Blogg

17.04.2014 22:25

Fick tidningen Hemmets Journals bakad & gott av en kollega till mig, som var fylld med bara mumsiga recept som jag kommer att försöka baka lite av. Först ut är en klassisk mums-mums, eller skumboll som den kallas norrut, eller kokosboll, eller gräddbulle som den kallas i Skåne..... den har tydligen väldigt många namn även om man menar samma sak.

Botten:
ett packet med smörgåsrån, ca 35 stycken
Fyllning:
9 gelatinblad,
4 1/2 dl socker,
1 dl florsocker,
1 tsk vaniljsocker,
1 äggvita,
1 1/2 dl vatten,
1 dl vatten till
Glasyr:
400 gram mörk choklad,
2 msk rapsolja

Gör så här: Tryck ut rundlar ur varje smörgåsrån. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kall vatten i 5 minuter. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1 1/2 dl vatten i en stor skål. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 dl vatten. Var noga så att de är riktigt smälta. Häll försiktigt ner gelatinet i smeten under vispning. Vispa med köksassistant  i 30 minuter till en pösig och fast smet. För mig som hade bara en handmixer, tog 50 minuter på högsta farten. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut på bottnarna ända ut till kanten. Ställ i kylen eller frysen för att stelna. Gör i ordning glasyren genom att smälta chokladen över vattenbad. Rör i oljan och doppa mums-mumsen i chokladen. Strö eventuellt över kokos om du vill. Förvara i kylen eller frysen.

12.04.2014 10:39

Hej på er! Idag har jag gjort några äggformade pops, inför den stundande Påsk firandet nästa vecka. Lite osäker dock på om de kommer att överleva så länge. Gjorde bara några få för att testa......och de går åt väldigt snabbt här hemma. Hade väldigt kul tillsammans med min dotter när vi pyntade dessa. Det kändes lite som när vi pyntar pepparkakor  till Jul.....mycket strössel på en liten kaka, men är man 5 år så är just det som är det roligaste med att hjälpa till i köket, så hon fick bestämma här.

kakrester, 200 gram vit choklad, 200 gram mjölk choklad, pynt

Gör så här: Smula kakrester i en skål (jag har använd citron muffinsar) och blanda ihop med den smälta vita chokladen. Forma till små ägg och trä de på lollipops pinnar. Bra tips  här är att doppa pinnarna i lite choklad innan du sticker in de. Då håller de sig på plats bättre. Lägg dessa i frysen i någon halv timme innan du doppar de i mjölkchokladen. Pynta så som du önskar och sen är det klart.

05.04.2014 13:37

Min son är ganska förtjust i marshmallow fluff och sist jag köpte en sån burk, såg jag ett recept på etikettens baksidan. Ett recept som gick väldigt snabbat att göra på en fudge som bara smälter i munnen. Och det bästa av allt var att man inte behövde använda ugnen för det (men tankte på att jag inte har en just nu :) ). Väldigt gott och väldigt enkelt.

2 1/2 dl socker,

50 gram smör,
200 gram kondenserad mjölk,
1 burk marshmallow fluff (213 gram),
3/4 tsk salt,
3/4 tsk vanilj extrakt,
200 gram mjölk choklad.
Gör så här: Lägg i en kastrull: socker, smör, kondenserad mjölk, marshmallow fluff, salt och blanda väll över låg värme på spisen. Koka upp på medel värme medan du rör i hela tiden. Låt koka i 5 minuter under konstant vispning (viktigt). Ta bort från spisen och tillsätt vaniljen och chokladen som du har hackat i små bitar. Rör i tills chokladen har smält och häll över det i en form på ca 25x25cm som du klätt med bakplåtspapper. Låt kallna helt och dela sen i små bitar. Enkelt och gott!

05.04.2014 12:44

Snart är det Påsk och det förknippar man bl.a. med färgen gul.....just den färg jag tycker allra minst om. Vet inte varför, men jag har aldrig tyckt om det. Äger inga kläder i den färgen, ingen inredning och det skulle bli rena katastrofen om någon gul blomma skulle ta rot i min trädgård.....Man är bra konstig ibland.....Men, men....nu gjorde jag ett försök att för Påskens skull, baka något i den färgen i alla fall....och valet föll på några halvgula Påsk marshmallows....

Du behöver nedan ingredienser gånger 2, om du vill göra två satser som jag har gjort här; en vit och en gul.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt.

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Häll över marshmallow fluffen i en smord form på ca 25x35cm. Gör det fort eftersom den har en förmåga att stelna väldigt fort. Låt det vila nu börja från början med att göra en sats till. Denna gång tillsätter du några droppar gul hushållsfärg (eller annat färg för den delen) tillsammans med vanilj extrakten på slutet. Häll över den gula marshmallow fluffen på den vita och strö över lite florsocker. Låt vila i 10 minuter och sen är det bara att vända över den på ett bakplåtspapper, dela i önskad storlek och rulla alla bitar i florsocker . Lycka till!

02.04.2014 18:45

Jag har två älsklingar i min familj som verkligen älskar marshmallows. Provade en ganska enkel recept som jag hittade hos norska Manuella från Passionforbaking. Valde att göra två satser, en vit och en rosa. Till den vita, använde jag silikonmatta för makroner för att göra dessa söta knappar. Den rosa satsen använde jag till att sätta ihop knapparna så att de ser ut som makroner. Av det som blev över blev det några hjärtan som jag täckte med rosa socker. Väldigt kul att göra marshmallow....alla i familjen åt de nästan direkt ifrån plåten innan de ens hann stelna. Och stelna gör de väääääldigt fort, så det gäller att vara snabb på handen när man spritsar ut dessa. Efter första satsen blev det väldigt stökigt i köket.......andra satsen gick betydligt bättre och min son fick döpa dessa till macaroons marshmallows.

Du behöver nedan ingredienser gånger 2, om du vill göra två satser som jag har gjort här, en vit och en rosa.

4 1/2 tsk gelatin pulver,
1,3 dl kallt vatten,
2 dl socker,
130-140 ml flyttande glukos,
0.7 dl extra vatten,
2 tsk vanilj extrakt.

Gör så här: Blanda gelatin pulvret med 1,3 dl kall vatten med en sked och låt det stå åt sidan så länge, i en skål som tål att värmas i mikron senare. I en kastrull, blanda 2 dl socker med hälften av glukosen (ca 70 ml) och det extra vattnet (0,7 dl). Värm upp på medel värme tills det nått 120 grader. Ta fram gelatin röran och värm upp i mikron i 30 sekunder. I  en separat skål, häll över resterande glukos (ca 70 ml) och tillsätt det varma gelatinet som du har precis värmt i mikron. Vispa på lägsta farten i några minuter. När socker på spisen har nått 120 grader, ta och häll försiktigt över det i gelatin och glukos röran, medan du fortfarande vispar på lägsta farten. Öka till medel hastighet och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter, öka hastighet till det högsta och tillsätt vanilj extrakten. Vispa i 5 minuter till och så är du klar. Försök att få hela smeten in i en spritspåse (med rund tip)på en gång, eftersom det är väldigt svårt att fylla på påsen efteråt. Det blir väldigt kladdigt och dessutom stelnar smeten vääääldigt fort, så allt i på en gång. Spraya en silikon matta för makroner med matfett och spritsa små knappar av fin marshmallow. Strö över de lite florsocker och låt de vila i ca 5 minuter. Nu är de klara och lätta att lossna ifrån silikon mattan. Rulla de i florsocker och sen är det bara att börja från början och göra en sats till. Denna gång tillsätter du några droppar röd hushållsfärg (eller annat färg för den delen) tillsammans med vanilj extrakten på slutet. Sätt ihop de vita marshmallows knapparna med en liten klick rosa i mitten och rulla igen i florsocker. Jag fick lite rosa fluff kvar och gjorde några hjärtan som jag strödde rosa socker på. Du kan använda vilka formar du vill, det enda viktiga här är att smörja dessa formar ordentligt, annars får du aldrig ut marshmallowsen i fin form. Lycka till!

29.03.2014 11:40

Det blir inte mycket bakande idag, då vi har en underbar fin vår dag som vi skall försöka njuta av. Men till barnens glädje blev det bakad choklad kakor tidigt imorse som kommer att bli perfekta till lördags myset ikväll. Dessa påminner en hel del i smak med en kladdkaka och bevarar du de i en tät box, kommer de att hålla sig mjuka. Det underbara fatet som kakorna ligger på köpte jag på Nice butiken på Marieberg i Örebro, en av mina favorit inredningsbutiker. Ha en fin lördag alla och njut av solen!

600 gram mjölkchoklad,
ca 6 dl mjöl,
6 ägg,
5 1/2 dl socker,
3 msk kakao,
1/2 tsk bakpulver,
1/2 tsk salt,
150 gram smör,
1msk vaniljextrakt,
300 gram choklad knappar.

Gör så här: Smält de 600 gram med choklad och låt det svalna lite. I en skål, blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt. I en annan skål, vispa sockret med smör i 3-4 minuter. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Tillsätt även den mjuka chokladen och fortsätt vispa för 3-4 minuter till. Häll i mjöl/kakao blandningen och slutningen, tillsätt choklad knapparna. Om du inte har några sådana, det fungerar lika bra att ha i gruvhackad choklad. Klicka ut på bakplåtspapper med en matsked. Jag lägger 9st på varje plåt, eftersom de bredder ut sig lite under gräddning. Grädda kakorna på 180 grader värme i ca 15 minuter.

23.03.2014 12:31

Igår var jag bjuden på tjejfest och överraskade tjejerna med en cappuccino tårta som är en omgjord variant av föregående Kaffe tårtan från förra veckan. Det blev en fin blandning av en väldigt len cappuccino mosse, smaksatt med päron likör och vit choklad, på en botten av jordnötts maräng och kola fyllning.......Jag uppdaterade den direkt till min absoluta favorit just nu.

Tack för en mysig kväll tjejer....och tack Maria för all det goda!

Lager 1 /ostmassa:

300 gram vit choklad,
100 gram smör,
0,5 dl cappuccino (pulver + varmt vatten),
0,5 dl päron likör,
3 ägg,
4 plattor gelatin,
1,2 dl socker (100gr) ,
1 paket Philadelphiaost (200 gram).

Lager 2 /karamell:

1,2 dl socker (100gr),
2 dl vispgrädde,
100 gram vit choklad,
40 gram smör,
70 gram saltade jordnötter

Lager 3/botten:

100 gram jordnötter,
1 dl florsocker (60 gr),
3 äggvitor,
0,6 dl socker (50 gr)

Gör så här: Börja med bottnen: Sätt ugnen på 170 grader. Kör nötterna och florsockret i en mixer. Vispa äggvitorna och sockret till maräng, rör i nött blandningen och fördela den i en springform på ca 23 cm. Grädda den i mitten av  ugnen i 25 minuter. Låt den svalna.

Karamellen: Smält sockret i en järnkastrull. Häll i vispgrädden och låt det koka under omrörning tills du får en seg, jämn fin massa. Ta av från plattan och lägg i det vita chokladen. Rör i tills den har smält och tillsätt till slut smöret. Låt karamellen svalna lite. Strö över jordnötter över marängbottnen och sen även karamellen.

Ostmassan: finhacka chokladen och smält den tillsammans med smöret. Blötlägg gelatin bladen i vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ut gelatinen efter 5 minuter och smält det i det varma cappuccino. Blanda i päron likören. Rör in i chokladblandningen: äggulorna, osten och cappuccino blandningen. Vispa äggvitorna och sockret till maräng och rör den försiktigt in i chokladblandningen. Häll över ostmassan över karamellen i springformen och låt det hela stelna i kylskåpet.

Garnera efter tycke och smak: Jag använde cappuccino våfflor som jag köpte på Ica.

15.03.2014 15:46

Lördag idag och förkläden åkte fram igen för att baka det som i Norge kallas för Kväfjordkaka. En bakelse som gav mig lite huvudbry då den inte gräddades färdigt efter 25 minuter som det stog i receptet......När den svalnade och jag försökte skära i den, insåg jag att det bara var kladd under all maräng....så, in i ugnen igen för ytterligare en halvtimme. Trodde inte skulle gå, men  men...det gick fint. God blev den också, men å andra sidan är det svårt att misslycka med kombinationen av maräng, vaniljkräm och sockerkaks botten......

....och lite senare på kvällen hittade vi felet till varför gräddningen krävde så lång tid; min ugn har tydligen gått sönder och bara ena fläkten fungerar nu.......så ingen fel på receptet, inte...hahaha

Botten:

160 gram smör (rumstempererad),
2 dl socker,
6 äggulor,
0,5 dl mjölk,
3 dl mjöl,
1tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver.

Fyllning:

6 äggvitor,
4 dl socker,
1 påse mandelspån

Vaniljkräm:

2 äggulor,
3dl mjölk,
3msk socker,
1,5msk potatismjöl,
1 vaniljstång.

Gör så här: Börja med att göra i ordning vaniljkrämen genom att dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt kallna helt. Gå vidare till att göra bottnen. Separera äggvitorna från äggulan. Rör ihop smör och socker till en vitt massa. Tillsätt växelviss de torra ingredienserna med äggulan och mjölken. Häll över smeten i en bakform på ca 30x40cm kläd med bakplåtspapper. Till sist gör du marängfyllningen: Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en luftig och se maräng (vispa i minst 10 minuter). Fördela marängen över botten smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i ca 25 minuter på 175 grader värme. Låt kakan svalna och lägg på vaniljkräm på ena halvan bara. Lyft den andra halvan över, på toppen av den första och skär ut bitar av önskad storlek. Lycka till!

12.03.2014 21:23

Ladyfingers kan man alltid ha hemma i en box färdiga att servera till en kopp mjölkchoklad, eller varför inte garnera en tårta med. Barn brukar tycka väldigt mycket om dessa som har en förmåga att försvinna väldigt fort. Vill man göra en Tiramisu efterrätt är ladyfingers också ett måste till.

3 ägg (rumstempererade),
0,8 dl socker,
1 tsk vaniljsocker,
1/8 tsk finsalt,
3 dl mjöl,
1 msk maizena,
florsocker att strö över.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till hård skum och blanda i hälften av sockret 0,4 dl lite i taget mot slutet. Fortsätt vispa tills du fått en fin, blank maräng. I en separat skål, blanda mjöl, maizena och salt. I en tredje skål, ska äggulorna med resten av sockret och vaniljsockret vispas i ca 3 minuter. Tillsätt marrängen i äggula smeten i tre omgångar och blanda väldigt försiktigt mellan varje gång. Sila ner mjölblandningen över marängen och rör den försiktigt in. Spritsa ut ca 8 cm långa remsor på bakplåtspapper och sikta över florsocker innan du gräddar dessa i ca 10 minuter på 2oo grader värme.

09.03.2014 13:57

Idag firade vi min söta svägerskans födelsedag och det gjorde vi såklart med tårta. Som en känd amerikansk kock och kokbokförfattare sa en gång i tiden: "A party without a cake is just a meeting". Jag bakade en choklad tårta med fyllning av citronkräm, lime curd, makroner och kläd i Dumle frostning. Garneringen gick i hennes favorit färg, limegrönt som matchade väldigt fint hennes Marimekko tapet i köket... :)....Jag använde mig av limegrön sockerpasta kläd i ätbart spets som jag också gjorde av en speciell sockerpasta, gjuten i silikon mattor som jag beställt från England. Riktigt fina.

Chokladbotten:

3 dl kakao,
3 dl ljus muscovadosocker,
7,5 dl kokande vatten,
15 dl vetemjöl,
1,5 tsk bakpulver,
4,5 tsk bikarbonat,
6 tsk vaniljsocker,
3 tsk salt,
600 gram rumstempererat smör,
6dl strösocker,
9 ägg.

Gör så här: Det blir ganska mycket smet, men om du inte har stora skålar, kan du alltid ta och göra bottnarna i två omgångar. Koka upp vattnet. Blanda kakao och muscovadosockret tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Blanda i en skål mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt. I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del av kakaoblandningen (se till att avsluta med kakaoblandningen) Fortsätt så tills allt är blandat i skålen. Häl ner i två insmorda och mjölad form på 20-23 cm och en på 15 cm. Grädda i minst 40-50 minuter på 175 grader. Känn av med en sticka innan du tar ut kakan. Nedre bottnet är av 3 lager och likaså den övre. Jag tog en av de stora bottnarna och skar ut till mindre för att få 3 av varje.

Citron kräm:

2 dl florsocker,
115 gram smör,
100 gram vit choklad,
några droppar vanilj extrakt,
lite citron saft och skal.

Gör så här:  Häll florsocker i en skål tillsammans med smöret. Det är viktigt att smöret är rumsvarm. Vispa ihop tills du får en ljus och fluffy kräm. Smällt den vita chokladen och häll den över krämen. Vispa tillsammans i några minuter. Tillsätt vanilj extrakten och citronen.

Dumle frostning:

2 dl grädde,
200 g Dumle godisar,
150 gram mjölkchoklad,
120 gram smör,
5 dl florsocker,
6 msk kakao,
2 tsk kokande vatten.

Gör så här: Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och godis och fortsätt röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60 minuter så den blir ungefär rumsvarm. Vispa rumstempererat smör till väldigt fluffigt. Häll i florsocker, kakao och det kokande vattnet. Rör om. Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Upplevs frostningen för rinnig, kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa den i kylskåpet en stund.

Sätt ihop bottnarna med citronkräm, limecurd, och eftersom jag hade några rosa makroner kvar, använde jag även ett lager av dessa. Klädde tårtan med Dumle frostning och garnerade med sockerpasta och ätbar spets som jag gjutit i silikon formar.

 

Objekt: 321 - 330 av 359
<< 31 | 32 | 33 | 34 | 35 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!