros. Rulla ihop till rosor och börja sen med att göra fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det (utan att vispa för länge).
Ta fram degen från kylskåpet, dela den i 24 lika delar. Kavlar varje del och klä muffinsformar med det. Fyll i lite marcarponekräm i varje form och tryck ner en äppelros i varje. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader C, i ca 25 minuter. Pudra med florsocker innan servering.
Idag ska jag dela med mig av en recept på Amerikanska choklad kakor....den sega...goda sorten.... Jag gillar inte så mycket torra kakor och även om dessa ser lite torra ut på bild, så kan jag garantera att de inte är det. Testa gärna själv och du kommer att förundras om hur något så enkelt kan vara såååå gott.

Recept för ca 20st kakor.
250 gram mjöl
0,5tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk gram vaniljsocker
80 gram smält smör
150 gram brunt farin socker
125 gram socker
1 ägg
1 äggula
200 gram av favorit chokladen
Gör så här: Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. I en separat skål, blanda det smälta smöret med båda sorter socker och ägg. Rör ihop väl och tillsätt mjölblandningen. Knåda till en fast deg. Hacka chokladen till mindre tärningar och blanda det i degen. Rulla degen till en tjock rulle och skär i skivor på ca 1cm i tjocklek. Lägg kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter på 170 grader C värme.
Dagens inlägg handlar om Norska kromkakor som oftas bakas till Jul, men jag blev så himla sugen att göra de nu och det blev perfekt att ha med sig de upp i skidbacken som snacks. Enkla att göra, med få ingredienser, men behöver dock ha den speciella järnet för att få det fina mönstret på de. Fick låna min av svärmor som lovade att jag skulle ärva den den dag hon inte längre behöver den. Sen är det bra att ha ett par vantar på händera när man skall rulla de efter gräddning, för jädrans vad jag brände fingertopparna i början. De stelnar väldigt fort och gäller att vara snabb med att rulla de. Vi använde de också som glasstrutar. Perfekt.

Recept för ca 30st.
4 ägg
200 gram socker
200 gram smält smör
1 tsk kardemumma
5 dl mjöl
Gör så här: Vispa ägg och socker i några minuter. Tillsätt det smälta smöret, kryddan och mjölet. Fortsätt vispa en liten stund till och klicka med skedd på kromkake järnet för gräddning. Använd gärna handskar när du skall rulla dessa eftersom man lätt bränner sig på fingrarna. Rulla snabbt, direkt när du tar av de från järnet, då de stelnar väldigt fort. Du kan också välja att inte rulla dessa.
Nu har vi haft en underbar sportlov vecka tillsamans med family och vänner i skidbacken. Sarah (5) är nu ganska självgående på skidorna och Marcus (10) har bemästrat snowboard tekniken. Man blir så himla stolt och önskar man själv var lika modig och duktig som de. Inför resan han jag bl.a. baka några pizza gifflar som vi tog med oss och värmde på grillen ner i backen till lunch. Mycket gott och uppskattad av både stora och små och en bra variation till den klassiska korv och bröd......

Pizzadeg till 16st gifflar:
3,5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
100 gram smör
10 dl mjöl
Fyllning enligt smak: Jag använde tomatsås, riven ost och skinka. Penslade med ägg och toppade med riven ost, flingsalt och vallmofrön.
Gör så här: Smula jästen i en skål. Smält smör i en kastrull på log värme och tillsätt mjölken. Värm upp till fingervarmt (37grader C) och häll över jästen. Rör till den har löst upp och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop till en fin, smidig deg. Använd gärna köksmaskin i ca 7 minuter. Låt vila i minst 40 minuter under bakduk. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till två stora, runda pizza. Dela varje pizza med kniv i 8 likadana bitar. Lägg på fyllning på varje bit (tomatsås, ost, skicka). Rulla ihop till gifflar och låt vila igen i en halv timme. Pensla med lite vispad ägg, strö på lite riven ost, flingsalt eller vallmofrön och grädda i ugnen i ca 12 minuter på 225 grader C.
Insåg tidigare idag att jag inte bakat speciellt mycket till Alla Hjärtans dag i år....Tog därför fram kastrullerna igen och valet föll på några mini pajer som är fyllda med jordgubbar. Ett enkelt recept som passade väldigt bra till dagens ändamål. Formen på dessa kan självklart variera, det behöver inte alltid vara hjärtformade och lite tips är att sätta in en halv grillpinne precis när du tagit upp de ur ugnen...då har du små pajpops. Väldigt uppskattade.

Recept för ca 20 hjärtan
Deg: 200 gram smör
5 dl mjöl
4 msk socker
4 msk vatten
Fyllning: jordgubbar
1 dl Brun Farin socker
äggvita till borstning
Gör så här: Arbeta samman ingredienserna till degen och lägg i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Dela jordgubbarna i små bitar och blanda med sockret till fyllningen. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut 40 hjärtan med hjälp av en pepparkaks form. Fördela jordgubbarna på hälften av hjärtan, lägg på den andra hälften av degen och tryck fast kanten med hjälp av en gaffel. Pensla pajerna med äggvita och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 15 minuter. Låt svalna något innan se serveras. Lite vaniljsås är alltid gott till också.
Idag vill jag bara önska er alla en riktig fin Alla hjärtans dag! Det jag kommer att bjuda på är allas favoriter här hemma: choklad biskvier. Många kramar ifrån mig och ta väl hand om varandra.

Recept för ca 30st.
Bottnar:
900 gram mandelmassa,
3 äggvitor
Fyllning:
300 gram smör,
4 1/2 dl florsocker,
3 äggula,
6 tsk vaniljsocker,
9 tsk kakao
Glasyr:
400 gram mörkchoklad
Gör så här:
Bottnarna - Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda den med äggvitan till en smidig smet. Klicka ut den på en plåt med bakplåtspapper (en matsked på ett ungefär) Platta ut dem lite med mjölad hand så att dom blir ca 5cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter på 200 grader. Lossa kakorna försiktigt och låt dem kallna på galler.
Fyllningen: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna. Låt dem stå i frysen minst en timme.
Glasyr: Smält blockchokladen och doppa kakorna hastigt så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kall.
Dagens tårta bakade jag till min svärmor på hennes födelsedag.......men för att förstå temat, måste jag nog berätta lite om vad som ligger bakom det. Ni förstår, min svärmor älskar att sticka och för ett par år sedan fick jag en mössa av henne med en liten ovanlig motiv på: två parande älgar. Riktigt kul...och inget man riktigt lägger märke till i förbifarten, men en dag när jag stog på Ica och skulle betala i kassan, märkte jag att expediten blev väldigt besvärad och började fumla med varorna... Jag tittar upp och ser en rosenröd tjej som inte visste vad hos skulle göra av sig...hon tittade på min mössa, tittade ner och igen på mössan, ville gärna säga nåt, men vågade inte....... Hon var nog bara glad och lättad när jag var klar med min betalning och gick därifrån..... Jag fick mig ett gott skratt då och ler varje gång jag tar på mig mössan. Så ni förstår att jag kunde inte låta bli att ge tillbaks med samma mynt nu när svärmor skulle få en tårta av mig på hennes födelsedag. Det blev en lite mer barntillåtet variant med samma tema. Till min dotter (5) fick jag förklara att älgarna kramas lite...min son (10) däremot, ställde aldrig fråga, utan bara log lite......


Bottnarna: är gjorda på "lika delar" metoden. Knäck ägg i ett stort dricksglas (10st i mitt fall för att fylla upp glaset). Fyll ett annat likadan glas med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker tills vit, fluffig massa. Fyll ett glas av samma storlek till hälften med potatismjöl och till hälften med vanlig mjöl och 4 tsk bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i äggvispen och vispa en liten stund till. Häll över smeten i tre formar på 16cm i diameter och grädda i ca 40 minuter på 175 grader C. Dessa delas sen i två och då har man 6 bottnar.
Fyllning 1: 1/2 burk Hasselnötskräm till två lager (kan ersättas med Nutella)
Fyllning 2: 1/2 burk Karameliserad mjölk till tre lager
Smörkräm:
450 g mjukt smör
9 dl florsocker
1,5 dl kokhett vatten
3 msk vaniljsocker
pastafärg
Gör så här: Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt. Dela i 4 skålar och färga med pastafärg i 3 olika nyanser/färger.
Dekoration: Älgarna på toppen är gjorda på frihand i sockerpasta.