Blogg

30.05.2014 18:43

Det finns många olika sorters blommor som är ätbara och som går att kandera för att senare använda som dekoration på tårtor eller bakelser. Fick tips häromdagen om att syrén blommor är en av dessa och eftersom den är i full blom just nu, var jag bara tvungen att prova. De blev så otroligt söta.....även om det kanske bara var roligt att göra de första 20 stycken....hahaha.....en riktig tålamod prövning, men ändå värt mödan.

Plocka de blommor du vill kandera. Vispa upp lite äggvita med ett par droppar vatten. Gör det bara lite lätt med en gaffel (den skall alltså inte bli vit). Pensla blommorna med äggvitan (jag doppade mina helt i äggvitan) och rulla de i socker efteråt. Viktigt att blommorna blir helt täckta för att bevara färgen, annars blir de bruna. Låt blommorna torka till dagen efter, då de blivit hårda och kristalliserat sig. Förvara dessa i en burk.

30.05.2014 18:42

Våren är en underbar årstid tycker jag. Jag bara älskar se hur alla växter och blommor vaknar till liv igen och tillbringar så mycket tid jag bara kan i min trädgård. När tulpanerna har blommat över och magnolian kämpar för att få ut sina sista magnifika knoppar, är det syrénernas tur att ta över trädgården. Detta är en av de få blommor som påminner mig så mycket om min barndom och var bland det första jag planterade när vi köpte vårt hus. Att gå förbi en syrén buske och känna dess ljuvliga doft, är som att färdas tillbaks i tiden till det att jag var 5, och gick hand i hand med mormor.

Syrén socker är däremot något nytt för mig. Har aldrig gjort det förr, men tyckte om ideén väldigt mycket. Det skall vara väldigt gott att använda när man bakar och jag skall definitivt testa använda det.

Plocka några syrén blommor och låt de ligga på en tidning i några minuter så att alla eventuella krypen tar sig ur blommorna. Plocka sen de små blommorna och varva de i en burk eller påse tillsammans med socker. Skaka om lite. Sockret gör att blommorna blir konserverade och håller sig fina.

29.05.2014 18:33

Är det varmt ute och är sugen på kaffe, men inte på något varmt, är denna Cappuccino Frappuccino en väldigt bra alternativ. Till och med jag som aldrig dricker kaffe annars, tyckte det var gott och svalkande. Väldigt enkelt att göra och gott. Ha en fin dag alla, och njut av det fina vädret.

Fyll ett glas till 2 tredje delar med krossad is. Häll över ca 1 dl mjölk, 1 dl kall cappuccino och 2 matskedar kolasås. Cappuccinot gör jag på vanligt pulver blandat med vatten. Blanda väl och toppa med vispad grädde, samt lite kolasås. Klart för servering. Vill du göra egen kolasås, så kommer en enkel recept här nedan:

Kola sås:

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.

29.05.2014 15:12

Till dagens lunch, gjorde jag några norska lappar. Dessa påminner om våra vanliga plättar och är väldigt uppskattade av barn. Ett bra alternativ när man har tröttnat på pannkakor. Jag tycker om att ha syrap till dessa, men även annan pålägg är lika gott. Honung är bra och choklad som är kanske inte det nyttigaste, men mest uppskattad här hemma.

2 ägg
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl filmjölk
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här: Vispa ägg med socker för ett par minuter. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat, filmjölk och vaniljsocker. Blanda väl. Värm upp en stekpanna med en klick smör i. När pannan är varm, häll i smet med en lite större skedd och stek på inte alltför hög värme så att den hinner bli genomstekt. Servera direkt med syrap, honung, choklad eller annat gott till.

29.05.2014 14:31

Min son bara älskar popcorn (det gör vi alla i min familj för den delen) och vi har ofta det till fredagsmyset.. När vi fick redan på att han fick nästan alla rätt på sina första Nationella prover, ville vi såklart belöna honom. Vi köpte en popcorn maskin till han, en väldigt smidig och fin liten sak från americanpopcorn.se, som vi numera använder nästan dagligen. Självlklart var min första tanke, vad kan jag baka med popcorn? Det blev några popcorn pops där jag blandade popcorn och karamell som jag formade till små pops. Det salta och det söta blev väldigt bra tillsammans om man få fråga mig. Det är bara att njuta.

1 skål med popcorn och en sats med karamell plus några sugrör eller lollipops pinnar

Karamell:

2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
1dl socker
2 dl brun farin socker
2 tsk vaniljsocker
20 gram smör
70 gram flyttande glykos

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en kastrull på spisen och koka på medelvärme tills nu når 120 grader C. Rör i då och då och fuska inte med graderna även om det tar lite tid. Det är viktigt för att få rätt konsistens på karamellen.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll över popcornen. Se till att det inte finns med några opoppade korn så slipper du ett besök hos tandläkaren senare. Häll över det varma karamellen och blanda snabbt in popcornen. Forma små bollar av popcornmassan och tryck in en halv sugrör. Förvara dessa i rumstemperatur.

24.05.2014 19:14

Idag var det återigen dags att baka på Media Markt i Örebro i deras fina Noblessa kök. Valet föll på Double chocolate cookies (recept hittar du här) och eftersom imorgon är det Mors dag, så passade jag på att även göra en Mors tårta i samma tema. Jag använde mig av samma recept som choklad kakorna, men gjorde de bara gigantiskt stora istället. Till det, köpte jag 3 maräng bottnar som jag satte ihop med kolasås och garnerade med en hög jordgubbar och Polly godis.

Grattis till Er alla mammor imorgon!

Fick läsa mig till att Mors dag kom till Sverige 1919, medan USA har 100 år jubileum i år. En väldigt fin högtid som firas i väldigt många länder, även om datumet varierar lite. Mors dag är också ett tillfälle att minnas och hedra de mödrar som inte längre är med oss. Kram till Er alla!

24.05.2014 18:15

Det har varit några väldigt varma dagar denna vecka och då är glass något som går åt väldigt mycket här hemma. Att göra egen glass, är enklare än vad du tror....och att jag valde just choklad glass, var nog ingen i min närhet som tyckte var direkt överraskande. Till det, gjorde jag en kola sås och serverade i en röd sockerkupol. Inspiration till kupolen fick jag  i en av Jan Hedhs många fina böker.

Glass:

1,5 dl mjölk
1,2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
200 gram choklad av ditt favorit märke (helst utan någon fyllning)
2 dl grädde

Gör så här: Koka upp mjölken, vaniljsockret och hälften av sockret i en kastrull på spisen. Låt den ligga och dra åt sig vaniljsmaken i några  minuter. I en separat skål, vispa äggulor och resten av sockret. Tillsätt det varma mjölken och fortsätt vispa. Häll blandningen  tillbaks i kastrullen och värm det försiktigt under ständig omrörning. Dra kastrullen åt sidan när massan börjar tjockna och rör i chokladen (som du hackat i små bitar). Rör i tills chokladen har smält och låt det hela svalna under vattenbad. Vispa grädden  lite mjuk och vänd ner i chokladmassan.

Kola sås:

2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
2 tsk vaniljsocker

Gör så här : Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt
det puttra på låg värme i ca 5 minuter. Rör i vaniljsockret och klart för servering.

Sockerkupol: Smält lite socker i en kastrull på inte för stark värme. Brän den inte, för då smakar det hemskt. Tillsätt några droppar hushållsfärg och slingra över en liten rund , metalskål som du vänt upp och ner och smort lite i förväg. Låt kallna och lossna försiktigt efteråt.

17.05.2014 16:14

Halva min familj är ju från Norge, så det kändes bara rätt att fortsätta i samma 17-maj tema idag. Ibland är faktiskt enklast bäst. En pajskal gjord på kokos, äggvita och socker, fylld med vaniljkräm och garnerad med bär och små maränger....självklart med norska flaggan som motiv. Vore tjänstefel annars :) .....Ha en fortsatt fin firande idag Norge.

Pajskal:

400gram kokos
6 äggvitor
3 dl socker

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en skål och blanda med hjälp av en slickepott. Klä en lång panna med bakplåtspapper och tryck ut kokosmassan. Gör en liten upphöjd kant runt om som kommer att hålla vaniljkrämen på plats, och grädda i ca 45 minuter på 150 grader C, tills du får en fin gyllene färg.

Vaniljkräm:

1 liter mjölk
2 tsk vanilj extrakt
8 äggulor
1,5 dl maizena
2 dl socker

Gör så här: Värm mjölk och vanilj extrakt i en kastrull, på inte för stark värme. I en separat skål, blanda maizena, socker och äggulor. Häll över det varma mjölken och rör ihop. Ställ tillbaka krämen på spisen och för endast några minuter under ständig omrörning. Rör du i den för länge så kan det skära sig. 

Fyll pajskalet med vaniljkrämen och garnera med frukt. Jag hade även små maränger för att kunna få till det vita delen i den norska flaggan. Lycka till!

15.05.2014 19:11

Åker man till Norge och är sugen på korv och bröd, kan man snabbt se att förutom den klassiska korvbrödet som vi är vana vid här i Sverige, finns det även något annat som heter lompe. Det är en mjuk, tunn wrap bröd, som de flesta norrmän bara älskar och som såklart finns att köpa färdigt i alla matbutiker där. Men...om man skulle vilja prova göra det hemma, så fungerar det fint det med. Här kommer recept på en variant jag gör på poatatis och rågsikt mjöl. Till det brukar jag ha syltad rödlök som är bara såååå gott ihop med korv.

Lompe:

1kg potatis
3 + 7 dl rågsikt mjöl
1 tsk havssalt

Gör så här: Skala och koka potatisen i lite saltad vatten. Mosa den till ett potatismos och låt den svalna. Blanda i 3 dl av mjölet tillsammans med havs salt. Jobba ihop det till en smidig deg. Låt vila för ett par timmar. Du kommer att märka att degen har blivit mjukare nu och väldig klibbig för att kunna kavla ut. Tillsätt mer mjöl, tills du får en lagom deg konsistens för att kunna kavla ut små, tunna pannkakor. Ca 7 dl brukar jag behöva, men kan variera.  Kavla ut små tunna pannkakor och stek de i en torr panna, ett par minuter på varje sida. Torka gärna pannan med lite hushållspapper i mellan varje lompe så att alla mjölrester är borta. 

Syltad lök:

3 röda lökar
1 dl ättika
2 dl socker
4 dl vatten

Gör så här: Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg den över i en större glasburk. Koka ihop vatten, ättika och socker och häll den över löken. Lägg på lock och låt stå i minst några timmar. Jag tycker att den blir bäst när den får stå över natten. Den är fantastiskt god till grillad korv ihop med lompe.

06.05.2014 18:42

Jag tycker det är väldigt kul att göra marshmallows. Man kan variera sig ganska mycket i både form och färg. Jag använde silikon formar till att göra de söta björnarna, de stora hjärtan och även de roliga lollipopsen som blev en riktigt succe bland barnen. Att allt är just rosa gör det hela ännu sötare....Silikon formar finns idag att köpa i många butiker och på nätet. Det som är dock viktigt här är att komma ihåg att smörja dessa ordentligt innan man spritsar in marshmallow fluffen, annars kommer du aldrig att få ut dessa ur formarna. Lite längre ner har jag gjort några mini cupcakes i två olika rosa nyanser (även om det inte riktigt syns så bra på bilderna). Till dessa gjorde jag en första sats för att fylla silikonformarna och när den har stelnat, en andra sats för att spritsa på "frostningen". Jag lovar att dessa kommer att bli väldigt uppskattade av både stora och små....och har du inga silikon formar, går det att spritsa direkt på en smord bakplåtspapper. Det blir lika gott det.

Receptet nedan är för en sats. Jag har gjort två sådana satser för allt som är med på bilderna ovan.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt, några droppar hushållsfärg

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten och hushållsfärg. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip)på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya eller smörj silikonformar med matfett och spritsa in marshmallow fluffen. Strö över lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikon formarna. Rulla de i florsocker och sen är du klar. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!

Objekt: 301 - 310 av 359
<< 29 | 30 | 31 | 32 | 33 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!