Blogg

02.09.2019 19:37

Morotskaka är det jag kanske bakar mest av här hemma. Använder ofta den till tematårtor, då man kan bygga ganska bra med den på höjden. Idag snubblade jag dock över ett nytt recept på det, i form av en rulltårta. Genialiskt. Gräddas dessutom på endast 5 minuter. 

Kaksmeten:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall cream cheese
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i ägg fluffen. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt. Gör i ordning fyllningen nu genom att vispa smöret i ca 2-3 minuter. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frostning. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill. Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 dl rapsolja
ca 2 dl fint rivna morötter
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g kall cream cheese
 
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet.
Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret.
Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad.
Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt.
 
Vispa smöret i ca 2-3 minuter.
Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i någon minut till.
Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte.
Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Rulla ihop till en rulltårta. 
Pudra med florsocker om du vill.
 
Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.
 
02.08.2019 21:05

Nu är det barnen som tipsat om att kunna göra vattenmelon gelé direkt i skalet, vilket blev väldigt effektfullt tycker jag. Själv gillar jag inte gelé, men för de som gör det, är detta ett roligare sätt att servera det på. Jag tog dock den minsta melonen jag kunde hitta, ca 12cm i diameter bara, vilket ger ganska mycket gelé ändå.

4 dl vattenmelonjuice
sockerlag
1 msk gelatinpulver per 4 dl juice
röd karamellfärg
(kom ihåg att en sats är 4dl vätska + 1 msk gelatinpulver - behöver du mer vätska, gör du fler satser)
Gör så här: Dela melonen i 2 halvor. Gröpa ur allt fruktkött och mät efteråt hur många dl vätska som halvorna rymmer, för att veta hur mycket juice du behöver göra. Gör vattenmelonjuice genom att mixa fruktkött från vattenmelon med en stavmixer och sedan sila den. Tillsätt sockerlag för att uppnå de antal dl du behöver. Tillsätt lite röd karamellfärg för att få och rödare gelé. Rör ut gelatinpulvret i en halv deciliter av fruktjuicen och ställ att stelna. Värm resten av juicen i en kastrull under omrörning. När juicen är varm - rör ner gelatinet och rör tills det löser sig i den varma juicen. Häll i melon halvorna och ställ att stelna i kylskåp.

4 dl vattenmelonjuice
sockerlag 
1 msk gelatinpulver per 4 dl juice
röd karamellfärg
(kom ihåg att en sats är 4dl vätska + 1 msk gelatinpulver - behöver du mer vätska, gör du fler satser)
Gör så här: Dela melonen i 2 halvor. Gröpa ur all fruktkött och mät efteråt hur många dl vätska som halvorna rymmer, för att veta hur mycket juice du behöver göra. Gör vattenmelonjuice genom att mixa fruktkött från vattenmelon med en stavmixer och sedan sila den. Tillsätt sockerlag för att uppnå de antal dl du behöver. Tillsätt lite röd karamellfärg för att få och rödare gelé. Rör ut gelatinpulvret i en halv deciliter av fruktjuicen och ställ att stelna. Värm resten av juicen i en kastrull under omrörning. När juicen är varm - rör ner gelatinet och rör tills det löser sig i den varma juicen. Häll i mellonhalvorna och ställ att stelna i kylskåp. 
10.06.2019 21:59

Nu när min son skulle konfirmeras, fick jag lite huvudbry när jag insåg att jag var tvungen att hitta på något att bjuda på, som gick att laga dagarna innan, som var lätt att ta fram när hela sällskapet skulle komma hem från kyrkan. Valet föll på marinerad oxfilé, fläskfilé och kyckling, samt några olika sallader. Hela buffén består av kalla rätter, men väldigt gott och perfekt till stora sällskap.

Dubbelmarinerad oxfilé

800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2 och ställ det kallt.
Serveringsdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg de över på ett vackert fat och skeda över marinaden.

Marinerad kycklingfilé

Marinerad kyckingfilé
 
2 kg kycklingfilé
grillkrydda
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Ta ut och låt kallna. Detta kan även förbereras dagen innan servering.
Marinaden:
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 pkt djupfrysta örtkryddor provencale eller koriander
1 dl klippt gräslök
2 pressade vitlökskryftor
1 citron, rivet skal och safteMarinerad kyckingfil2 kg kycklingfilé

2 kg kycklingfilé
grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta franska örter
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader. Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden. Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen. Ställ i kylskåpet till dagen efter. Skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

Balsamicomarinerad fläskfilé

1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 minuter, kolla gärna med en stektermometer. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst en timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häl marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.

Melonsallad med fetaost och oliver

200 g svarta eller gröna oliver
2 msk olivolja
1/2 vattenmelon, i bitar
200 g fetaost, i bitar
1 liten röd lök, i tunna strimlor
2 msk rödvinsvinäger, eller
1 citron, pressad saft
1 kruka basilika, plockade blad
2 krm salt
3 krm svartpeppar
Gör så här: Lägg oliverna i oljan. Blanda melon, fetaost och lök. Tillsätt oliverna och ringla över resten av oljan och vinägern, samt strö över basilikan. Salta och peppra.

Matig sallad med halloumi och jordgubbar

1 påse blandsallad
gurka
cocktailtomater
paprika
rädisor
sugar snaps
halloumi
smör
jordgubbar
solroskärnor
svartpeppar
crema di balsamico
Gör så här: Hacka grönsakerna. Lägg salladen på fint fat och fördela grönsakerna över. Skiva halloumin och stek i smör. Låt svalna. Riv osten i botar och fördela över. Skiva jordgubbar och på med dem. På med solroskärnor och vrid några varv med pepparkvarnen. Ringla crema di balsamico över.

 

30.01.2019 19:17

En ny kombination av olika tårtor jag bakat tidigare. Har velat testa det länge, men sparat idén till något speciellt tillfälle. Igår fick vi vänner på besök från The Country Down Under, Australien...och tyckte var ett bra tillfälle att bjuda på denna tårta. En chokladbotten, fylld med vitchokladmousse och toppad med mirror glaze i ombré nyanser av röd till lila. Valde att göra den i en brödform med lite vågigt botten, vilken gav en ganska fin effekt på tårtan när man vände den upp och ner. Receptet räcker till 2 tårtor.

Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.
Vit chokladmousse
4 Gelatinblad
1 1/4 + 7 dl Grädde
300 g Hackad Vit choklad
2/3 dl Socker
1 msk Vatten
4 st Äggulor
Gör så här: Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Vispa 7 dl Grädde löst. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader. Vispa under tiden äggulorna krämiga. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden. Häll den vita chokladmoussen i en brödform. Fyll inte i formen ända upp till kanterna, utan spara ca 0,5cm för att få plats med chokladbottnen också. Tryck ner bottnen ovanpå moussen och det gör inget om moussen pyser lite över på kanterna. Torka överflödig mousse och ställ formen i frysen i minst 4 timmar. När du tar ut den sen, kommer du att vända på formen så bottnen hamnar ner och moussen upp.
Glaze:
10 g gelatinpulver
60 g kall vatten
150 g glykos
150 g Socker
75 g kall vatten
150 g Kondenserad mjölk
150 g Vit choklad
Röd/Rosa färg, lila färg och några droppar med metallic rosa färg
Gör så här: Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten (60g). Hacka den vita chokladen. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader. Lägg allt utom färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer. Sila allt i ett fint nät sil om det behovs. Låt glazen svalna till ca 35 grader. Dela smeten i 2 behållare. Färga den ena röd/rosa och den andra lila. Jag hade några droppar med metallic rosa i den lila smeten. Blanda INTE, utan häll bara över den ena smeten över den andra och sen över den frysta tårtan.

Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
 
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.Botten:
200 gram smör,
4 ägg,
5 dl socker,
2 tsk vaniljsocker,
2 krm salt,
1 dl kakao,
3 dl vetemjöl,
socker pasta i valfritt färg,
lite frukt sirap och florsocker till att fästa locket.
 
Gör så här: Smält smöret. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vetemjöl, kakao, salt och det smälta smöret och rör till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker. Bred ut smeten i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär ut i önskad form till tårtan.
19.01.2019 19:04

Vet inte riktigt vem som uppfann denna recept, men tittar man nätet, är det ganska många bagare där ute som gjort det före mig. Kombinationen mördeg, kola och choklad är oslagbart, och jag kan varmt rekommendera det. Trevlig helg alla!

Mördegskaka:
120 g rums tempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Toppning:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska bli genomgräddade men bara få lite yta. Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens. Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat. Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.

Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.Mördegskaka:
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
eventuellt 1 msk vatten
Kola fyllning:
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
Topping:
200 g mjölkchoklad
2 tsk neutral olja (mat-, raps- eller solrosolja)
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Arbeta ihop smör, vetemjöl, florsocker och äggula i en bunke först till en smulig deg och sedan till en hel deg. Går den inte ihop kan du tillsätta vatten. Kavla ut degen på ett mjölat bord till en 0,5 cm tjock platta. Stansa ut rundlar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska blir genomgräddade men bara få lite yta.
Låt kakorna svalna helt innan du toppar med kola och choklad.
Kolan gör du enkelt genom att klippa de mjuka kolorna i mindre bitar. Lägg de klippta kolorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Smält ihop till en jämn smet på medelvärme under konstant omrörning. Det här steget går ganska snabbt så lämna inte kastrullen ensam, då riskerar du att få en bränd kolasmet. Låt kolasmeten svalna lite innan du klickar ut den på dina kakor. Lägg kakorna på en bricka eller ett större fat, en och en, och ställ i kylskåpet för att kallna medan du förbereder chokladen. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål eller bunke. Smält chokladen i microvågsugn eller över ett vattenbad. Blanda ner oljan i chokladen och låt den svalna med fortfarande ha en rinnig konsistens.
Ta ut kakorna från kylskåpet och klicka ut choklad på varje kaka. Garnera med vitchoklad eller flingsalt och ställ tillbaka kakorna i kylskåpet tills chokladen stelnat.
Därefter kan du servera dem direkt eller förvara dem i lufttät burk, torrt och svalt.
01.01.2019 15:21

När man inte har en egen fungerande dator får man stå i kö länge innan jag får blogga lite :) ... Pavlova tårtan nedan bakade jag till Julaftons firande enligt vår tradition om att alltid försöka även ha en Jultårta på dessertbordet. Det blev väldigt gott med den syrliga smaken av lemoncurd bland alla de söta julgodisarna. Att köpa färska frukter i december kostar dock en smärre förmögenhet, men hela högen var väl värt pengarna. Lite guldigt glitter på toppen av det och tårtan blev en riktig succé. Gott nytt år på er alla! 

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Lemoncurd:
1½ gelatinblad
1½ dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
6 ägg
250 g Smör
frukt och några blad av citronmeliss till garnering
Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen. Spritsa marängen till en krans, på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret. Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt. Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna. Bred lemoncurd på marängbotten. Toppa med färska frukt och garnera med citronmelissblad och lite glitter (alt. florsocker)

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
1½ tsk majsstärkelse
Lemoncurd:
1½ gelatinblad
1½ dl pressad citronsaft
2 dl strösocker
6 ägg
250 g Arla® Svenskt Smör
Normalsaltat 82%
250 g Arla Köket Kesella® kvarg hallon
Kesella® kvarg hallon 5%
1 ask färska hallon, ca 125 g
florsocker
½ kruka citronmeliss
Gör så här
Maräng:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min. Vänd ner majsstärkelsen.
Klicka eller spritsa marängen till en botten, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 45 min. Låt kallna helt.
Lemoncurd:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
Koka upp citronsaft och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna. Rör ihop äggen med resten av sockret.
Rör ner äggblandningen i kastrullen med citron och värm till ca 83° under ständig omrörning. Klicka ner smöret och rör slätt.
Tillsätt gelatinbladen och låt smälta under omrörning. Låt kallna.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
Bred lemoncurd på marängbotten. Klicka på kvarg och toppa med hallon. Pudra över florsocker och garnera med citronmelissblad.
09.12.2018 18:43

Också ett nytt recept för i år är hallontryffel. Även här tycker jag att smak och konsistens är mer av fudge, men receptet säger tryffel. i vilket fall som helst är detta en riktig kaloribomb, som allt annat julgodis..

3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här: Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.

4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
några droppar röd karamellfärg
Garnering: florsocker
Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till hallonet om det behövs, det mesta kokas upp. Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och rör om. Ställ svalt, och när smeten har stelnat tar du ut den och formar små runda tryfflar. Rulla dem sedan i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:42

Har nu provat 2 nya sorter tryffel också. Även om jag hellre bakar kakor i stället för godis, kan jag inte låta bli att ha några sådana också på julbordet. Första tryffel är smaksatt med saffran och i min smak, är det mer av en fudge än tryffel, men receptet säger tryffel ..... 

2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.

2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här: Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Ställ in kastrullen i kylskåp och låt svalna. Forma sedan kulor av smeten och rulla dem i florsocker. Klara att servera.
09.12.2018 18:37

Idag fick jag äntligen en ledig dag som jag kunde använda till att börja jul baka lite. Det blir ganska många sorters godis och kakor varje år......en del som jag bakar varje år, men också en del nya recept som hamnar här på bloggen. årets första nyhet för mig här är en blandning mellan godis och spröda kakor av en mördeg som täcks med en knäckig kolasmet full med nötter. Påminner om toscakaka fast en knaprigare variant. 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Toppning:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g mixade nötter av valfri sort.
Gör så här: Grovhacka nötterna för hand och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke, gärna i en matberedare.  Skär smör i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Tillsätt sedan vätskan och blanda snabbt ihop till en deg. platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakplåtspapper för att lättare kavla den lika stor som en ugnsplåt. Ta bort översta bakpappret, nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 minuter. Gör under tiden toppningen.  Blanda alla ingredienser till toppningen, förutom nötterna, i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme. Det skall inte börja koka, utan allting skall bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. baka sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i önskad storlek.

 

Degen:
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 ägg
2-3 msk mjölk eller vatten
Topping:
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
125 g smör
0,5 dl grädde
300 g nötter av valfri sort. Mixa fritt och välj bland:
valnötter, pistagé, sötmandel, pinjenötter, solrosfrön, pumpakärnor, hasselnötter osv
 
Gör såhär:
Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienser till degen i en bunke. Skär smöret i kuber, blanda med de torra ingredienserna och ägget till en smulig deg. Blanda gärna i en matberedare. Tillsätt sedan lite vätska, inte för mycket, och blanda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och täck den med ett till bakpapper, kavla den lika stor som en långpanna, ca 30×40 cm. Nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen i 10 min.
 
Gör under tiden toppingen. Ha koll på degen i ugnen så den inte bränns. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt smälta under omrörning på medelvärme, det ska inte börja koka utan allting ska bara smälta samman och blandas väl. Häll i nötterna och blanda ordentligt. Häll kolasmeten över den förgräddade degen och bred ut den jämnt. Baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna en stund. Skär i önskad storlek. Förvara i en kakburk i rumstemperatur, de håller sig upp till 7 dagar.
09.12.2018 18:36

Som vanligt är det barnen som bestämmer temat på vårt pepparkakshus, och i år föll lotten på ett stall. Egentligen är det lite konstigt att vi inte haft det tidigare, med tanke på att vi har en riktigt hästtjej i huset. Det är också hennes hästar som fick flytta in här. Hon har närmare 100st såna hästar och önskan var att bygga ett stall som skulle rymma de alla. Ni förstår dock att jag fick vara lite mer realistiskt och dra ner antalet till bara 4 hästboxar. Sarah blev supernöjd i alla fall och nu står stallet på hennes rum. Det luktar så gott varje gång jag går in och väcker henne på morgonen.

Objekt: 71 - 80 av 335
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!