Blogg

17.12.2015 21:43

Lovade mina arbetskollegor att dela med mig av receptet på denna underbara vaniljkaka som jag bjöd de på häromdagen. Den görs enkelt i långpanna och är en blandning mellan smulpaj, cheesecake och vaniljhjärtan, fast i en väldigt mjuk och len variant. Den går utmärkt att frysa in de goda bitarna.

500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
4 ägg
2 dl kesella
5 dl creme fraiche
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader C. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna på ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Gör iordning fyllningen genom att blanda alla ingredienser till det till en ganska lös kräm. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Pudra över florsocker precis före servering. Går utmärkt att frysa in.

12.12.2015 14:45

Satt och räknade hur många sorter julgodis och bakverk som jag gjort förra året till Jul och kom fram till hela 18 olika sorter. Undrar hur jag tänkte då?....och när gjorde jag allt det där?.....Måste ha haft en sån där fin bokstavskombination som kanske håller på att växa bort nu......18 sorter blir det nog inte här i huset i år, men Biskvier är i alla fall ett måste till Jul. Det har jag bakat i väldigt många år, men denna gång valde jag att göra de till mindre mums bitar så man orkar ta av alla 3 olika varianter: saffrans biskvier, citron biskvier och vanliga choklad biskvier.

En sats med biskvibotten till alla tre recept nedan. Använder för första gången socker i det som gör att de blir lite mindre sega. En smaksak om man vill ha det eller inte, annars är det bara att utesluta sockret. Totalt ca 120 små biskvier, men antalet kan variera beroende på hur stora du göra dessa.
1 kg mandelmassa
5 dl socker
5 äggvitor
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader C. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Riv mandelmassan. Blanda med socker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa. Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med en diameter på ca 3-4 cm. Gör de inte för stora, eftersom de kommer att flytta ut något i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter. När kakorna är färdiggräddade, lossna de genast från plåten. Låt svalna helt innan du fyller dessa.

Saffranssmörkräm:
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1 paket saffran (1/2 gram)
1 äggula
Garnering:
250 gram vit blockchoklad
Gör så här: Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet. Bred saffranskrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.

Citronsmörkräm:
3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggulor
150 gram mjukt smör
rivet skal och saft ev. en citron
Garnering:
200 gram vit choklad (och lite mörk om du vill ha det på toppen)
Gör så här: Vispa smöret mjukt. Koka samman socker och vatten till en simmig lag. Vispa i äggulorna och låt blandningen svalna. Tillsätt den sedan i det vispade smöret, lite i taget så att det inte skär sig. Smaksätt med citronskalet och saften. Spritsa eller bred citronkrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.

Chokladsmörkräm:
150 gram smör
2 dl florsocker
2 äggula
3 tsk vaniljsocker
4,5 tsk kakao
Garnering:
200 gram mörkchoklad
Gör så här: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, äggula, vaniljsocker och kakao till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på undersidan av kakorna. Låt dem stå i frysen minst en timme. Bred smörkrämen i en toppig form på biskvier bottnarna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme. Smält den mörka chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och frys in de.

06.12.2015 17:51

Fudge är ett måste hemma hos mig till Jul. Farligt gott och enkelt att göra. När jag åt alla kanter så jag mådde lagom illa, var jag tvungen att skynda mig och frysa in alla resterande bitar..... Den där spärren som man borde ha, saknar jag tydligen och nu får jag sota för det.... men svårt att låta bli något så gott. Det bästa med fudge är också att smaken går att variera till oändlighet.... Ha det gott alla!

Recept till ca 50 bitar:
6 dl grädde
6 dl socker
2 dl ljus sirap
100 gram smör
400 gram Daim mjölkchoklad
daimkulor eller strössel
Gör så här: Klä en form på ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader . Ta bort from plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten. Rör tills smeten är jämt och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ kall i några timmar innan du skär med en kniv i lagom stora bitar.

05.12.2015 20:44

Då var det dags för en tjejkväll tillsammans med bästa kollegorna Åsa, Sofia och Ingela. Trevlig sällskap med mycket skratt och god mat .....inte mycket mer man kan begära då. Som dessert, serverade jag en pepparkakscheesecake, toppad med egen plockade lingon.

Botten:
100 gram smör
8 digestivekex
20 små pepparkakor
Fyllning:
400 gram creme cheese som Philadelphiaost
2 ägg
3/4 dl socker
ca 10 pepparkakor i smulor
Täcke:
5 dl creme fraiche
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
Garnering:
frusna lingon
1/2 dl florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret och mixa digestivekex och pepparkakor till smulor. Blanda smöret med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant som är klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 7 minuter.
Vispa ihop cream cheese, ägg och socker och häll över botten. Grädda 25 minuter. Låt sen svalna något. Smula sönder pepparkakor över kakan, i ganska stora bitar. Blanda creme fraiche, florsocker och vanilj. Ha på ovanpå kakanoch grädda ytterligare 20 minuter. Låt chessecaken svalna, gärna över natten i kylskåpet. Ta fram den ca 30 minuter innan serveringen.
Vid serveringen: Ha i lingonen i en skål tillsammans med florsockret, rör om och ha på cheesecaken direkt.

29.11.2015 20:57

Mitt pepparkakshus för i år. Själva byggnationen är kanske inte så märkvärdig, men jag valde att lägga ner tiden på detaljerna i dekorationen i stället. De däremot, tog mig ca 2 timmar att göra, för varje sida...(borträknad från de gånger jag misslyckad, d.v.s..... ) Har varit lite besatt av att lära mig göra spetsen som jag klädde huset med.. Den är inspirerad av den så kallad Hardangersöm och är gjort på frihand av glasyr som jag gör av äggvita, florsocker och några citron droppar. Med en stadig hand och väldigt mycket tålamod, var jag äntligen färdig för att sätta ihop alla delar idag, efter ca 2 veckor förberedelser. Taket är gjord av några hundra små bitar i sockerpasta... Jag är sååå glad av att jag äntligen är färdig, och kommer verkligen att få sova gott nu, för första gången på 2 veckor. Ha en fin Första Advent alla!

22.11.2015 20:37

Första advent nästa vecka och nu är vi officiellt igång med julbakandet. Först ut är en glögg cheesecake med pepparkaks botten. Den blev en riktig succé på glöggkvällen hos min bror igår. Super gott och super enkelt.

Botten:
150 gram pepparkakor
75 gram smällt smör
Fyllning:
300 gram Philadelphia ost
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl socker
1 dl vit glögg
3 gelatin blad
Glöggelé:
2 dl vt glögg
2 gelatin blad
Gör så här: Botten: Mixa pepparkakor och tillsätt det smällta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant (jag använde en på 18cm i diameter). Ställ kallt.
Fyllninen: blöttlägg gelatinbladen i kall vatten (ca 10 minuter). Rör ihop färskost, creme fraiche och socker. Vispa grädden ganska hård och vänd ner den i oströran. Smällt gelatinen i uppvärmd glögg och rör snabt ner det i fyllningen. Bred ut fyllningen över bottnen och ställ kallt i några timmar.
Gelén: blöttlägg gelatinbladen i kall vatten (ca 10 minuter). Värm glöggen och smält gelatinbladen och häll över kakan. Låt stelna.

15.11.2015 20:33

Gillar man choklad, glass och cheesecake, har man en perfekt kombination i följande recept. Förvaras i frysen, och tas fram ca 15 minuter innan servering. Välj din favorit choklad för bästa resultat.

200 gram Pholadelphia ost
3 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl grädde
200 gram mjölkchoklad
3/4 pkt digestivkex
50 gram smällt smör
Chokladtryffel:
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl grädde
3 msk smör
Gör så här: Mixa digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter (ca 20cm). Hacka mjölkchokladen. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och vanlig socker oh vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden i en annan skål. Vispa sedan äggvitor i en skål till ganska hård skum. och vänd sedan ner äggsmeten och grädden där i. Rör ner den hackade chokladen och  vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten över kexbottnen, täck med plastfolie och ställ i frysen ett par timmar.
Tryffel: Hacka chokladen. Låt grädden och smöret sjud upp i en kastrull och häll en sedan över chokladen. Rör tills tryfflen är slät.Låt den svalna en liten stund innan du häller över den över cheesecaken. Ställ i frysen över natten (minst 6 timmar). Ta fram den en kvart innan den ska serveras.
 

05.11.2015 21:02

Idag är det min lilla pappas födelsedag. 74 år blir han idag och det firade vi såklart lika mycket som vi gör varje år. I vår familj firar vi inte bara när man fyller jämt, utan varje födelsedag är lika viktig ... och en fantastiskt anledning till att umgås. Pappa har blivit en riktig gottigris på äldredagar och han fick en tårta av mig som är en riktig dröm för alla mums mums/skumboll älskare. Han undrade dock om jag valde just denna tårta med tanke på att han inte har så många egna tänder kvar ... haha. Grattis pappa!

4 äggvitor
3 dl socker
6 gelatin plattor
1 dl kokande vatten
hackade hasselnötter
Chokladtäcket:
60 gram kokosfett
50 gram mörk choklad
Gör så här: Lägg gelatin plattorna i kallt vatten i 10 minuter. Kläm ut vattenet efteråt och smält de i det kokande vattnet. Vispa äggvitorna och sockret till en maräng. Vispa gärna länge, så den blir riktigt fluffigt. Häll i det flyttande gelatinen i en tunn stråle, under tiden du vispar. Vänta inte med gelatinen till efter att marängen är helt färdig, utan ha i det lite på slutet. Strö  hasselnötter i bottnen på en springform (ca 20 cm) och häll över maräng massan. Låt stelna i kylskåpet ett par timmar. Gör chokladtäcket genom att smälta mörk chokladen tillsammans med kokos fett. Häll den över tårtan i ett par omgångar. Dekorera med frukt och nötter. Lycka till!
 

31.10.2015 17:50

Glad Halloween till Er alla som firar idag. Jag har inte riktigt tagit till mig hela grejen med Halloween, men vad gör man inte för barnens skull. Vi tog vår vanliga bus eller godis runda, även om jag ville inget annat mer än att bädda ner mig igen och fortsätta hoppas på att min långdragna förkylning ska ge sig nån gång. Halloween tårta har vi också hunnit med idag trots allt, och temat är ganska uppenbart. Min svärfar hittade en bild av en sådan tårta på nätet och utmanade mig lite med att göra en likadan..... Det kunde jag inte motstå och nu undrar jag om han också kommer att hålla sin del av utmaningen ...... som är att äta upp den.....haha

Botten
4 ägg
mjöl
potatismjöl
socker
1 tsk bakpulver  
röd pastafärg

Frosting:
150 gram rumsvarmt smör
3dl florsocker
300 gram Philadelphiaost
1 tsk vaniljessens
2 msk sirap

Gör så här: Börja med att smörja och mjöla en form med avrundat botten (som en salladsskål). Mätt upp de 4 äggen i ett glas. Ta ett lika stor glas och fyll med lika mycket socker. Vispa ihop ägg och socker i minst 15 minuter. Mätt upp ett tredje likadan glas till hälften med mjöl och till hälften med potatismjöl. Det ska tillsammans vara samma mängd som socker. Blanda det i äggblandningen tillsammans med bakpulvret och pastafärg. Blanda försiktigt men inte för länge. Grädda på 175 grader C i ca 40 minuter. Gör under tiden frostigen genom att vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills deet är blandat. Tillsätt vanilj och sirap. Blanda väl och använd till att fylla tårtan med, samt spackla enligt önskemål. Själv hjärnan är gjort av sockerpasta och "blodet" är lingonsylt blandat med lite sirap.

18.10.2015 20:31

Bestefar betyder farfar på norska.....och han fyller år imorgon. Vi fuskade och firade lite redan idag med en mango och lime cheesecake. Mango är en av mina favorit frukter, men i bakverk har jag inte använd den så mycket. Den är ganska mild i smaken, men tillsammans med lite lime gör att det kommer fram lite bättre. Grattis på dagen bestefar!

Botten:
150 gram digestivkex
3 msk smält smör
Gör så här: Placera en ugnsfast form innehållande ca 2 cm vatten längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader C. Kör kexet till fina smulor i en matberedare, rör i det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut blandningen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i 10 minuter och låt svalna i formen.
Fyllning:
225 g mango, fryst eller färskt
saften av 1 lime
300 g naturell färskost, t ex Philadelphia
200 g ricottaost
2 dl florsocker    
1 tsk vaniljsticker    
5 gelatinblad    
2 dl vispgrädde
Gör så här:  Tina och mixa mangon slät med mixerstav. Blanda med limesaft. Vispa färskost, ricotta, florsocker och vaniljsocker slätt med mangopurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm ca 2 dl av mangopurén. Ta upp gelatinbladen och smält dem under omrörning i den varma blandningen. Vispa ner gelatinsmeten med resten av mangoyoghurten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mangosmeten. Banda väl. Häll blandningen i formen.
Glasyren:
1 gelatinblad    
225 g mango, fryst eller färskt
1 msk florsocker    
saften av 1/2 lime
Gör så här:  Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker och limesaft. Värm hälften av mangopurén. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta däri. Blanda sedan med resterande mangopuré. Ringla det över mangofyllnaden i formen. Rör runt med skaftet på en sked till vackert mönster, eller låt det vara som ett lock bra (som jag gjort). Ställ in cheesecaken i kylen ca 3 timmar, tills den stelnar.
 

Objekt: 171 - 180 av 359
<< 16 | 17 | 18 | 19 | 20 >>

Trollstugan....en bakblogg med många recept på allt möjligt sött och gott.

Christina Vognild, Kumla, Sweden

Free counters!